Paleontolog
Spela filmen

Paleontolog

Paleontologer arbetar med fossila djur och växter. Paleontologi är en del av naturvetenskapen, närmare bestämt är det vetenskap som studerar förhistoriskt liv, organismers evolution och interaktioner med varandra och med deras miljö. Som en "historisk vetenskap" försöker paleontologin förklara orsaker istället för att göra experiment.

Paleontologi ligger på gränsen mellan geologi och biologi genom att du studerar biologin hos utdöda djur och växter och deras utveckling genom tiden.

Paleontologi använder tekniker hämtade från många olika vetenskaper, bland annat biokemi, matematik och ingenjörskonst. Då kunskapen har ökat inom området, har paleontologin utvecklat speciella subdivisioner, bland annat paleobiologi (läran om utdött liv), paleoantropologi (läran om människans evolution), paleobotanik (läran om utdöda växter), paleogeografi, paleoklimatologi och paleozoologi (läran om utdöda djur). Geokemiska bevis har använts till livets evolution innan organismer var stora nog att bilda fossil.

Både organismerna och deras spår finns bevarade som fossil, som är de vanligaste bevisen om förhistoriskt liv.

Utbildning

Rekommenderad utbildning är kandidatprogrammet i geologi och sedan påbyggnadsutbildning, helst masterprogram i geologi eller ett annat masterprogram som innehåller studier i paleontologi.

Bra förberedande grundläggande utbildning finns i första hand på gymnasiets Naturvetenskapsprogrammets inriktning Naturvetenskap.

Arbetsplats

Arbeten för paleontologer finns bland annat vid geologiska undersökningar, inom museivärlden, oljeindustrin samt vid universitet och högskolor.

Visste du att...?

... de senaste rönen visar på att vi, homo sapiens, är mycket äldre än man tidigare trott. Den moderna människan tros nu vara 300 000 år gammal, detta fastställdes 2017 efter att ett fynd av skelett och benrester efter en ung man, som på sin tid bodde i Södra Afrika - nuvarande Sydafrika. Tidigare har man trott att homo sapiens var en ca 180 000 år gammal art.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  54 Lediga jobb som paleontolog

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.