På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Osteolog

Osteolog

Ordet osteologi kommer från latin och översätts till svenska som "läran om ben". Vid en osteologisk analys studerar man delar av eller hela skelett, inklusive tänder, från människor och djur.

Studier av ben kan ge betydelsefull kunskap om individen och dess population. Beroende på bevaringsgrad kan bland annat individens ålder, kön, släktskap, kroppslängd samt hälsostatus fastställas och studeras.

Skelettlämningar kan vara både obrända och brända och liknande osteologiska metoder används vid båda typerna av material. Dock är osteologens möjligheter att få fram information kraftigt begränsade när det gäller det kremerade materialet. Detta på grund av dess ofta kraftiga fragmentering.

Resultaten av analysen som osteologer gör sätts sedan ofta samman med den arkeologiska tolkningen för att på så sätt öka förståelsen av ett forntida samhälle där människan och djuren lärt sig leva både vid sidan av varandra och tillsammans. Osteologer samarbetar ofta med arkeologer.

Utbildning

Osteologi kan man läsa vid flera universitet, oftast i kombination med arkeologi. För att bli osteolog börjar man med att läsa tre terminer arkeologi - Arkeologi I, II och Kandidatkurs - och därefter läser Osteologi. Det bästa är att anmäla sig till ett treårigt Kandidatprogram inom arkeologi och sedan ta examen med inriktning Osteologi. Om man sedan vill, kan man läsa vidare i 2 år och få en Masterexamen i Osteologi.

Rekommenderad gymnasial grundkompetens får du på Naturvetenskapsprogrammet.

Framtidsutsikter

Som osteolog brukar man vara ganska attraktiv på arbetsmarknaden, särskilt om man kombinerar med kunskaper i allmän arkeologi, då kan man jobba bland annat med arkeologiska utgrävningar.

Man kan få jobb på museum, eller som forskare inom universitetsvärlden. Det kan ev finnas möjligheter att fortbilda sig och så småningom få jobb hos rättsmedicinalverket.

Före detta osteologistudenter, som har specialkunskaper i osteologi, söker ofta arbete inom arkeologisk fältverksamhet, där de kan hantera och ansvara för benfynd som tas tillvara. De har också fått projektanställningar inom museivärlden och på länsstyrelser. Några har blivit antagna till doktorandtjänster både vid nationella och internationella universitet, medan andra, som var speciellt intresserade av rättsmedicin, fortsatt sina studier inom detta område.

Osteologiska expertiser kan ibland krävas i form av speciella expertinsatser, bland annat utomlands, när det gäller identifikation av "nutida kroppar", vid ganska nyligen inträffade dödsfall, som t.ex vid stora naturkatastrofer. Vill man kunna delta i sådana speciella expertinsatser, bör man försöka att inrikta sig på mänskliga ben och moderna rättsfall under sin utbildning.

Visste du att?

... när en människa föds består dennes skelett av ca 300 ben, men hos en vuxen person består skelettet endast av drygt 200 ben (vanligtvis av 206), detta pga när människan växer, så växer en del ben ihop och antalet ben blir på så sätt färre.

Visa mer
Visa mindre

2 Lediga jobb

Arkeolog vikariat

Arbetsgivare / Ort: YouCruit AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 14 May (3 dagar kvar)
Publicerad: 2021-04-14
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Arkeolog

