På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Bioarkeolog

Bioarkeolog

Bioarkeologer analyserar bl a med hjälp av isotoptekniken - historiska benrester från människor och djur. De kan få fram om personen vars ben analyseras växte upp i kall/varm -torr/fuktig klimat och om hen var huvudsakligen vegetarian eller köttätare.

En bioarkeolog kan ibland "titulera" sig som Specialist på mänskliga rester i arkeologiska utgrävningar.

Bioarkeologer samarbetar ofta med arkeologer, historiker, geografer, etnologer och osteologer och tillsammans berättar "benens historia".

Om rankning av högre utbildningar inom kunskapsområde Biologi - var god se shanghairanking.com/Shanghairanking-Subject-Rankings/biological-sciences.

Lilla ordboken

C14-metoden (kol-14-metoden eller radiokolmetoden) - är en radiometrisk dateringsmetod som utvecklades i slutet av 1940-talet av professor Willard Frank Libby, som 1960 fick Nobelpriset för denna upptäckt. C14-metoden ledde till en mindre "revolution" inom arkeologin. Metoden gör det möjligt att datera fornlämningar och fossil innehållande organiskt material, vanligen träkol och ben. Denna teknik är tillförlitlig bara för material som varit levande för mindre än circa 60.000 år sedan.
Kol-12 är mer stabil och finns bl.a i tandemaljen hos människor. Ibland måste man jämföra resultat från kol-14 och kol-12 undersökningar för att kunna fastställa vävnadens åldern.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.