Geoingenjör

Geoingenjör

Geoingenjörer försöker med tekniska metoder lösa stora världsproblem, som t ex de globala klimatförändringarna. Geoingenjörer vill ta kontroll över vädret och få det att regna, snöa och vara torrt där- och när det behövs. 

De finns geoingenjörer som föreslår att måla alla hustak vita eller beklä dem med speglar för att reflektera tillbaka solvärme bort från jorden och på så sätt minska den globala uppvärmningen. Ännu ett förslag är att skydda jorden med hjälp av aerosolsprejer, som skulle skapa skyddande lager rund jorden, som skulle minska uppvärmningen.

Geoingenjörer arbetar för att skydda människor från katastrofala klimatförändringar. De samarbetar med klimatforskare, vetenskapshistoriker, geologer, meteorologer, vulkanologer och med andra forskare - i första hand med naturvetare.

Utbildning

De flesta yrkesverksamma geotekniker har civilingenjörsutbildning, i första hand med inriktning mot geoteknik, eller, i andra hand, en annan teknisk högskoleutbildning. Men det kan även finnas möjlighet att utbilda sig inom yrkeshögskola.

På gymnasiet rekommenderas Naturvetenskapsprogrammet eller Samhällsvetenskapsprogrammet.

Visste du att...?

... Sveriges lägsta punkt ligger 2,41 meter under havsnivå och finns strax utanför Kristianstad och Sveriges högsta punkt är 2097 meter över havet och finns i Kebnekaise bergmassivet i Lappland.

Visa mer
Visa mindre

9 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.