Kulturarvspedagog

Kulturarvspedagog

Kulturarvspedagoger arbetar uppsökande mot grund- och gymnasieskolor, med guidningar, föreläsningar och information om besöksmål och historiska miljöer.

Arbetsuppgifterna omfattar oftast genomförande av uppsökande skolprogram, framtagande av lärarhandledningar och att vara en pedagogisk resurs i museets olika projekt och utställningar.

Oftast får man en projektanställning för kortare eller längre projekt. Att få fast anställning som kulturarvspedagog kan bli svårt.

Utbildning

Någon form av högskoleutbildning krävs. Kraven kan variera, beroende på museets inriktning, exempelvis kan högskolestudier i arkeologi krävas. Lärarexamen eller studier i pedagogik och, bland annat i Museipedagogik, kan också ställas som krav, men är alltid mycket meriterande.

Personliga egenskaper

I yrkesrollen som kulturarvspedagog är man en kreativ problemlösare, som behöver fatta självständiga beslut och har förmåga att hantera ett stort personligt ansvar. Personliga egenskaper som krävs är bland annat, positiv, social och noggrann.

Arbetsplats

Kulturarvspedagoger är anställda huvudsakligen på olika museer.

Kulturarvspedagoger arbetar såväl som i museibyggnader som på skolorna eller på andra ställen där utställningar eller evenemang genomförs, därför kan körkort krävas för att få anställning.

Yrkesporträtt

Möt Emelie som studerade socialantropologi, företagsekonomi samt konstvetenskap och arbetar med kulturfrågor på SVT.

Visste du att...?

... en av de mest berömda museiföremål heter "The Draughtsman-Writer" och var skapad av den schweiziske urmakaren Henri Maillardet ca 1805. Det är "a spring-activated automaton", en mekanisk robot, som ser ut som en pojke och kan rita fyra olika teckningar och skriva några dikter på franska och på engelska. Maillardets skapelse finns numera på museet i Philadelphia.

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.