På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Arkeolog

Arkeolog

En utbildning till arkeolog ger möjlighet att jobba inom många olika delar av kulturmiljösektorn, med fältarbete, handläggning, utställningar och pedagogiskt arbete osv. Som fältarkeolog planerar, leder och genomför du arkeologiska undersökningar. Du gör också inventeringar då du kartlägger fornlämningar som sedan förs in i fornlämningsregistret. Fynden kan vara ben av djur och människor eller rester av bostäder, redskap, vapen och smycken. Analyser av fynden kan bland annat berätta hur gamla de är, hur de använts osv.

En utgrävning genomförs vanligen av ett arbetslag där en erfaren arkeolog fungerar som grävledare och där mindre erfarna deltar i det praktiska arbetet. För att bli grävledare på större utgrävningar krävs numera ofta att man är disputerad, dvs innehar en doktorsexamen.

De som i huvudsak är anställda för att gräva anställs oftast säsongsvis eller under kortare perioder. Ofta är det gamla boplatser eller gravar som grävs ut och dokumenteras i samband med planerade väg- eller husbyggen, så kallad uppdragsarkeologi. Under arbetets gång dokumenteras lämningarna vilket idag mestadels sker med digitala metoder. Fynd, lager och andra strukturer mäts in och beskrivs och informationen bearbetas i ett GIS-program.

Arbetet innefattar även mycket fotografering och ritning. När arbetslaget gräver sig ned genom jordlagren lämnas ofta en vägg, eller profil, där de olika kulturlagren blir synliga.

Det funna materialet placeras så småningom i museimagasin eller visas upp på utställningar.

Arkeologer är ofta specialiserade inom olika områden, till exempel förhistorisk arkeologi, medeltida arkeologi, industriarkeologi eller marinarkeologi/vrakarkeologi. Marinarkeologer undersöker sjunkna fartyg och annat undervattensmaterial.

Arkeologer samarbetar med andra yrkesgrupper, till exempel med byggherrar, tjänstemän från länsstyrelse och kommun och andra vetenskapliga experter.

Ett exempel på specialisering inom arkeologin är de som inriktat sig på en särskild sorts analysmetod, t ex analyser av forntida DNA eller organiska analyser av fettrester ("lipider") som bevarats i forntida keramik. Många av metoderna har ett starkt inslag av naturvetenskap men även andra ämnesområden kan vävas in för att besvara arkeologiska frågeställningar. Fältet kallas i Sverige för Laborativ arkeologi och går att läsa vid Stockholms universitet.

En arkeolog kan inrikta sig på olika praktiska former av utövning kring hantverk och matlagning med utgångspunkt i kännedom om "historiska hantverksmetoder", inom arkeologin kallas grenen för experimentell arkeologi, en arkeologi där man prövar olika praktiska lösningar på t ex hus, kläder, mat, transporter, djurhållning.

Utbildning

Arkeologer utbildas inom högskolan. Kandidatexamen omfattar tre år och ska till minst hälften bestå av huvudämnet arkeologi. För magisterexamen krävs fyra år med minst hälften i arkeologi. Huvudämnet kombineras med andra kulturvetenskapliga ämnen eller med natur- eller samhällsvetenskapliga ämnen. Vid de flesta svenska universitet som erbjuder arkeologi finns nu även kurser på Masternivå. Vill man därefter fortsätta och inrikta sig mot forskning finns forskarutbildning i arkeologi vid universiteten på flera lärosäten.

För att antas krävs grundläggande behörighet för högskolestudier samt särskild behörighet i svenska och historia. På sikt kommer det troligen att krävas magisterexamen för anställning.

Framtidsutsikter

Det finns inget som tyder på att färre kommer att vilja jobba i sektorn, eller att det kommer finnas fler jobb. En fortsatt hård konkurrens förutspås av Statistiska Centralbyrån.

Inom Musei- och kulturmiljöyrken ryms en mängd olika yrken, med delvis skiftande förutsättningar.

Arbetsplats

Många arkeologer är anställda vid museer men arkeologer kan också arbeta på länsstyrelser, riksantikvarieämbetet eller privata företag.

Visste du att...?

... förutom homo sapiens och neandertalare, fanns det fler människotyper? En av dem fick namnet "denisovan". Denisovans, som levde för ca 80 tusen år sedan och har, precis som neandertalare, dött ut. Den andra är homo floresienses och det är oklart när den arten dog ut. Men man tror att homo sapiens varit den enda levande människoarten de senaste 30 tusen åren.

Visa mer
Visa mindre

12 Lediga jobb

Arkeologer sökes för fältsäsong 2021

Arbetsgivare / Ort: REGION NORRBOTTEN
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 3 - 6 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 7 March (1 dag kvar)
Publicerad: 2021-02-15
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Arkeolog

Om jobbet
Avdelning kulturmiljö vid Norrbottens museum arbetar med uppdrag, rådgivning och publik verksamhet inom arkeologi, bebyggelse och etnologi. Vi söker arkeologer inför fältsäsongen 2021. Vi söker För dig som säsongsanställd arkeolog krävs examen om minst 180 högskolepoäng, varav 90 högskolepoäng i arkeologi (120 respektive 60 poäng enligt gamla systemet). Körkort, klass B, är ett krav. Erfarenhet av fältarbete, maskinavbaning, rapportskrivning, projektledning av arkeologiska undersökningar/utredningar, arbete i GIS-miljö och Intrasis samt fullgjord basutbildning i Fornreg är meriterande. För att bli aktuell som projektledare/fältarbetsledare är ovan nämnda erfarenheter ett krav.För bägge rollerna är erfarenhet av arbete i Norrlandsmiljö meriterande. Det här får du arbeta med Dina arbetsuppgifter blir att delta i eller leda inom den arkeologiska uppdragsverksamheten i Norrbottens län. Arbeten som kan bli aktuella är utredningar och undersökningar. Det här erbjuder vi dig - Hälsofrämjande arbetsplatser med tillgång till friskvårdsaktiviteter och friskvårdsbidrag - Länk till våra förmåner Information om tjänsten Säsongsanställning med början från april-maj beroende på inkomna uppdrag under 2021, heltid, 3-6 månaders anställning med möjlighet till förlängning. Under förutsättning att förväntade uppdrag kommer till stånd.Region Norrbotten tillämpar individuell lönesättning enligt kollektivavtal. Urval och intervjuer sker löpande och tillsättning kan ske före sista ansökningsdag. Välkommen med din ansökan redan idag!
Arbetsgivare
REGION NORRBOTTEN
Hemsida: www.nll.se
Ansökan
Ansök senast 7 March (1 dag kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Västernorrlands Museum söker Arkeolog för tidsbegränsad anställning

