På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Vulkanolog

Vulkanolog

Vulkanolog är en naturvetare som studerar vulkaner, deras uppkomst och deras nuvarande och historiska utbrott. Vulkanologer besöker ofta vulkaner, särskilt aktiva vulkaner, för att studera vulkanutbrott, material från utbrott, som exempelvis vulkanisk aska eller pimpsten, bergarter och lavaprover.

Det finns idag inget exakt sätt som gör det möjligt att förutspå vulkanutbrott. Vulkanologer ser det som en av sina viktigaste uppgifter att jobba för att i framtiden kunna förutspå vulkanutbrott eftersom det, likt att förutspå jordbävningar, kan rädda många liv.

Historisk tillbakablick - Tamboras utbrott förändrade världen

Tambora (Tomboro) är en aktiv vulkan, belägen på den Indonesiska ön Sumbawa. Den reser sig 2 850 m över havet.

Tambora är mest känd för ett enormt utbrott som ägde rum den 10 april 1815, vilket var det största vulkanutbrott under dokumenterad historia. Utbrottet dödade minst 71 000 personer, varav 11-12 000 dödades direkt av utbrottet. Utbrottets efterspel kan ha tagit upp till 320 000 människors liv.

Vulkanen hade varit vilande i många hundra år, när den plötslig vaknade till liv den 5 april 1815 med några små utbrott och sedan den 10 april 1815, då skedde det stora utbrottet.

60 miljoner ton svaveldioxid sprutades upp till höjden av upp till 43 km och spreds ut i atmosfären och påverkade klimatet i hela världen. Efter vulkanutbrottet blev vädret mycket turbulent i ca två år, t ex regnperioden kom till Indien tre månader senare än normalt.

Kolerabakterier spred sig och det konstaterades många fler kolera-fall först i Bengalen och sedan över hela världen. Orsaken till kolerabakteriens tillväxt och spridning tros vara ovanligt långa torra och regnperioder.

Den enda positiva effekten av Tamboras utbrott var nog ovanligt vackra solnedgångar då himlen brast ut i färggranna ovanliga färger.

Idag, mer än 200 år efter det berömda utbrottet, är vulkanens sluttningar täckta av regnskogen.

Visa mer
Visa mindre

4 Lediga jobb

SGU söker en geolog för arbete inom mineralinformation och gruvnäring

Arbetsgivare / Ort: Sveriges Geologiska Undersökning / Uppsala
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 30 september (6 dagar kvar)
Publicerad: 2021-09-06
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet

Är du geolog eller bergsingenjör och vill arbeta med de värdekedjor som krävs för att vi ska kunna uppfylla Parisavtalet och Agenda 2030? Då kan det vara dig vi söker !

Med energiomställningen från fossilt till förnybart, och utvecklingen mot ett cirkulärt samhälle, följer ett kraftigt ökat behov av primära och sekundära råvaror. Vill du som erfaren geolog eller bergsingenjör vara med och bygga och sprida den kunskap om mineralresurser som krävs för att Sverige ska kunna bidra till energiomställningen, till att uppfylla Agenda 2030 och Parisavtalet? Då är det här jobbet för dig.

Vi söker nu en ny medarbetare till enheten Mineralinformation och gruvnäring. Enheten består av 15 engagerade medarbetare. Enheten ansvarar för framställning och tillhandahållande av statistik och annan information som beskriver prospekterings- och gruvnäringen, för det nationella borrkärnearkivet och pappersarkivet i Malå som stöder prospektering och forskning, med fokus på att tillhandahålla information för prospektering, gruvor och miljö. Dessutom arbetar vi på enheten med internationella utbildningsuppdrag om gruvor och miljö.

