Bioarkeolog

Bioarkeolog

Bioarkeologer analyserar bl a med hjälp av isotoptekniken, historiska benrester från människor och djur. De kan få fram om personen, vars ben analyserats, växte upp i kallt eller varmt- och torrt eller fuktigt klimat och om denne var vegetarian eller köttätare.

En bioarkeolog kan ibland "titulera" sig som Specialist på mänskliga rester i arkeologiska utgrävningar.

Bioarkeologer samarbetar ofta med arkeologer, historiker, geografer, etnologer och osteologer och tillsammans berättar de "benens historia".

Utbildning

En bra grund kan vara genom gymnasieskolans humanistiska programmet, samhällsvetenskapsprogrammet och naturvetenskapsprogrammet.

Vidareutbildning finns inom högskola och universitet.

Framtidsutsikter

Det finns inget som tyder på att färre kommer att vilja jobba i sektorn, eller att det kommer finnas fler jobb. En fortsatt hård konkurrens förutspås av Statistiska Centralbyrån.

Inom Musei- och kulturmiljöyrken ryms en mängd olika yrken, med delvis skiftande förutsättningar.

Lilla ordboken

C14-metoden (kol-14-metoden eller radiokolmetoden) - är en radiometrisk dateringsmetod som utvecklades i slutet av 1940-talet av professor Willard Frank Libby, som 1960 fick Nobelpriset för denna upptäckt. C14-metoden ledde till en mindre "revolution" inom arkeologin. Metoden gör det möjligt att datera fornlämningar och fossil innehållande organiskt material, vanligen träkol och ben.

Denna teknik är tillförlitlig bara för material som varit levande för mindre än ca 60 tusen år sedan.

Kol-12 är mer stabil och finns bl a i tandemaljen hos människor. Ibland måste man jämföra resultat från kol-14- och kol-12-undersökningar för att kunna fastställa vävnadens åldern.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  19 Lediga jobb som bioarkeolog

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.