Arbetsgivare / Ort: Stift Länsmuseet Västernorrland / Härnösand
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 3 - 6 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 7 March (1 dag kvar)
Publicerad: 2021-02-16
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Meriterande
 • Arkeolog

Om jobbet

Västernorrlands museum har ett uppdrag att bevara, utveckla och tillgängliggöra länets kulturarv och kulturmiljöer. Museibyggnad och Murbergets friluftsmuseum är placerade i Härnösand, men uppdraget sträcker sig över hela Västernorrland och länsuppdraget är centralt.


Västernorrlands museum söker en arkeolog för fältsäsongen med eventuell möjlighet för tillsvidareanställning inom uppdragsarkeologin.


Tjänsten är placerad på avdelningen för Kulturmiljö och hantverk.


Kvalifikationskrav:


 • Examen med nordeuropeisk arkeologi som huvudämne
 • Dokumenterad vana att driva arkeologiska projekt, utredningar och undersökningar
 • Vana vid att arbeta i GIS och erfarenhet av inmätning med RTK-GPS.

· B-körkort

· God kännedom om Kulturmiljölagen

· Erfarenhet av att upprätta kostnadsberäkningar och undersökningsplaner och skriva rapporterVi lägger stor vikt vid personliga egenskaper. Du är en självgående, social och god lagspelare. Du arbetar systematiskt och kan prioritera. Tjänsten innebär många kontaktytor både externt och internt vilket ställer krav på att du är kommunikativ och pedagogisk.

Västernorrlands Museum eftersträvar en jämn könsfördelning och värdesätter medarbetare med olika bakgrunder och erfarenheter.


Arbetsuppgifter:

Självständigt leda och genomföra utredningar, arkeologiska undersökningar, rapportskrivning, och kursverksamhet. Arbetet ställer stora krav på förmåga att arbeta självständigt och att knyta kontakter med uppdragsgivare liksom av att kunna upprätta kostnadsberäkningar och undersökningsplaner.

Specialisering och inventeringsvana är meriterande.


Ansökan som beskriver varför du är rätt person för tjänsten skickas med cv till [email protected] senast 2021-03-07. Märk ansökan med YLM 2021/32. Vi ser fram emot din ansökan!


Övrigt

Vikariat, 100%. Anställningstid 5 månader, med ev. möjlighet till förlängning. Tillträde senast 2021-04-01.

Arbetsgivare
Stift Länsmuseet Västernorrland
Murbergsvägen 31 Härnösand
87121 Härnösand
Hemsida: vnmuseum.se
Ansökan
Ansök senast 7 March (1 dag kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Arkeolog med stor erfarenhet att leda projekt

Arbetsgivare / Ort: Statens Historiska Museer
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 14 March (8 dagar kvar)
Publicerad: 2021-02-24
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Arkeolog

Om jobbet
Statens historiska museers uppgift är att främja intresset för historia och sprida kunskap om kulturarvet som myndigheten förvaltar och bevarar. I myndigheten ingår Historiska museet, Livrustkammaren, Ekonomiska museet, Skoklosters slott, Stiftelsen Hallwylska museet samt uppdragsverksamheten Arkeologerna. Myndigheten bedriver även museiverksamhet vid Tumba bruksmuseum. Vi ska vara attraktiva, angelägna och finnas lättillgängliga både i våra museilokaler, på våra utgrävningar samt digitalt. Arkeologerna är landets ledande konsult inom arkeologi och kulturmiljö med kunskapsuppbyggnad i fokus. Vår verksamhet finansieras genom externa uppdrag och idag är vi ca 100 anställda. Under den arkeologiska fältsäsongen har vi även säsongsanställd personal. Vår målsättning är att bedriva en effektiv uppdragsarkeologisk kunskapsuppbyggnad till gagn för kulturmiljövården, samhällsplaneringen, forskningen och allmänheten. Arkeologerna har kontor i Linköping, Lund, Mölndal, Stockholm och Uppsala.  Vi söker nu två Arkeologer med stor erfarenhet att leda projekt. Arbetsuppgifter Som arkeolog kommer du att delta i den arkeologiska uppdragsverksamheten. Du kommer att arbeta med olika delar av arkeologiska uppdrag så som att delta i projektplanering, anbud, fältarbete, rapportering och publicering. Du kommer att arbeta i fält med arkeologiska undersökningar, dokumentera och rapportera dessa. Resor ingår i arbetet. Arbetsuppgifterna omfattar bland annat ledning eller att biträda med ledning av arkeologiska projekt så att uppsatta mål nås. Förutom att leda projekt kan du tidvis ha rollen som projektmedarbetare. Dessutom ingår handläggning av ärenden i arbetsuppgifterna. Projekten kan komma att beröra alla arkeologiska tidsperioder från stenålder till nyare tid. Kvalifikationer Du har akademisk examen med huvudinriktning i arkeologi. Du har gedigen erfarenhet av de arbetsmoment som ingår i en arkeologisk uppdragsverksamhet. Du har omfattande och dokumenterad erfarenhet av att planera och leda arkeologiska undersökningar. Du har dokumenterad erfarenhet av att skriva arkeologiska rapporter. God erfarenhet av digital dokumentationsteknik är nödvändig och erfarenhet av ärendehantering inom kulturmiljövården är meriterande. Erfarenhet av att arbeta med Intrasis och metalldetektering är nödvändigt. Vi ser gärna sökande med inriktning på järnålder och yngre järnålder-tidig medeltid. Erfarenhet av att ha jobbat hos oss är meriterande. I arbetet krävs körkort för personbil. Personliga egenskaper Vi söker dig som är engagerad och har ett stort intresse för uppdragsarkeologisk verksamhet. Du har god samarbets- och organisationsförmåga liksom en god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift. Som projektledare inser du vikten av affärsmässighet och att skapa goda kontakter med exploatörer och länsstyrelser. Du har mycket god förmåga att kommunicera dina resultat över ämnesgränserna och till olika målgrupper. För att lyckas i befattningen är du även ansvarskännande, noggrann, strukturerad, har god förmåga att arbeta såväl självständigt som tillsammans med andra. Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper. Anställningsvillkor Tjänsten är tillsvidareanställning på heltid med start efter överenskommelse. Vi tillämpar 6 månaders provanställning. Tjänsten är placerad i Lund men det förekommer resor och övernattning på annan ort. Din ansökan vill vi ha senast 14 mars. Du ansöker genom att klicka på knappen ”Ansök” nere till höger på sidan. Välkommen med din ansökan!
Arbetsgivare
Statens Historiska Museer
Hemsida: http://shm.se/
Ansökan
Ansök senast 14 March (8 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Arkeolog med erfarenhet att leda projekt - vikariat

