Geoteknikerns uppgifter handlar om hur mark påverkas eller vilka förutsättningar som marken har vid byggandet av t ex. vägar, broar, hus, järnvägar. Det som undersöks är risker kopplat till sättningar, ras, skred och erosion. Som geotekniker är du med i olika skeden i ett projekt där du ska avgöra om markunderlaget är tillräckligt bra, och sedan får du följa med genom hela processen.
Jobbet som geotekniker går ut på att vara delaktig i byggandet utifrån de förutsättningar som naturen erbjuder. Du använder material som redan finns i naturen, till exempel jord och berg. Det material som man jobbar med vid grundläggning finns alltså redan på plats. Det gäller bara att förvalta det och att använda det så bra som möjligt.
Som geotekniker måste du vara bra på allt som rör det tekniska, men du måste även vara en bra lyssnare, eftersom du har mycket kontakter både med folk i företaget du jobbar med, men också med externa parter. Det kan vara att hantera kontakt med till exempel markägare och myndigheter.
Många geotekniker tycker att det roligaste med arbetet är att man får vara med i alla delar av ett projekt. Man är med från planering och projektering, ända fram tills det som byggts börjar användas, då hela cirkeln sluts. Detta ger verkligen ett helhetsperspektiv på hur ett byggprojekt växer fram.
Har man examen från en yrkeshögskoleutbildning kan man på sin arbetsplats ha en roll som projektör inom geoteknik och utföra sysslor som inte kräver omfattande kunskaper inom jordmekanik och konstruktion. Däremot de som kallar sig för just geotekniker har oftast en civilingenjörsutbildning med inriktning mot geoteknik i bagaget.

Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
De flesta yrkesverksamma geotekniker har civilingenjörsutbildning, med inriktning mot geoteknik eller teknisk högskoleutbildning. Men det kan även finnas möjlighet att utbilda sig inom yrkeshögskola.
På gymnasiet rekommenderas Naturvetenskapsprogrammet eller Samhällsvetenskapsprogrammet.
Visste du att...?
... Sveriges lägsta punkt ligger 2,41 meter under havsnivå och finns strax utanför Kristianstad och Sveriges högsta punkt är 2097 meter över havet och finns i Kebnekaise bergmassivet i Lappland.
Länktips
- naturvårdsverket.se
- Sveriges Geologiska Undersökning - är myndigheten för frågor om berg, jord och grundvatten i Sverige
- davidchita.com - Vem var far till forensisk vetenskap?
- geologinsdag.nu

Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret