På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Evolutionsbiolog

Evolutionsbiolog

Evolutionsbiolog är i grunden biolog, specialiserar sig på t.ex "evolutionsbiologi med inriktning mot social evolution". Även andra inriktningar inom evolutinsbiologi finns.

Möjliga arbetstitlar för en evolutionsbiolog:

- Forskare

- Högskolelärare/Universitetslektor i evolutionsbiologi.

Ofta kombinerar man forskning och undervisning inom samma tjänst. 

Som forskare förväntas man ofta vara aktiv i att söka externa medel från nationella och internationella forskningsråd och andra finansiärer för att täcka kostnader för åtminstone delar av forskargruppens löne-och driftskostnader. 

Som universitetslektor (högskolelärare) undervisar man högskolestuderande, deltar i framtagande av nya kurser och program, samt i förändringar/utvecklingen av de redan existerande kurser och utbildningar samt handleder också examensarbeten och doktorander. 

Utbildning

På gymnasiet rekommenderas det att gå på Naturvetenskapsprogrammet, inriktning Naturvetenskap. Sedan krävs det akademisk utbildning (dvs man måste läsa på högskola/universitet). Kandidatexamen i biologi (3 års studier på heltid) med påbyggnadsutbildning, magister (2 årsstudier på heltid) i evolutionsbiologi - är den utbildningsvägen som evolutionsbiologer vanligtvis går.

Övrigt

TEMADAGAR

  • Darwins* födelsedag - 12 februari;
  • Internationella dagen för biologiskt mångfald - den 22 maj. Internationella dagen för biologiskt mångfald är instiftad av Förenta nationerna.

Visste du att...?
*Charles Darwin, som föddes den 12 februari 1809, är känd som upphovsman till evolutionsteorin och kallas ofta för evolutionsteorins fader. År 1858 publicerade Darwin tillsammans med naturhistoriker Alfred Russel Wallace, en artikel där de tog upp begreppet "naturligt urval".

Länktips

4 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.