Arbetsgivare / Ort: Statens Historiska Museer
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 14 March (8 dagar kvar)
Publicerad: 2021-02-24
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Arkeolog

Om jobbet
Statens historiska museers uppgift är att främja intresset för historia och sprida kunskap om kulturarvet som myndigheten förvaltar och bevarar. I myndigheten ingår Historiska museet, Livrustkammaren, Ekonomiska museet, Skoklosters slott, Stiftelsen Hallwylska museet samt uppdragsverksamheten Arkeologerna. Myndigheten bedriver även museiverksamhet vid Tumba bruksmuseum. Vi ska vara attraktiva, angelägna och finnas lättillgängliga både i våra museilokaler, på våra utgrävningar samt digitalt. Arkeologerna är landets ledande konsult inom arkeologi och kulturmiljö med unskapsuppbyggnad i fokus. Vår verksamhet finansieras genom externa uppdrag och idag är vi ca 100 anställda. Under den arkeologiska fältsäsongen har vi även säsongsanställd personal. Vår målsättning är att bedriva en effektiv uppdragsarkeologisk kunskapsuppbyggnad till gagn för kulturmiljövården, samhällsplaneringen, forskningen och allmänheten. Arkeologerna har kontor i Linköping, Lund, Mölndal, Stockholm och Uppsala. Vi söker nu en en vikarierande ARKEOLOG med erfarenhet av att leda projekt.  Arbetsuppgifter Som arkeolog kommer du att delta i den arkeologiska uppdragsverksamheten. Du kommer att arbeta med olika delar av arkeologiska uppdrag så som att delta i projektplanering, anbud, fältarbete, rapportering och publicering. Du kommer att arbeta i fält med arkeologiska undersökningar, dokumentera och rapportera dessa. Resor ingår i arbetet. Arbetsuppgifterna omfattar bland annat ledning eller att biträda med ledning av arkeologiska projekt så att uppsatta mål nås. Förutom att leda projekt kan du tidvis ha rollen som projektmedarbetare. Dessutom ingår handläggning av ärenden i arbetsuppgifterna. Projekten kan komma att beröra alla arkeologiska tidsperioder från stenålder till nyare tid. Kvalifikationer Du har akademisk examen med huvudinriktning i arkeologi. Du har erfarenhet av de arbetsmoment som ingår i en arkeologisk uppdragsverksamhet. Du har dokumenterad erfarenhet av att planera och leda undersökningar av lämningar från förhistorisk tid. Dokumenterad erfarenhet av att skriva arkeologiska rapporter är meriterande. God erfarenhet av digital dokumentationsteknik är nödvändig och erfarenhet av ärendehantering inom kulturmiljövården är meriterande. Erfarenhet av att arbeta med Intrasis och metalldetektering är meriterande. Erfarenhet av att ha jobbat hos oss är meriterande. I arbetet krävs körkort för personbil. Personliga egenskaper Vi söker dig som är engagerad och har ett stort intresse för uppdragsarkeologisk verksamhet. Du har god samarbets- och organisationsförmåga liksom en god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift. Som projektledare inser du vikten av affärsmässighet och att skapa goda kontakter med exploatörer och länsstyrelser. Du har mycket god förmåga att kommunicera dina resultat över ämnesgränserna och till olika målgrupper. För att lyckas i befattningen är du även ansvarskännande, noggrann, strukturerad, har god förmåga att arbeta såväl självständigt som tillsammans med andra. Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper. Anställningsvillkor Tjänsten är vikariat på heltid under ett år med möjlighet till förlängning och med start efter överenskommelse. Tjänsten är placerad i Lund men det förekommer resor och övernattningar på annan ort. Du ansöker genom att klicka på knappen "Ansök" längre ner till höger. Vi vill ha din ansökan senast 14 mars. Välkommen med din ansökan!
Arbetsgivare
Statens Historiska Museer
Hemsida: http://shm.se/
Ansökan
Ansök senast 14 March (8 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Forskare inom projekt (COREX)

