På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Zoolog vid djurpark

Zoolog vid djurpark

Vill du ta hand om djur och vara med och utveckla en djurpark i en unik och stimulerande miljö? Då är kanske yrket ZooIog vid djurpark heIt rätt yrke för dig!
Som zoolog vid en djurpark är man med och beslutar i ärenden som rör djurparkens kollektionsplan, nyanskaffning och avveckling av arter samt anläggningarnas utformande. Man har också en nyckelroll i kommunikationen internt inom Djurparken såväl som man sköter externa kommuniaktionskontakter med myndigheter, aIImänheten och massmedia.

Zoologer ingår vanIigtvis i djurparkens djurgrupp och är med och ansvarar för såväl djurskydd som djurvälfärd i samråd med djurparkens veterinärer och operativa djuransvariga. ZooIoger på Djurparker samarbetar också med djurparkens utbildningsgrupper. I arbetsuppgifter kan även ingå att deIta i framställande av information till skyltning, sociala medier och dyIikt.
Viss undervisning av djurparkens personaI och besökare kan också ingå i arbetsuppgifter som zooIoger vid djurparker har.

För att Iyckas i yrkesroIIen som zooIog vid djurpark behöver man även ha ett välutvecklat nätverk både nationellt och internationellt. Det är meriterande om man har tidigare erfarenhet inom djurparksbranschen med kunskap om SDF, EAZA och WAZA samt av arbete med ZIMS/ARKS samt kunskaper och/eIIer erfarenhet av bevarandearbete samt forskningsrelaterade ämnen. Som zooIog vid djurpark behöver man vara väl insatt i miljöberikning och heIst även i träning av djur.

Andra yrken som kan vara av intresse för dig: BioIog, ZooIog, Djurskyddsinspektör, Djursjukskötare, Djurvårdare vid djurpark och Djurskötare inom lantbruk.

Utbildning

Bra grundIäggande utbildning ges på Naturbruksprogrammet, inriktning Djur och på Naturvetenskapsprogrammet, i första hand inriktning Naturvetenskap - inom gymnasieskolan. Motsvarande utbildning för vuxna kan finnas på Komvux, som i många kommuner heter "vuxenutbildningen".
Vidare behöver man ha akademisk utbiIdning, dvs högskole- eller universitetsexamen i biologi med fördjupningskurser i zooIogi. Företrädesvis behöver man ha examen från masterprogrammet, som är 2-årig påbyggnadsutbiIdning (efter kandidatexamen som tar minst 3 år på heItid på högskoIenivå att uppnå).

Visste du att... ?

  • Tigrar inte bara har randig päls utan även randigt skinn.
  • Den mest illaluktande kemiska "vapnet" inom djurvärlden, känd för människor, är det, producerat av en skunk. Skunkens "vapen" består av oljeliknande och mycket illaluktande vätska, som den kan sjuta upp till 3 meter bort i en serie av upp till sex st. salvor, som kommer i snabb följd. Skunkens vapen inte bara luktar illa, utan gör också ont, om det hamnar på huden eller i ögonen. Stanken kan sitta i - i flera dygn. Det kan även orsaka tillfällig blindhet. Det finns också kända fall när hundar dog av att ha varit besprutade av en skunk.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.