Arbetsuppgifter

Du kommer att arbeta med och ibland leda arbetet med utredningar, remisser, riksintressen, statistikarbete, internationella uppdrag, EU-frågor, regeringsuppdrag, och andra projekt vid enheten som relaterar till gruvor och prospektering. Du kommer att företräda SGU i samverkan med andra myndigheter och organisationer vad gäller hållbarhetsfrågor i gruvsektorn. Andra arbetsuppgifter kan vara kontroll enligt EU:s konfliktmineralförordning. Det innefattar bland annat att tillsammans med myndighetens juridikfunktion genomföra viss granskning av de företag som importerar de mineral som omfattas av förordningen samt en årlig rapportering till Regeringskansliet.

Vi söker dig som har:

 • En examen inom Berggrundsgeologi eller som bergsingenjör på minst mastersnivå,
 • några års arbetslivserfarenhet inom ditt utbildningsområde,
 • mycket goda kunskaper i svenska både tal och skrift,
 • goda kunskaper i engelska i både tal och skrift.

Meriterande erfarenheter och kompetens:

 • Erfarenhet av malmgeologi,
 • erfarenhet från prospektering,
 • erfarenhet från arbete kring gruvor och miljö,
 • arbetslivserfarenhet från statlig myndighet,
 • erfarenhet från internationellt arbete inom gruvnäringen,
 • erfarenhet från/av projektledning,
 • Spanska i både tal och skrift

Personliga kvalifikationer

Som person är du drivande, strukturerad och bra på att samarbeta. Du är bra på att ta instruktioner, är flexibel och lösningsfokuserad .Andra viktiga egenskaper för att lyckas i rollen är att du är på bra att arbeta både självständigt och i grupp samt har en god kommunikativ förmåga. Du kommer att representera SGU utåt och därför är det även viktigt att du är utåtriktad och har en vilja att arbeta internationellt.

Om anställningen

Anställningsform: Tillsvidareanställning på heltid ,där sex månaders provanställning tillämpas.

Anställningsort: Uppsala, Göteborg, Lund eller Malå ange i din ansökan vilken ort du är intresserad av.

Vi tillämpar ett inkluderande synsätt och eftersträvar mångfald ur alla aspekter.

Vill du veta mer, hör av dig till enhetschef Erika Ingvald

Fackliga företrädare är Peter Åkerhammar, telefon 018-17 92 96 för SACO-S och Annika Törnkvist, telefon 018- 17 92 29 för ST-geologiska.

Välkommen med din ansökan senast den 2021-09-30. Intervjuer kan komma att ske löpande under ansökningstiden. Dina meriter ska kunna styrkas genom uppvisande av originalhandlingar eller styrkt meritförteckning. SGU använder ett webbaserat rekryteringssystem som du ansöker genom, detta sker via vår webbplats. Rekryteringen utför SGU i egen regi och vi undanber oss därmed telefonsamtal från rekryteringsföretag och annonsförsäljare.

Om SGU

Sveriges geologiska undersökning (SGU) är myndigheten för frågor om berg, jord och grundvatten i Sverige. Vi tillhandahåller geologisk information för samhällets behov på kort och lång sikt. SGU sorterar under Näringsdepartementet. Vår vision är att Sverige har en hållbar samhällsutveckling, att mark och vattenområden används och utvecklas för de ändamål de är bäst lämpade samt att mineralnäringen och andra naturresursbranscher är livskraftiga och ansvarstagande. SGU har idag cirka 290 anställda varav merparten arbetar i Uppsala. Övriga är stationerade på kontoren i Lund, Göteborg, Malå och Luleå. Läs mer på www.sgu.se

Diarienummer: 411-1730/2021Arbetsgivare
Sveriges Geologiska Undersökning
Villavägen 18
75236 Uppsala
Hemsida: www.sgu.se
Ansökan
Ansök senast 30 september (6 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Utbildningsassistenter, geologi

Arbetsgivare / Ort: Göteborgs Universitet
Omfattning / Varaktighet: Deltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 5 oktober (11 dagar kvar)
Publicerad: 2021-09-16
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Geolog