Arbetsgivare / Ort: Göteborgs Universitet
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 15 March (9 dagar kvar)
Publicerad: 2021-02-22
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Arkeolog

Om jobbet
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 53 300 studenter och 6 500 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid. Institutionen för historiska studier utgör en del av den humanistiska fakulteten. Vid institutionen bedrivs forskning och undervisning i de tre ämnena historia, arkeologi samt antikens kultur och samhällsliv. Forskningen äger rum såväl inom de enskilda ämnena som i större tvärvetenskapliga projekt, där nationell och internationell samverkan utgör ett viktigt inslag. Institutionen har idag ca 90 anställda forskare, lärare, doktorander och administratörer. Institutionen ligger centralt i Göteborg. Mer information hittas på https://www.gu.se/historiska-studier Anställningen är finansierad av ett nyligen beviljat EU Synergy-bidrag till Göteborgs universitet, UCL och Köpenhamns universitet. Den utsedda personen kommer att vara medlem i ett internationellt team som utvecklar tvärvetenskapliga metoder för att uppnå projektets mål. Tjänsten är i första hand en heltidstjänst i två år, med början den 1 maj 2021 eller så snart som möjligt därefter. From correlations to explanations: towards a new European prehistory (COREX) ERC Synergy-projekt är den högsta nivån av ERC’s (European Research Council) bidrag, med budget på ca 10 milj. Euro under sex år. I projektet “From correlations to explanations: towards a new European prehistory (COREX)” kommer genetiker och arkeologer från University of London (under ledning av Mark Thomas och Stephen Shennan) att samarbeta med arkeologer från Göteborg (under ledning av Kristian Kristiansen och Karl-Göran Sjögren) och med genetiker från Köpenhamn (under ledning av Kurt Kjaer, Eske Willerslev och Fernando Racimo). Projektets syfte är att integrera data kring mänsklig genetik, arkeologi, försörjning, miljö, klimat och stabila isotoper för att bättre förstå de processer som formade vår kulturella och biologiska historia från tiden för de första jordbrukarna till järnålderns början (ca 6000-500 BC). Arbetsuppgifter Att samarbeta med andra projektmedlemmar inom work package 1, som syftar till att samla in och integrera forntida genetiska data med isotopdata kring dateringar, diet och mobilitet, pollendata och nya data från eDNA (environmental DNA). Detta kommer att ge grunden för att utforska relationerna mellan mönster i dessa olika fenomen och modellera hur småskaliga processer kan generera storskaliga mönster i genetiska och kulturella data. Den utvalda personen kommer att hjälpa till med att skapa georefererade botaniska data och kompletterande kontextuell information. Personen kommer också att bidra till dataanalys och till att skriva artiklar. Projektspråk är engelska. Att arbeta tillsammans med andra projektmedlemmar för att utveckla databasstrukturer och protokoll för registrering av botaniska data. Att identifiera relevanta publicerade data och online-databaser i samarbete med projektdatabaskoordinatorn samt registrera data i en gemensam georefererad databas. Att delta i regelbundna projektmöten, online och personligen i London, Göteborg och Köpenhamn. Kvalifikationer - Doktorsexamen i arkeologi eller arkebotanik med fokus på Europeiskt neolitikum eller bronsålder. - Erfarenhet av att arbeta med kvantitativa arkeologiska data. - IT-färdigheter, särskilt databashantering - God kunskap i talad och skriftlig engelska - Kunskap om andra europeiska språk än engelska och svenska är önskvärt Anställning Anställningen är en tidsbegränsad anställning  på heltid 100% i två år. Startdatum är 1 maj eller enligt överrenskommelse med placering tills vidare vid institutionen för historiska studier, Göteborgs Universitet. Kontaktuppgifter för anställningen Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta  Kristian Kristiansen, PI COREX+46 704 18 57 67 [email protected]    Karl-Göran Sjögren, supervisor COREX+46 31 7865264 [email protected]    Lise-Lotte Walter, Administrativ chef 031-786 65 73 [email protected] Fackliga organisationer Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande Ansökan Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. Vi välkomnar att ansökningar är skrivna på engelska. Till ansökan bifogas: 1. ett personligt uttalande som anger hur kandidaten är kvalificerad för den forskning som tjänsten innebär. 2. ett CV med akademiska examina, anställningar, publikationer och andra relevanta meriter. 3. högst tre vetenskapliga publikationer, plus sökandens doktorsavhandling om tillämpligt. 4. kontaktinformation för två akademiker som är bekanta med sökandens forskningsarbete för ytterligare kontakt / referens. Ansökan ska vara inkommen senast: 210315   Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten. Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.   Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Arbetsgivare
Göteborgs Universitet
Hemsida: http://www.gu.se/
Ansökan
Ansök senast 15 March (9 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Forskare inom projekt(COREX)

Arbetsgivare / Ort: Göteborgs Universitet
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 15 March (9 dagar kvar)
Publicerad: 2021-02-22
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Arkeolog

