Paleopatolog

Paleopatolog

Paleopatologer sysslar med identifieringen och beskrivningen av sjukliga förändringar i mänskliga skelett och skelettförändringars ämneshistorisk bakgrund samt deras förhållanden till moderna kliniska data. De studerar också konsekvenser av olika sjukdomstillstånd i människans historia och hur dessa kan relateras till olika arkeologiska problemkomplex.

De kan också arbeta med att fastställa, genom att analysera kvarlevor, dödsorsak vid "historiska dödsfall", det vill säga för personer som avled för många år sedan.

Paleopatolog är en arkeologisk patolog, som ställer en försenad diagnos och fastställer dödsorsaken. Paleopatologer drar sina slutsatser baserade på de benrester som hittades eller fanns bevarade sedan innan.

Utbildning

Oftast är man i grunden Läkare, men man kan också "gå via" andra akademiska studier, i första hand via studier i kemi, biologi och kriminologi. Gedigna kunskaper i historia är ett stort plus om man vill satsa på att bli en peleopatolog. Relevanta kurser kan t ex finnas som valbara inom Masterprogrammet i arkeologi, som kan läsas på högskola/universitet på avancerad nivå, dvs efter det att man tar ut sin Kandidatexamen.

Kandidatexamen, 180 hp, tar minst tre år på heltid på högskolenivå att uppnå kraven för.

Man kan inte bli läkare på något annat sätt än genom att läsa läkarprogrammet på Universitetet. Programmet är 5.5 år lång. Efter att med godkänt resultat gått igenom läkarprogrammet, behöver du göra en AT-tjänstgöring. AT-tjänst är mellan 18 till 24 månader. Därefter ansöker du om läkarlegitimation hos Socialstyrelsen .

Inför läkarprogrammet HT-2021 är planen att införa ett 6-årigt läkarprogram, en termin längre än idag, men ingen AT-tjänstgöring. Tanken är att man kunna ta ut sin läkarlegitimation direkt efter avslutad och godkänd utbildning.

BAS-Tjänstgöring på ett år kommer, enligt den planerade förändringen, föregå ST-tjänstgöring.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  1177 Lediga jobb som paleopatolog

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.