På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Samhällsgeograf

Samhällsgeograf

Samhällsgeograf behöver skaffa sig kunskaper och förmågor att förstå, analysera och tolka omvärlden med hjälp av ett geografiskt perspektiv.

Som samhällsgeograf studerar du människans samspel med sin omgivande värld. Särskilt fokus läggs på människors ekonomiska, sociala och kulturella aktiviteter och processer i relation till platser och geografiska områden. Bland annat studerar samhällsgeografer hur människor organiserar och utnyttjar jordytan och dess resurser. Alltifrån urbana miljöer till landskap, regioner, länder och globala processer studeras. Samhällsgeografi omfattar många ämnesgrenar.

Det är många faktorer som påverkar om man lätt får jobb eller om man får kämpa med att få jobb. De faktorer som i första hand påverkar är, tidigare studier, kurser, resultat, lärosäte, examensarbete, praktik, utbytesstudier, tidigare arbetslivserfarenhet och nätverk.

Generellt sätt är det ofta enklare att få ett arbete som samhällsgeograf med GIS kunskaper. GIS är något som blir alltmer efterfrågat av många arbetsgivare.

Som utbildad samhällsgeograf kan man bl a arbeta med stadsplanering i olika kommuner, med regional utveckling

Utbildning

Det är ett akademiskt yrke, det vill säga högskoleutbildning krävs.

För att öka sina chanser på arbetsmarknaden rekommenderas det att göra praktik, se om man kan arbeta vid sidan av sina studier eller under ledigheter, gå på gästföreläsningar, konferenser och evenemang som gör att man kan skapa ett nätverk, försöka skriva sitt examensarbete i samarbete med någon organisation, samt ta studierna på allvar och försöka få så bra kunskaper och betyg i alla kurser man läser.

På gymnasiet rekommenderas Naturvetenskapsprogrammet eller Samhällsvetenskapsprogrammet.

Arbetsplats

Som samhällsgeograf kan man bland annat få arbete där många andra samhällsvetare arbetar, t.ex. hos polisen, regeringskansliet, som utredare på olika myndigheter m.m.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.