Om jobbet
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 53 300 studenter och 6 500 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid. Institutionen för historiska studier utgör en del av den humanistiska fakulteten. Vid institutionen bedrivs forskning och undervisning i de tre ämnena historia, arkeologi samt antikens kultur och samhällsliv. Forskningen äger rum såväl inom de enskilda ämnena som i större tvärvetenskapliga projekt, där nationell och internationell samverkan utgör ett viktigt inslag. Institutionen har idag ca 90 anställda forskare, lärare, doktorander och administratörer. Institutionen ligger centralt i Göteborg. Mer information hittas på https://www.gu.se/historiska-studier Anställningen är finansierad av ett nyligen beviljat EU Synergy-bidrag till Göteborgs universitet, UCL och Köpenhamns universitet. Den utsedda personen kommer att vara medlem i ett internationellt team som utvecklar tvärvetenskapliga metoder för att uppnå projektets mål. Tjänsten är i första hand en heltidstjänst i två år, med början den 1 maj 2021 eller så snart som möjligt därefter. From correlations to explanations: towards a new European prehistory (COREX) ERC Synergy-projekt är den högsta nivån av ERC’s (European Research Council) bidrag, med budget på ca 10 milj. Euro under sex år. I projektet “From correlations to explanations: towards a new European prehistory (COREX)” kommer genetiker och arkeologer från University of London (under ledning av Mark Thomas och Stephen Shennan) att samarbeta med arkeologer från Göteborg (under ledning av Kristian Kristiansen och Karl-Göran Sjögren) och med genetiker från Köpenhamn (under ledning av Kurt Kjaer, Eske Willerslev och Fernando Racimo). Projektets syfte är att integrera data kring mänsklig genetik, arkeologi, miljö, klimat och stabila isotoper för att bättre förstå de processer som formade vår kulturella och biologiska historia från tiden för de första jordbrukarna till järnålderns början (ca 6000-500 BC). Arbetsuppgifter Att samarbeta med andra projektmedlemmar inom work package 1, som syftar till att samla in och integrera forntida genetiska data med isotopdata kring dateringar, diet och mobilitet, pollendata och nya data från eDNA (environmental DNA). Detta kommer att ge grunden för att utforska relationerna mellan mönster i dessa olika fenomen och modellera hur småskaliga processer kan generera storskaliga mönster i genetiska och kulturella data. Den utvalda personen kommer att hjälpa till med att skapa georefererade faunadata och kompletterande kontextuell information. Personen kommer också att bidra till dataanalys och till att skriva artiklar. Projektspråk är engelska. Att arbeta tillsammans med andra projektmedlemmar för att utveckla databasstrukturer och protokoll för registrering av data om förhistorisk fauna. Att identifiera relevanta publicerade data och online-databaser i samarbete med projektdatabaskoordinatorn samt registrera data i en gemensam georefererad databas. Att delta i regelbundna projektmöten, online och personligen i London, Göteborg och Köpenhamn. Kvalifikationer - Doktorsexamen i arkeologi eller arkeozoologi med fokus på Europeiskt neolitikum eller bronsålder. - Erfarenhet av att arbeta med kvantitativa arkeologiska data. - IT-färdigheter, särskilt databashantering - God kunskap i talad och skriftlig engelska - Kunskap om andra europeiska språk än engelska och svenska är önskvärt Anställning Anställningen är en tidsbegränsad anställning på heltid 100% i två år. Startdatum är 1 maj eller enligt överrenskommelse med placering tills vidare vid institutionen för historiska studier, Göteborgs Universitet. Kontaktuppgifter för anställningen Kristian Kristiansen, PI COREX +46 704 18 57 67 [email protected]   Karl-Göran Sjögren, supervisor COREX +46 31 7865264 [email protected]   Lise-Lotte Walter, Administrativ chef +46 31 786 65 73 [email protected] Fackliga organisationer Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande Ansökan Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. Vi välkomnar att ansökningar skrivs på engelska. Till ansökan bifogas: 1. ett personligt uttalande som anger hur kandidaten är kvalificerad för den forskning som tjänsten innebär. 2. ett CV med akademiska examina, anställningar, publikationer och andra relevanta meriter. 3. högst tre vetenskapliga publikationer, plus sökandens doktorsavhandling om tillämpligt. 4. kontaktinformation för två akademiker som är bekanta med sökandens forskningsarbete för ytterligare kontakt / referens. Ansökan ska vara inkommen senast: 210315 Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten. Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.   Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Arbetsgivare
Göteborgs Universitet
Hemsida: http://www.gu.se/
Ansökan
Ansök senast 15 March (9 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Regionchef till Arkeologerna Linköping

Arbetsgivare / Ort: Statens Historiska Museer
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 28 March (22 dagar kvar)
Publicerad: 2021-02-25
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Arkeolog

