Zoolog vid djurpark
Spela filmen

Zoolog vid djurpark

Vill du ta hand om djur och vara med och utveckla en djurpark i en unik och stimulerande miljö? Då är kanske yrket Zoolog vid djurpark helt rätt yrke för dig!

Som zoolog vid en djurpark är man med och beslutar i ärenden som rör djurparkens kollektionsplan, nyanskaffning och avveckling av arter samt anläggningarnas utformande. Man har också en nyckelroll i kommunikationen internt inom Djurparken såväl som man sköter externa kommunikationskontakter med myndigheter, allmänheten och massmedia.

Zoologer ingår vanligtvis i djurparkens djurgrupp och är med och ansvarar för såväl djurskydd som djurvälfärd i samråd med djurparkens veterinärer och operativa djuransvariga. Zoologer på Djurparker samarbetar också med djurparkens utbildningsgrupper. I arbetsuppgifter kan även ingå att delta i framställande av information till skyltning, sociala medier och dylikt. Viss undervisning av djurparkens personal och djurparksbesökare kan också ingå i arbetet.

För att lyckas i yrkesrollen som zoolog vid djurpark behöver man även ha ett välutvecklat nätverk både nationellt och internationellt.

Utbildning

Bra grundläggande utbildning ges på Naturbruksprogrammet, inriktning Djur och på Naturvetenskapsprogrammet, i första hand inriktning Naturvetenskap.

Motsvarande utbildning för vuxna kan finnas på Komvux.

Vidare behöver man ha högskole- eller universitetsexamen i biologi med fördjupningskurser i zoologi. Företrädesvis behöver man ha examen från masterprogrammet, som är 2-årig påbyggnadsutbildning.

Det är meriterande om man har tidigare erfarenhet inom djurparksbranschen med kunskap om SDF, EAZA och WAZA samt av arbete med ZIMS/ARKS samt kunskaper och/eller erfarenhet av bevarandearbete samt forskningsrelaterade ämnen. Som zoolog vid djurpark behöver man vara väl insatt i miljöberikning och helst även i träning av djur.

Visste du att... ?

... tigrar inte bara har randig päls utan även randigt skinn.

... den mest illaluktande kemiska "vapnet" inom djurvärlden är det som produceras av en skunk. Skunkens "vapen" består av oljeliknande och mycket illaluktande vätska, som den kan sjuta upp till 3 meter bort i en serie av upp till sex "salvor" som kommer i snabb följd. Skunkens vapen inte bara luktar illa, utan gör också ont om det hamnar på huden eller i ögonen. Stanken kan sitta i i flera dygn. Det kan även orsaka tillfällig blindhet. Det finns även kända fall när hundar dött av att ha blivit besprutade av en skunk.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.