På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Kulturarvspedagog

Kulturarvspedagog

Kulturarvspedagoger arbetar uppsökande mot grund- och gymnasieskolor, med guidningar, föreläsningar och information om besöksmål och historiska miljöer.

Kulturarvspedagoger är anställda huvudsakligen på olika museer. Arbetsuppgifterna omfattar oftast genomförande av uppsökande skolprogram, framtagande av lärarhandledningar och att vara en pedagogisk resurs i museets olika projekt och utställningar.

Kulturarvspedagoger arbetar såväl som i museibyggnader som på skolorna eller på andra ställen där utställningar eller evenemang genomförs, därför kan körkort krävas för att få anställning.

Inte sällan får man endast projektanställning för kortare eller längre projekt. Att få fast (tillsvidare) anställning som kulturarvspedagog kan bli svårt.

Personliga egenskaper

I yrkesrollen som kulturarvspedagog är man en kreativ problemlösare, som behöver fatta självständiga beslut och har förmåga att hantera ett stort personligt ansvar. Personliga egenskaper som krävs är bland annat: positiv, social och noggrann.

Utbildning

Någon form av högskoleutbildning krävs. Kraven kan variera, beroende på museets inriktning, exempelvis kan högskolestudier i arkeologi krävas. Lärarexamen eller studier i pedagogik (bland annat i Museipedagogik) kan också ställas som krav, men annars alltid är mycket meriterande.

Visste du att...?

En av de mest berömda museiföremål heter "The Draughtsman-Writer" och var skapad av den schweiziske urmakaren Henri Maillardet ca 1805. Det är "a spring-activated automaton" (en mekanisk robot) som ser ut som en pojke och kan rita fyra olika teckningar och skriva några dikter på franska och på engelska. Maillardets skapelse finns numera på museet i Philadelphia. Källa: fi.edu/history

Lilla ordboken

  • Saraband - en spansk dans från 1500-talet, en vild snabb dans som ackompanjerades av gitarr, kastanjetter och sång, som förbjöds i Spanien (under en tid) pga sin obscenitet. I början av 1600-talet spreds saraband till det franska hovet.
  • Kumbh Mela - största vallfärden i världen; (svenska urnans eller krusets fest) är hinduernas viktigaste vallfärd, vilken genomförs på ett visst datum, 4 ggr under en 12-årsperiod till en av orterna Prayag (Allahabad), Haridwar, Ujjain eller Nashik, där "odödlighetens nektar" en gång i mytologisk forntid ska ha skvätt ner under en strid mellan det goda och det onda.

Yrkesporträtt
Möt Emelie som studerade socialantropologi, företagsekonomi samt konstvetenskap och arbetar med kulturfrågor på SVT.

Gävlebocken
En av svenska julsymboler är Gävlebocken som byggs på Skottstorget i Gävle inför varje första advent. Endast 15 ggr sedan bocken började byggas år 1966, har den inte brunnit (uppgift från november 2018). 

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.