Om jobbet
Statens historiska museers uppgift är att främja intresset för historia och sprida kunskap om kulturarvet som myndigheten förvaltar och bevarar. I myndigheten ingår Historiska museet, Livrustkammaren, Ekonomiska museet, Skoklosters slott, Stiftelsen Hallwylska museet samt uppdragsverksamheten Arkeologerna. Myndigheten bedriver även museiverksamhet vid Tumba bruksmuseum. Vi ska vara attraktiva, angelägna och finnas lättillgängliga både i våra museilokaler, på våra utgrävningar samt digitalt. Arkeologerna är landets ledande konsult inom arkeologi och kulturmiljö med kunskapsuppbyggnad i fokus. Vår verksamhet finansieras genom externa uppdrag och idag är vi ca 100 anställda. Under den arkeologiska fältsäsongen har vi även säsongsanställd personal. Vår målsättning är att bedriva en effektiv uppdragsarkeologisk kunskapsuppbyggnad till gagn för kulturmiljövården, samhällsplaneringen, forskningen och allmänheten. Arkeologerna har kontor i Linköping, Lund, Mölndal, Stockholm och Uppsala. _______________________________________ Arkeologerna söker Regionchef Linköping Vi söker dig som vill vara med och bygga framtidens uppdragsarkeologi. Arkeologernas uppdragsverksamhet omfattar alltifrån arkeologiska utredningar, undersökningar till olika specialistuppdrag. Kontoret i Linköping ansvarar främst för uppdrag inom Kalmar, Östergötland, Jönköping och Gotlands län. I regionen kommer det att finnas många spännande möjligheter inom uppdragsarkeologin de närmsta åren, med bland annat stadsutvecklingen i Norrköping och Linköping samt den stora infrastruktursatsningen på höghastighetsjärnväg. Du kommer att leda en grupp som för närvarande består av 17 professionella och engagerade medarbetare. Inom gruppen finns en bred och djup ämneskompetens samt lång erfarenhet av att arbeta med stora projekt till kulturhistoriska planeringsunderlag. På kontoret finns flera disputerade medarbetare och specialkompetens inom t ex förmedling, landskapsarkeologi, historiska kartor, agrararkeologi, trädgårdsarkeologi och byggnadsarkeologi. Vi söker dig som vill vara med och utveckla verksamheten med kunskaps- och kundperspektiv i fokus så att den motsvarar organisationens behov och marknadens krav. Arbetsuppgifter I din roll som regionchef ligger fokus på att skapa förutsättningar för en stabil verksamhet med framtidsfokus. Genom att leda, organisera och stödja medarbetarna skapar du en miljö där ansvar och trygghet inom professionen råder. Du ska utveckla och upprätthålla en bra dialog med våra uppdragsgivare och regionens länsstyrelser. Arbetsuppgifterna omfattar bland annat utvecklingsarbete, projektuppföljning, och förbättringsdialog med projektledarna. Som regionchef ingår du i ledningsgruppen och rapporterar direkt till chefen för Arkeologerna. I ledningsgruppen kommer du att delta i arbetet med verksamhetens strategiska inriktning och till ständiga förbättringar av verksamheten. Då vi arbetar över regiongränser i våra uppdrag kommer du också att ha nära samarbete med andra region-/enhetschefer. Tjänsten innebär omfattande kontakter med olika uppdragsgivare och myndigheter. För att lyckas med tjänsten kommer din förmåga till samordning, lösningsinriktning, effektivitet och tydlighet att vara avgörande. Dina kvalifikationer Du har intresse och dokumenterat god erfarenhet av ledarskap i en kund- och uppdragsfinansierad verksamhet. Vi ser gärna att du har arbetat i ledningsgrupp och med strategiska frågor. Vi förutsätter även att du har god kännedom om de ekonomiska förutsättningar som gäller för en uppdragsfinansierad verksamhet samt har för tjänsten relevant akademisk utbildning. Vi ser gärna att du har erfarenhet av det arkeologiska arbetsområdet och kännedom om den arkeologiska processen. Personliga egenskaper I din roll som regionchef är det viktigt att du är mål- och resultatinriktad. Du ska ha ett strategiskt helhetstänk, men även kunna ta dig an detaljfrågor. Därtill behövs ett engagemang och intresse för hela vår organisation och dess olika uppdrag. Du ska vara lyhörd och ha mycket god samarbets- och organisationsförmåga. Som person är du inspirerande, positiv och tydlig i din kommunikation. Du har också förmåga att skapa delaktighet och engagemang hos dina medarbetare. För att lyckas i befattningen måste du vara driven och kunna arbeta såväl självständigt som tillsammans med andra. Du är ansvarskännande, noggrann och strukturerad samt kan uttrycka dig väl i tal och skrift. Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper under rekryteringen. Anställningsvillkor Tjänsten är på heltid och gäller tillsvidare, med start efter överenskommelse. Vi tillämpar provanställning på 6 månader. Tjänsteresor förekommer. Ansökan Välkommen med din ansökan senast 28 mars 2021. Du ansöker genom att klicka på knappen "Ansök" längst ner till höger. Välkommen med din ansökan!
Arbetsgivare
Statens Historiska Museer
Hemsida: http://shm.se/
Ansökan
Ansök senast 28 March (22 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Postdoktor i klimatmodellering och paleoklimatologi

Arbetsgivare / Ort: Stockholms Universitet
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 31 March (25 dagar kvar)
Publicerad: 2021-02-11
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Paleontolog