Om jobbet
Kulturen söker arkeologer Tjänsten är placerad på Kulturmiljöavdelningen som ansvarar för ett brett perspektiv på kulturmiljö med fornlämningar, bebyggelse, landskap, trädgårds- och odlingshistoria integrerat i verksamheten. Vi erbjuder en kunskapsdriven och stimulerande miljö med flerdisciplinära projekt och mångfacetterat kulturarvsarbete. Som arkeolog kommer du att bidra till att utveckla uppdragsverksamheten inom kulturmiljöfältet och genomföra arkeologiska uppdrag. Du kommer självständigt och i grupp att genomföra handläggning, planering, fältarbete och rapportering av arkeologiska undersökningar. Du kan även komma att fungera som underkonsult för andra aktörer i Skåne och övriga landet. Även rena utbildningsuppdrag, pedagogisk verksamhet och museiarbete kan ingå i arbetsuppgifterna. Den arkeologiska verksamheten vid Kulturen är inriktad mot ämnet historisk arkeologi, vilket i tidsutsnitt omfattar järnåldern till modern tid. Kvalifikationer Du har relevant högskoleutbildning med inriktning arkeologi, främst avseende nordisk historisk arkeologi. Du har gärna dokumenterad erfarenhet av att ansvara för och leda andra i uppdragsarkeologiska projekt inom tillämpningen av Kulturminneslagen. Vidare är förtrogenhet med komplexa fornlämningar från medeltiden och nyare tid samt kunskap om stratigrafisk metod meriterande. Då Kulturen utvecklar helt digitala dokumentations- och ärendesystem är kunskap om GIS och digitala dokumentationsmetoder också meriterande. Du tänker strategiskt, är kreativ, handlingsinriktad och har lätt för att formulera dig i tal och skrift. För att passa in i rollen måste du trivas med att arbeta i flera projekt samtidigt och vara intresserad av metodisk och vetenskaplig utveckling samt inte minst verka för resultatspridning med god pedagogisk kvalité. För att trivas i tjänsten ser vi att du är initiativrik, driven och intresserad av antikvariskt entreprenörskap. Arbetsuppgifterna kräver att du har körkort för personbil. Anställningsform: Visstid vikariat Tillträde: Enligt överenskommelse Urval kommer att ske löpande. Kulturen strävar efter att bli en arbetsplats som är representativ för den mångfald som finns i samhället. Vi välkomnar därför sökande som kan bidra till detta. Kontaktpersoner är Kulturmiljöchef Conny Johansson Hervén, 046-350405 [email protected] HR-ansvarig: Michelle Bassmann Jingryd [email protected] Facklig företrädare för DIK Mats Engström [email protected] Facklig företrädare för Vision Lars Tedenbrant [email protected]
Arbetsgivare
YouCruit AB
Ansökan
Ansök senast 14 May (3 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Arkeologer sökes till fältsäsong 2021

Arbetsgivare / Ort: Statens Historiska Museer
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 3 - 6 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 30 June (1 månad 19 dagar kvar)
Publicerad: 2021-01-26
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Arkeolog

Om jobbet
Statens historiska museers uppgift är att främja intresset för historia och sprida kunskap om kulturarvet som myndigheten förvaltar och bevarar. I myndigheten ingår Historiska museet, Livrustkammaren, Kungliga Myntkabinettet, Skoklosters slott, Stiftelsen Hallwylska museet samt uppdragsverksamheten Arkeologerna. Myndigheten bedriver även museiverksamhet vid Tumba bruksmuseum. Vi ska vara attraktiva, angelägna och finnas lättillgängliga både i våra museilokaler, på våra utgrävningar samt digitalt. Arkeologerna är landets ledande konsult inom arkeologi och kulturmiljö med kunskapsuppbyggnad i fokus. Vår verksamhet finansieras genom externa uppdrag och idag är vi ca 100 anställda. Under den arkeologiska fältsäsongen har vi även säsongsanställd personal. Vår målsättning är att bedriva en effektiv uppdragsarkeologisk kunskapsuppbyggnad till gagn för kulturmiljövården, samhällsplaneringen, forskningen och allmänheten. Arkeologerna har kontor i Linköping, Lund, Mölndal, Stockholm och Uppsala. Arbetsbeskrivning Vi söker arkeologer för 2020 års fältarbetssäsong. Arbetsuppgifterna består i att delta i arkeologiska undersökningar, och i detta kan ingå bland annat grävning, dokumentation och publikt arbete. Undersökningarna kan komma att beröra alla arkeologiska tidsperioder från stenålder till nyare tid. Kvalifikationer Du bör ha akademisk examen med huvudinriktning i arkeologi eller medeltidsarkeologi/ historisk arkeologi samt gärna tidigare erfarenheter från fältarkeologisk undersöknings-verksamhet. Har du även erfarenhet av att leda arkeologiska undersökningar eller av ärende-handläggning inom kulturmiljövården är detta meriterande. God kännedom om digital dokumentationsteknik är också meriterande. Vi förutsätter att du har god samarbets- och organisationsförmåga. Det är en fördel om du har B-körkort. Anställningen Tillträde till tjänsten är under mars eller senare, dock senast i november. Anställningstiden kan variera. Stationeringsort är Linköping, Lund, Mölndal, Hägersten (Stockholm) eller Uppsala. Ange i ansökan under vilken period och vid vilket/vilka kontor du kan arbeta. Titta gärna in på vår hemsida http://arkeologerna.com/ Välkommen med din ansökan! Klicka på knappen "Ansök" längst ner till höger.
Arbetsgivare
Statens Historiska Museer
Hemsida: http://shm.se/
Ansökan
Ansök senast 30 June (1 månad 19 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.