Kultur/naturgeograf

Kultur/naturgeograf

Geografer studerar jordytan, hur människan använder den och hur den förändras av samspelet mellan människa, samhälle och naturens egna processer.

Som geograf arbetar man ofta med samhällsplanering eller med miljövård.

Geografer kan vara specialiserade på kulturgeografi (samhällsgeografi) eller naturgeografi, men också ha en bred utbildning i båda ämnena.

Utbildning

På gymnasiet rekommenderas Naturvetenskapsprogrammet eller Samhällsvetenskapsprogrammet.

Framtidsutsikter

De närmaste fem åren kommer troligen satsningar på infrastruktur, arbete med att hantera klimatförändringarna och olika miljöåtgärder fortsätta att vara prioriterat. Bedömningen är att det om 5 år kommer att vara balans för nyexaminerade. För erfarna är däremot prognosen liten konkurrens om jobben om fem år.

Arbetsplats

Geovetare arbetar framför allt på myndigheter, teknikkonsultföretag och inom gruvnäringen. Undersökningar vid infrastrukturprojekt, prospektering samt kartläggning av naturresurser och miljögifter är vanliga arbetsuppgifter. Det finns i dagsläget cirka 5 000 yrkesverksamma geovetare i Sverige.

Visste du att...?

... det finns en spök-ö vid namn Hashima nära Japans kust, som en gång i tiden var mest tätbefolkade ön i världen. 1890 upptäcktes där kol och många människor flyttade dit för att arbeta inom kolindustrin. När kolindustrin kollapsade, lämnade samtliga ö-borna sin ö, som står i dag likt en spökstad utanför Japan. 
Källa: cntraveler.com

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.