På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Osteoarkeolog

Osteoarkeolog

Osteoarkeologer är personer som tittar på och forskar om ben och benvävnad i människans förhistoria, alltså den tid där det inte finns skriven text att tillgå.

Osteologi är studiet av alla ryggradsdjurs skelett, såväl människans som de övriga djuren. Även andra delar av kroppen som tänder, naglar, horn med mera studeras i ämnet.

Ämnet delas upp i de två underområdena animalosteologi och humanosteologi, där den första gruppen studerar djurben och den andra människoben. I andra länder delas historisk osteologi upp i ett flertal discipliner, bland annat (engelska termer) physical anthropology, zooarcheaology och archaeozoology.

Utbildning

Osteologi kan man läsa i Uppsala, Stockholm och Lund, oftast i kombination med arkeologi (uppgift från oktober 2017).
Om du är intresserad av Arkeologi och OsteoIogi, erbjuds inriktningen på avancerad nivå -
Masterprogram i arkeologi, inriktning Osteoarkeologi, 120 högskoIepoäng (som motsvarar två årsstudier på heltid).

För mer information kontakta Institutionen för arkeologi och antikens kultur www.archaeology.su.se Du kan också kontakta Uppsala universitet för information - gå in på uu.se.

Om du är intresserad av vård och medicin, kika på specialiseringen Ortopedi som erbjuds på bl. a. KaroIinska Institutet.

Andra yrken som du kanske är intresserad av och viII få information om är Fysioterapeut, OsteoIog, ArkeoIog, SpeciaIistsjuksöterska, Idrottsmassör.

Visste du att...?
De senaste rönen visar på att vi, homo sapiens, är mycket äldre än man tidigre trott; den moderna människlan tros nu vara 300 000 år gammal; detta fastställdes år 2017 efter ett fynd av skelett (benrester) efter en ung man som på "sin tid" bodde i Södra Afrika /landet - Sydafrika/. Tidigare har man trott att homo sapiens var ca 180 000 år gammal art.

Arbetsmarknad

Det finns några få ”anställningar” i varje storstadsregion hos de lokala arkeologofirmorna eller större länsmuseerna, men konkurrensen om dem är hård. Lättast är att få projektanställningar vi större utgrävningar eller om man går den mer akademiska vägen och ordnar finansiering av egna akademiska projekt efter att man har doktorerat.

Länktips

7 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.