På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Samhällsgeograf

Samhällsgeograf

Samhällsgeograf behöver skaffa sig kunskaper och förmågor att förstå, analysera och tolka omvärlden med hjälp av ett geografiskt perspektiv.

Som samhällsgeograf studerar du människans samspel med sin omgivande värld. Särskilt fokus läggs på människors ekonomiska, sociala och kulturella aktiviteter och processer i relation till platser och geografiska områden. Bland annat studerar samhällsgeografer hur människor organiserar och utnyttjar jordytan och dess resurser. Alltifrån urbana miljöer till landskap, regioner, länder och globala processer studeras. Samhällsgeografi omfattar många ämnesgrenar.

Arbetsmarknaden

Som samhällsgeograf kan man bland annat få arbete där många andra samhällsvetare arbetar, t.ex. hos polisen, regeringskansliet, som utredare på olika myndigheter m.m.
Det är många faktorer som påverkar om man lätt får jobb eller om man får kämpa med att få jobb eller kanske t o m måste acceptera att arbeta med ngt., som man inte riktigt har tänkt sig. De faktorer som i första hand påverkar är: tidigare studier (kurser, resultat, lärosäte, examensarbete, praktik, utbytesstudier etc.), tidigare arbetslivserfarenhet och nätverk.
Generellt sätt är det ofta enklare att få ett arbete som samhällsgeograf med GIS kunskaper. GIS är något som blir alltmer efterfrågat av många arbetsgivare.
För att öka sina chanser på arbetsmarknaden rekommenderas det att göra praktik, se om man kan arbeta vid sidan av sina studier (extrajobb under studietiden) eller under ledigheter; gå på gästföreläsningar, konferenser, evenemang etc. som gör att man kan skapa ett nätverk, försöka skriva sitt examensarbete i samarbete med någon organisation, samt ta studierna på allvar och försöka få så bra kunskaper och betyg i alla kurser man läser.

Som utbildad samhällsgeograf kan man bl a arbeta med stadsplanering i olika kommuner, med regional utveckling t.ex. på "Region Skåne", arbeta med planering av kollektivtrafik, bli GIS-handläggare etc. Var god se till exempel följande yrkespresentationer:

GIS-utvecklare

Samhällsplanerare

Forskare

Utredare

Omvärldsanalytiker

miljöstrateg, infrastrukturstrateg eller chef inom privat eller inom offentlig sektor eller så kan man arbeta inom pedagogik/undervisning, som t.ex lektor (högskolelärare) eller för att producera undervisningsmaterial (bland annat läroböcker).

Utbildning

Det är ett akademiskt yrke, det vill säga högskoleutbildning krävs.

Visste du att...?

  • Den största nationella minoriteten i Sverige utgörs av sverigefinnar.
  • Medellivslängd för kvinnor i Sverige är ca 84 år och för män - 81 (uppgift från maj 2018). Prognosen säger att år 2060 ha medellivslängden stigit i över fem år. Källa: scb.se/hitta-statistik.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.