Om jobbet
vid Institutionen för geologiska vetenskaper. Sista ansökningsdag: 2021-03-31. Institutionen för geologiska vetenskaper är en av de större institutionerna inom den Naturvetenskapliga fakulteten med cirka 70 anställda och 1000 studenter per läsår. Undervisning sker på kandidat, master och doktorandnivå. Institutionen bedriver forskning inom ett flertal områden inom marin geovetenskap, geokemi och klassisk geologi. Arbetet utförs i samarbete med kollegor på Bolin Center for Climate Research (BCCR) och det Svenska Meteorologi- och Hydrologiska institutet (SMHI). Projektbeskrivning För att få en bättre förståelse för stabiliteten i GIS och den arktiska havsisen har forskare vänt sig till den sista interglacialen LIG som den senaste perioden som var betydligt varmare än idag. Både data och modeller ger en motstridig bild av den arktiska kryosfären vid LIG och det är oklart i vilken grad lärdomarna från LIG (driven av högre solstrålning) kan användas för att dra slutsatser för framtida klimatförändringar (driven av högre växthusgaskoncentrationer). Projektet den globala klimatmodellen EC-Earth kommer att anpassas till LIG förhållanden och LIG-klimatet ska jämföras med det framtida klimatet i en lika varm värld som i LIG. Postdoktorn ska simulera LIG-klimatet med och utan GIS för att utvärdera vilket tillstånd som passar bäst till klimatproxy. Arbetsuppgifter Den primära uppgiften är använda den nya EC-Earth-modellen med hög upplösning för att simulera LIG-klimatet med och GIS. Den andra uppgiften är att uppdatera den nuvarande syntesen om arktiska isproxyer och SST med de senaste uppgifterna. Resultaten ska tolkas i publikationer för att svara på frågor om i vilken utsträckning LIG är en analog till framtiden, vad det troliga arktiska havsisstaten var vid LIG, och vad det troliga tillståndet för GIS var vid LIG. Behörighetskrav Med postdoktor avses en arbetstagare som anställs i huvudsak för forskning och som har avlagt doktorsexamen eller har en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Bedömningsgrunder Examen ska vara avlagd högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan doktorsexamen ha avlagts tidigare. Sådana skäl är ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter. Urvalet baseras på hur väl den sökande antas kunna fullgöra uppgiften. Särskild vikt läggs vid den sökandes kunskaper och skicklighet inom ämnet för den föreslagna inriktningen, förmåga att uttrycka sitt arbete muntligt och skriftligt, kreativitet, initiativförmåga, självständighet och förmåga att arbeta tillsammans med andra. Utvärderingen baseras på kvaliteten på tidigare utbildning och erfarenheter och tillämpbarhet på projektet, ambitioner och forskningsidéer, det personliga brevet och eventuellt intervjuer. Du ska kunna arbeta självständigt såväl som i grupp samt mot deadlines då projektet kommer att ha specifika delmål. Du bör kunna kommunicera flytande på engelska då målet med ditt arbete är att sammanfatta resultaten i internationella sakkunniggranskade forskningsartiklar. Bevisad erfarenhet av klimatmodellering är mycket önskvärt. Intresset för stora klimatfrågor och paleoklimat är en fördel, och erfarenhet av EC-Earth skulle vara ytterligare en förtjänst. Särskild vikt läggs vid doktorsexamen inom oceanografi, meteorologi, tillämpad matematik eller liknande relevant för projektet. Anställningsvillkor Anställningen avser heltid och gäller tills vidare, dock längst två år, med möjlighet till förlängning om det finns särskilda skäl. Tillträde enligt överenskommelse. Stockholms universitet strävar efter att vara en arbetsplats som är fri från diskriminering och ger lika möjligheter för alla. Kontakt Upplysningar om anställningen lämnas av Docent Agatha de Boer, [email protected] Fackliga företrädare Ingrid Lander (Saco-S), tfn 0708-16 26 64, [email protected], Alejandra Pizarro Carrasco (Fackförbundet ST/Lärarförbundet), tfn 08-16 34 89, [email protected], samt [email protected] (SEKO). Ansökan Du söker anställningen via Stockholms universitets rekryteringssystem. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. Anvisningar för sökande finns på webbsidan: att söka en anställning. Obs! Den fullständiga annonsen hittar du på Stockholms universitets webbsida su.se/jobb. Välkommen med din ansökan! Stockholms universitet bidrar till det hållbara demokratiska samhällets utveckling genom kunskap, upplysning och sanningssökande.
Arbetsgivare
Stockholms Universitet
Hemsida: http://www.su.se
Ansökan
Ansök senast 31 March (25 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Vikarierande Arkeolog med stor erfarenhet att leda projekt

Arbetsgivare / Ort: Statens Historiska Museer
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 3 April (28 dagar kvar)
Publicerad: 2021-03-03
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Arkeolog

Om jobbet
Statens historiska museers uppgift är att främja intresset för historia och sprida kunskap om kulturarvet som myndigheten förvaltar och bevarar. I myndigheten ingår Historiska museet, Livrustkammaren, Ekonomiska museet, Skoklosters slott, Stiftelsen Hallwylska museet samt uppdragsverksamheten Arkeologerna. Myndigheten bedriver även museiverksamhet vid Tumba bruksmuseum. Vi ska vara attraktiva, angelägna och finnas lättillgängliga både i våra museilokaler, på våra utgrävningar samt digitalt. Arkeologerna är landets ledande konsult inom arkeologi och kulturmiljö med kunskapsuppbyggnad i fokus. Vår verksamhet finansieras genom externa uppdrag och idag är vi ca 100 anställda. Under den arkeologiska fältsäsongen har vi även säsongsanställd personal.  Vår målsättning är att bedriva en effektiv uppdragsarkeologisk kunskapsuppbyggnad till gagn för kulturmiljövården, samhällsplaneringen, forskningen och allmänheten. Arkeologerna har kontor i Linköping, Lund, Mölndal, Stockholm och Uppsala. _____________________________________ Vi söker nu en vikarierande ARKEOLOG, med stor erfarenhet av att leda projekt Vi söker dig som har en akademisk examen i arkeologi med tonvikt på yngre järnålder-medeltid-nyare tid!  Arbetsuppgifter Som arkeolog kommer du att delta i den arkeologiska uppdragsverksamheten. Du kommer att arbeta med olika delar av arkeologiska uppdrag så som att delta i projektplanering, anbud, fältarbete, rapportering och publicering. Du kommer att arbeta i fält med arkeologiska undersökningar, dokumentera och rapportera dessa. Resor ingår i arbetet. Arbetsuppgifterna omfattar bland annat ledning eller att biträda med ledning av arkeologiska projekt så att uppsatta mål nås. Förutom att leda projekt kan du tidvis ha rollen som projektmedarbetare. Dessutom ingår administrativ handläggning av ärenden i arbetsuppgifterna. Projekten kan komma att beröra flera olika arkeologiska tidsperioder men huvudinriktningen blir yngre järnålder-medeltid-nyare tid. Kvalifikationer Du har akademisk examen med huvudinriktning i arkeologi med särskild tonvikt på yngre järnålder, medeltid och nyare tid. Du har gedigen erfarenhet av de arbetsmoment som ingår i en arkeologisk uppdragsverksamhet.  Du har dokumenterad erfarenhet av att planera och leda undersökningar av lämningar från ovan nämnda tidsperioder. Dokumenterad erfarenhet av att skriva arkeologiska rapporter är ett krav. God erfarenhet av digital dokumentationsteknik är nödvändig och erfarenhet av ärendehantering inom kulturmiljövården är meriterande. Erfarenhet av att arbeta med Intrasis och metalldetektering är meriterande.    I arbetet krävs körkort.  Personliga egenskaper Vi söker dig som är engagerad och har ett stort intresse för uppdragsarkeologisk verksamhet. Du har hög samarbets- och organisationsförmåga och är driven i att uttrycka dig i tal och skrift. Som projektledare inser du vikten av affärsmässighet och att skapa goda kontakter med uppdragsgivare, exploatörer och länsstyrelser. Du har god förmåga att kommunicera dina resultat över ämnesgränserna och till olika målgrupper. För att lyckas i befattningen är du även ansvarskännande, noggrann och strukturerad. Du är van att arbeta såväl självständigt som tillsammans med andra. Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper.  Anställningsvillkor Tjänsten är ett vikariat på 1 år och tillsätts i mån av inkommande uppdrag. Tjänsten är på heltid med start efter överenskommelse. Din placeringsort blir vid Arkeologernas kontor i Linköping. Det kan bli aktuellt med möten och fältarbete även vid Arkeologernas övriga regioner varvid veckovis bortavaro kan förekomma.  Vi vill ha den ansökan senast 4/3 och du ansöker genom att klicka på knappen "Ansök" längst ner till höger på sidan.  
Arbetsgivare
Statens Historiska Museer
Hemsida: http://shm.se/
Ansökan
Ansök senast 3 April (28 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Arkeolog - förhistorisk tid/stenålder