Om jobbet
Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 53 300 studenter och 6 500 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid. Institutionen för geovetenskaper har 65 anställda. Vi utbildar naturgeografer, geologer och geografer som kan fylla det ökade behovet av geovetare i samhället. Våra starka forskningsområden är klimatologi, biogeokemi, petrologi/geokemi och tillämpad geovetenskap. Vi har kandidat- och mastersprogram i geovetenskaper och geografi samt forskarutbildning med flera geovetenskapliga inriktningar. Institutionen för geovetenskaper söker ett antal utbildningsassistenter för intermittent anställning (timanställning). Arbetsuppgifter Arbetet innebär att hjälpa till med laborationsmoment inom kurser i geologi och geovetenskap. I arbetsuppgifterna ingår bland annat att, i diskussion med kursansvarig, förbereda laborationen inklusive material, vilket kan ske både på institutionen och i fält. Vid genomförandet av laborationen ingår att presentera aktiviteten och handleda studenterna. Arbetsuppgifterna kan inkludera att rätta studenternas laborationer. Visst deltagande i forskningen som stöd till olika forskare kan också förekomma. Kvalifikationer Du som söker ska ha avklarat kursen GV1410 eller motsvarande, samt avklarat 150 hp inom geovetenskaper. Ett krav är att du har goda kunskaper i svenska på nivå C1 och engelska samt god datorvana. Du har lätt att sätta dig in i specifika problem och kan komma fram till ett lösningsalternativ som du kan förmedla till studenten. Tidigare erfarenheter i handledning är meriterande. Du måste ha erfarenhet av laborationsmoment i några av följande, ange i ansökan vilka: • Berggrundskartering i Göteborgsområdet • Jordartskartering i Göteborgsområdet • Mineral-, bergart- och jordidentifikation • Kornstorleksanalys (sikt, hydrometer och pipet) • Petrografiskmikroskopering • Hydrogeologiska fältarbete i Göteborgsområdet • Enklare hydrokemiska analyser i laboratoriet samt förberedning av vattenprover • Geografiska informationssystem (GIS) • Geofysiska instrument som resistivitet, gravimetri osv. • Geokemiska analyser (provförberedning, LA-ICPMS och SEM-EDS) Anställning Anställningen är en intermittent anställning. Varierande antal arbetstimmar vid behov under perioden oktober 2021 till oktober 2022. Placering vid institutionen för geovetenskap. Din officiella titel vid universitetet blir assistent. Övrigt Det kan även tillkomma arbetsuppigfter som att ansvara för att studenterna vid Göteborgs universitet utför sin tentamen på ett rättssäkert sätt. I arbetsuppgifterna ingår bland annat att dela ut tentamina (tentamensexemplar) och att se till att dessa lämnas in på rätt sätt. Du kontrollerar att respektive student är anmäld till aktuell tentamen och har godkänd legitimation samt övervaka skrivningen för att upptäcka vilseledande beteende och oegentligheter. I dagsläget utförs dessa arbetsuppgifter digitalt, men kan komma att ändras. Kontaktuppgifter för anställningen Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta Johan Hogmalm, Viceprefekt, 031-786 29 49, [email protected] Fackliga organisationer Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: https://www.gu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss/hjalp-for-sokande Ansökan Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom https://web103.reachmee.com/ext/I005/1035/main?site=6&lang=SE&validator=3038fcf1516ea1184a6da70a891f87da&rmpage=job&rmjob=21919. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. Ansökan ska vara inkommen senast: 2021-10-05   Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten. Universitetet tillämpar individuell lönesättning. Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.   Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.
Arbetsgivare
Göteborgs Universitet
Hemsida: http://www.gu.se/
Ansökan
Ansök senast 5 oktober (11 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Sektionschef - fältprospektering Zn norra Sverige

Arbetsgivare / Ort: Boliden Mineral AB / Boliden
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 16 oktober (22 dagar kvar)
Publicerad: 2021-09-22
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Meriterande
 • Geolog

Om jobbet

Boliden Gruvor söker

Sektionschef - fältprospektering Zn norra Sverige

Till Prospekteringsavdelningen

Fältprospektering bedriver för närvarande prospektering i Sverige, Finland Norge och Canada. Avdelningen är uppdelad i fem sektioner: Field North Zn (Sverige), Field North Cu (Sverige), Bergslagen Field Exploration (Sverige) Central Finland Field Exploration (Finland) samt externa projekt i International Exploration (Finland, Norge och Canada).

