Etnograf

Etnograf

Etnograf är en forskare som studerar människor och kulturer i deras naturliga miljöer.

Etnografiska studier innebär framförallt att forskaren genom fältarbete observerar och ger detaljerade beskrivningar av människor, beteenden och kulturer i dessas naturliga miljö. Dessa beskrivningar bör innehålla tillräckligt mycket djup och detaljer för att kunna ge sanna inblickar i den situation som studeras.

Vanligast är att etnografen försöker bli en del av den grupp som studeras genom att delta i gruppens vardagliga aktiviteter, men ibland kan även mer passiv observation förekomma. Naturalism är därför ett viktigt element inom etnografisk forskning, då det just innebär att du studerar saker i sin naturliga form, utan att störa genom intrång av forskningsverktyg och liknande.

Från detta "inifrån-perspektivet" kan etnografen få en djup och omfattande förståelse för hur vissa grupper ser på sina traditioner, som sedvanor och utövanden och såväl kvalitativ som kvantitativ data kan väljas att samlas in.

Kvalitativa data och metoder är dock det som starkast associeras med etnografi. Med beskrivningarna som görs eftersträvar du oftast att även relatera särskilda handlingar eller händelser i relation till det kulturella sammanhanget.

Du kan, under en viss tid, arbeta som etnograf som anställd på ett företag eller inom en organisation för att försöka förstå varför de anställda avhåller sig från att använda ett visst arbetssystem.

Utbildning

Akademisk utbildning krävs.

Rekommenderat gymnasieprogram är i första hand Naturvetenskapsprogrammet.

Visste du att...?

... de senaste rönen visar på att vi, homo sapiens, är mycket äldre än man tidigare trott, den moderna människan tros nu vara 300 000 år gammal. Detta fastställdes 2017 efter ett fynd av benrester efter en ung man, som på "sin tid" bodde i Södra Afrika, vår tids Sydafrika. Tidigare har man trott att homo sapiens var en ca 180 000 år gammal art.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  12 Lediga jobb som etnograf

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.