Arbetsgivare / Ort: Statens Historiska Museer
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 3 April (28 dagar kvar)
Publicerad: 2021-03-03
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Arkeolog

Om jobbet
Statens historiska museers uppgift är att främja intresset för historia och sprida kunskap om kulturarvet som myndigheten förvaltar och bevarar. I myndigheten ingår Historiska museet, Livrustkammaren, Ekonomiska museet, Skoklosters slott, Stiftelsen Hallwylska museet samt uppdragsverksamheten Arkeologerna. Myndigheten bedriver även museiverksamhet vid Tumba bruksmuseum. Vi ska vara attraktiva, angelägna och finnas lättillgängliga både i våra museilokaler, på våra utgrävningar samt digitalt. Arkeologerna är landets ledande konsult inom arkeologi och kulturmiljö med unskapsuppbyggnad i fokus. Vår verksamhet finansieras genom externa uppdrag och idag är vi ca 100 anställda. Under den arkeologiska fältsäsongen har vi även säsongsanställd personal. Vår målsättning är att bedriva en effektiv uppdragsarkeologisk kunskapsuppbyggnad till gagn för kulturmiljövården, samhällsplaneringen, forskningen och allmänheten. Arkeologerna har kontor i Linköping, Lund, Mölndal, Stockholm och Uppsala. ___________________________________ Vi söker nu en ARKEOLOG med mångårig erfarenhet av att leda projekt, särskild tonvikt på stenålder Vi söker dig som har en högre akademisk examen med inriktning på förhistorisk arkeologi, särskild tonvikt på stenålder. Arbetsuppgifter Som arkeolog kommer du att delta i den arkeologiska uppdragsverksamheten. Du kommer att arbeta med olika delar av den arkeologiska processen. I samarbete med övriga arkeologer och specialister kommer du även att bidra till vetenskaplig publicering och metodutveckling. Arbetsuppgifterna omfattar handläggning- och projektplanering, anbudskrivande, fältarbete, rapportering och publicering. Därtill ingår samordnande arbetsuppgifter, utvecklingsarbete, projekt- och utredningsarbete, förbättringsarbete, ledning eller att biträda med ledning av arkeologiska projekt så att uppsatta mål nås. Projekten kan komma att beröra flera arkeologiska tidsperioder men huvudinriktningen är stenålder. I samarbete med andra arkeologer och specialister kommer du även att bidra till vetenskaplig publicering och metodutveckling. Tjänsten innebär omfattade kontakter med olika uppdragsgivare och myndigheter. Samordning, lösningsinriktning, effektivitet och tydlighet kommer vara avgörande för att lyckas med tjänsten. Arbetet innefattar ett regionövergripande arbetssätt där resor och övernattningar ingår i arbetet. Kvalifikationer Du ska ha en högre akademisk examen i arkeologi inom förhistoria, särskild inriktning på stenålder. Omfattande dokumenterad erfarenhet av att skriva arkeologiska rapporter och flerårig erfarenhet som arkeologisk projekt- och fältarbetsledare är ett krav. Du ska ha dokumenterad erfarenhet av att skriva texter och ha publicerat såväl populärvetenskapliga som vetenskapliga produktioner baserade på förhistoriska undersökningar. Vi ser gärna att du är med och utvecklar vår verksamhet inom detta område. Meriterande är om du har arbetat inom andra områden såsom inom kulturmiljövården, MKB och utredningar. Du har mycket god förmåga att kommunicera dina resultat över ämnesgränserna och till olika målgrupper. Erfarenhet av att arbeta med Intrasis är meriterande. I arbetet krävs körkort. Personliga egenskaper Du ska ha mycket god samarbets- och organisationsförmåga liksom driven i att uttrycka dig i tal och skrift. För att lyckas i befattningen måste du vara ansvarskännande, lyhörd, noggrann, strukturerad och ha god förmåga att arbeta såväl självständigt som tillsammans med andra. Du ska ha ett övergripande syn- och arbetssätt men även kunna ta dig an detaljfrågor. Vi kommer lägga stor vikt vid de personliga egenskaperna. Anställningsvillkor Tjänsten är på heltid och gäller tillsvidare, med start efter överenskommelse. Vi tillämpar provanställning på 6 månader. Din placeringsort är vid Arkeologernas kontor i Linköping. Tjänsteresor till främst region Stockholm/Uppsala kommer att förekomma. Det kan även bli aktuellt med resor till Arkeologernas övriga två regioner (södra och västra Sverige). Vi vill ha din ansökan senast 3/4 och du ansöker genom att klicka på knappen "Ansök" nere till höger på sidan. Välkommen med din ansökan!
Arbetsgivare
Statens Historiska Museer
Hemsida: http://shm.se/
Ansökan
Ansök senast 3 April (28 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.