Nu söker vi en engagerad sektionschef för Field North Zn (Sverige).

Arbetsuppgifter

Som sektionschef kommer du att planera, initiera och leda prospekteringsprojekt tillsammans med ett team av geologer och tekniker som rapporterar direkt till dig. Du kommer att förbereda och utföra prospekteringsaktiviteter tillsammans med ditt team samt kommunicera med markägare och övriga intressenter. I arbetsuppgifterna ingår även fältarbete.

Hos oss deltar alla medarbetare aktivt för att nå en säker och bra arbetsmiljö. Våra grundläggande värderingar är; Omtanke, Mod och Ansvarstagande.

Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid med stationeringsort Boliden.

Utbildning/Erfarenhet

Vi söker en universitetsutbildad geolog med flera års erfarenhet av prospektering, helst med tidigare erfarenhet som chef eller ledare. Du kan uttrycka dig väl i tal och skrift, både på svenska och på engelska.

Boliden arbetar för att främja en gemensam säkerhetskultur som bygger på ömsesidigt förtroende och förebyggande åtgärder. Här förväntas du som chef agera proaktivt i dessa frågor. Du är en bra kommunikatör, resultatorienterad, flexibel och kan arbeta både på egen hand och i grupp. Körkort B krävs.

Upplysningar

Ytterligare upplysningar kring tjänsten, vänligen kontakta Peter Svensson, Avdelningschef Fältprospektering och Internationell Prospektering, tfn +46 (0) 722–165735. Mail: [email protected]

Facklig information

Facklig information lämnas av Holger Rilinger (SACO), tfn 0910-70 57 59, Andreas Mårtensson (Unionen), tfn 0910-77 42 39, Peter Markström (Ledarna), tfn 0910-77 40 09.

Välkommen till ett spännande jobb!

Vi kan erbjuda ett intressant och spännande jobb med utmaningar, givande sociala kontakter och en företagskultur baserad på goda värderingar!

Ansökan

Vi arbetar aktivt för att öka mångfalden på vår arbetsplats och välkomnar alla sökande. Din ansökan behandlas i enlighet med GDPR. Frågor angående din ansökan besvaras av Janne Lindmark, Senior Talent Acquisition Partner tfn 0910 – 77 42 62.

Vi vill ha in din ansökan senast den 17 oktober 2021. Urval sker löpande

Arbetsgivare
Boliden Mineral AB
Industrivägen 1
93681 Boliden
Hemsida: www.boliden.com
Ansökan
Ansök senast 16 oktober (22 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Sveriges geologiska undersökning söker berggrundsgeolog

Arbetsgivare / Ort: Sveriges Geologiska Undersökning / Uppsala
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 20 oktober (26 dagar kvar)
Publicerad: 2021-09-22
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet

Är du en berggrundsgeolog som vill arbeta med undersökning av primära och sekundära mineralresurser? Då kan denna tjänst vara något för dig.

Enheten Ekonomisk geologi är en del av avdelningen Mineralresurser på SGU och bedriver bland annat undersökningar av berggrunden i malmnära områden. Vi kartlägger, dokumenterar och tolkar mineraliseringar och omvandlingar i berggrunden samt inventerar malmer och industriella mineral. Vi provtar och dokumenterar även mineral- och metallförekomster i sekundära resurser (sandmagasin, varphögar mm) och bedriver markgeokemisk kartering. Vår verksamhet omfattar hela landet och vi deltar i EU-finansierade och internationella samarbetsprojekt. Inriktningen är i huvudsak mot gruv- och prospekteringsbranschen.

