Osteoarkeolog

Osteoarkeolog

Osteoarkeologer är personer som tittar på och forskar om ben och benvävnad i människans förhistoria.

Osteologi är studiet av alla ryggradsdjurs skelett, såväl människans som de övriga djuren. Även andra delar av kroppen som tänder, naglar, horn med mera studeras i ämnet.

Ämnet delas upp i de två underområdena animalosteologi och humanosteologi, där den första gruppen studerar djurben och den andra människoben.

I andra länder delas historisk osteologi upp i ett flertal discipliner, bland annat physical anthropology, zooarcheaology och archaeozoology.

Utbildning

Vidareutbildning finns inom högskola och universitet. Osteologi kan du läsa på flera lärosäten, oftast i kombination med arkeologi.

En bra grund kan vara genom gymnasieskolans humanistiska programmet, samhällsvetenskapsprogrammet och naturvetenskapsprogrammet.

Framtidsutsikter

Det finns några få anställningar i varje storstadsregion hos de lokala arkeologfirmorna eller större länsmuseerna, men konkurrensen om dem är hård.

Det finns inget som tyder på att färre kommer att vilja jobba i sektorn, eller att det kommer finnas fler jobb. En fortsatt hård konkurrens förutspås av Statistiska Centralbyrån.

Inom Musei- och kulturmiljöyrken ryms en mängd olika yrken, med delvis skiftande förutsättningar.

Visste du att...?

... de senaste rönen visar på att vi, homo sapiens, är mycket äldre än man tidigare trott. Den moderna människan tros nu vara 300 000 år gammal. Detta fastställdes efter ett fynd av benrester, efter en ung man som på "sin tid" bodde i Södra Afrika - nutidens Sydafrika. Tidigare har man trott att homo sapiens var en ca 180 000 år gammal art.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  2 Lediga jobb som osteoarkeolog

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.