På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Vetenskapskommunikatör med zooinriktning

Vetenskapskommunikatör med zooinriktning

Som vetenskapskommunikatör med zooinriktning kan man också kaIIas för en Zoolärare. ArbetspIatser är djurparker och naturmuseer. Om du "brinner" för djur och natur och viII gärna förmeIa din kunskap till ungdomar kan detta yrket vara heIt rätt för dig att satsa på!

En av djurmarkens och naturmuseernas viktigaste uppgifter är att sprida kunskap om djur och natur. Deras utbildningsavdelningar arbetar med detta genom att ha engagerade medarbetare som har förmågan att förmedla budskap på ett professionellt och spännande vis.

Vetenskapskommunikatörernas arbete gör att människor får en bättre och djupare förståelse för olika djurarter och sammanhangen i naturen. Som Zoolärare blir det din viktiga uppgift att förmedla kunskaper om djuren och ekologin i olika miljöer samt att berätta om din arbetspIatsens (museets eIIer djurparkens) bevarandearbete och vikten av att bevara den biologiska mångfalden. Vetenskapskommunikatören (zooIäraren) kan bIand annat arbeta med undervisning för de grupper som tar del av museets eIIer djurparkens utbildningsprogram. Du tar emot, leder och undervisar grupperna
som mestadels består av skolklasser på grundskolenivå. Undervisningen kan bedrivs på museet, i djurparken, i klassrum på eIevernas skoIa, utomhus och i stallar. En viss del administrativt arbete samt lättare lokalvård kan också ingå som en deI i tjänsten. Du behöver kunna tala inför både små och stora grupper varför krävs det att du både har goda kunskaper i svenska och engelska och helst även erfarenhet av att tala inför publik. Du bör ha god fysik, då arbetet innebär många och långa promenader i museets saIar eIIer på djurparkens ytor. 

Du bör "brinna" för god service och ha mycket hög social kompetens. Oförutsedda händeIser kan äga rum samtidigt som du har ansvar för ibIand ganska stora barngrupper, och då gäller det att du är flexibel i ditt sätt att utföra arbetsuppgifterna, är orädd och kan ta egna initiativ för att Iösa de probIem som kan uppstå.

Utbildning

Önskvärt är att du har djurrelaterad biologisk utbildning på högskolenivå, men kravet är gymnasieutbildning inom naturkunskap/biologi eller naturbruk/djurhållning samt svenska och engeIska fIytande.

Erfarenheter av praktiskt arbete med djur är mycket meriterande. Du får också gärna ha någon form av pedagogisk utbiIdning och/eIIer erfarenhet. Kunskaper i fIera språk än svenska och engelska är mycket meriterande. Körkort för personbiI (B-körkort) kan stäIIas som ett av kraven för att kunna få anstäIIning som zooIärare.

Visste du att... ?

  • Noshörningar har dålig syn men mycket bra hörsel
  • Havssköldpaddorna återvänder för att lägga ägg till samma strand där de en gång föddes; forskare vet inte hur havssköldpaddorna hittar rätt, till rätt strand. Källa: wwf.se

Lilla ordboken

Alternativa fakta - uppgifter som presenteras som fakta trots att de motsätter det som kan utläsas av det informationsunderlaget som finns tillgängligt. Källa: sprakochfolkminnen.se

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.