Vår verksamhet utvecklas med fokus på våra användargrupper, och vi strävar hela tiden efter nya fältmetoder, analysmetoder, 3D-modellering och produkter. Vi behöver långsiktigt förstärka vår verksamhet och söker därför en berggrundsgeolog med breda kunskaper inom petrologi, mineralogi, strukturgeologi, geokemi och malmgeologi.

Arbetsuppgifter

Dina arbetsuppgifter kommer att vara inriktade på kartläggning av berggrund med mineralpotential. Även undersökning av sekundära mineralresurser i gruvavfall kommer att behöva göras i viss utsträckning. I arbetet ingår bland annat (oftast självständiga) undersökningar i fält, bearbetning och utvärdering av insamlade fält- och analysdata, databasarbete samt sammanställning av resultat i form av kartor och rapporter. En del arbete sker inom ramen för olika EU-finansierade projekt. Mycket av arbetet bedrivs i GIS-miljö och modellering i tre dimensioner (3D) ingår. Du kommer att beroende på projekttyp arbeta antingen självständigt eller tillsammans med andra geovetare, till exempel berggrundsgeologer, geofysiker och geokemister. Fältarbetet kan inkludera långa promenader i obanad terräng.

Kompetens

Vi söker dig som har:

 • examen på forskarnivå eller motsvarande kunskaper inom berggrundsgeologi, gärna med inriktning på malmgeologi
 • goda kunskaper i petrologi, mineralogi, strukturgeologi och litogeokemi
 • erfarenhet av fältarbete
 • goda kunskaper i svenska, både i tal och skrift
 • goda kunskaper i engelska, både i tal och skrift
 • B-körkort

Meriterande erfarenheter och kompetens:

 • ett par års arbetslivserfarenhet inom ditt utbildningsområde,
 • erfarenhet av projektledning
 • intresse för ämnesöverskridande frågor
 • erfarenhet av ArcGis

Personliga kvalifikationer

Vi kommer att lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper. Som person är du ansvarsfull, strukturerad och noggrann. Du är drivande och har ordningssinne samt är intresserad av att lära dig nya saker. Du tycker om att arbeta både självständigt och i grupp och har lätt för att samarbeta och kommunicera med andra.

Om anställningen

Anställningsform: Tillsvidareanställning på heltid, där sex månaders provanställning tillämpas.

Anställningsort: Uppsala.

Vi tillämpar ett inkluderande synsätt och eftersträvar mångfald ur alla aspekter.

Vill du veta mer, hör av dig till enhetschef Ildikó Antal Lundin, telefon 018-17 91 33.

Fackliga företrädare är Peter Åkerhammar, telefon 018-17 92 96 för SACO-S och Annika Törnkvist, telefon 018- 17 92 29 för ST-geologiska.

Välkommen med din ansökan senast den 2021-10-20. Intervjuer kan komma att ske löpande under ansökningstiden. Dina meriter ska kunna styrkas genom uppvisande av originalhandlingar eller styrkt meritförteckning. SGU använder ett webbaserat rekryteringssystem som du ansöker genom, detta sker via vår hemsida. Rekryteringen utför SGU i egen regi och vi undanber oss därmed telefonsamtal från rekryteringsföretag och annonsförsäljare.

Om SGU

Sveriges geologiska undersökning (SGU) är en myndighet för frågor om berg, jord och grundvatten i Sverige. Vi tillhandahåller geologisk information för samhällets behov på kort och lång sikt. SGU sorterar under Näringsdepartementet. Vår vision är att Sverige har en hållbar samhällsutveckling, att mark och vattenområden används och utvecklas för de ändamål de är bäst lämpade samt att mineralnäringen och andra naturresursbranscher är livskraftiga och ansvarstagande. SGU har idag cirka 290 anställda varav merparten arbetar i Uppsala. Övriga är stationerade på kontoren i Lund, Göteborg, Malå och Luleå. Läs mer på www.sgu.se

Diarienummer: 411-2002/2021

Arbetsgivare
Sveriges Geologiska Undersökning
Villavägen 18
75236 Uppsala
Hemsida: www.sgu.se
Ansökan
Ansök senast 20 oktober (26 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.