Kulturproducent

Kulturproducent

Kulturproducenter kan till exempel ansvara för en rockfestival eller en utställning, men man kan också skriva historien bakom handlingen till ett nytt dataspel.

Gemensamt är en vilja att förmedla och skapa kulturupplevelser för sig själv och för andra. Vissa arbetar främst med att möjliggöra eller underlätta mötet mellan den som skapar och dess publik. Andra är mer involverade i själva skapandeprocessen.

Lönenivån för kulturproducenter varierar beroende på tjänstens svårighetsgrad och personens kompetens och erfarenhet.

Utbildning

Bra grundutbildning finns på gymnasieskolans Estetiska programmet och på Samhällsvetenskapsprogrammet, men man kan också gå andra program på gymnasiet, t ex Humanistiska programmet, inriktning Kultur.

Vidareutbildningar kan finnas på folkhögskolor, högskolor/universitet eller inom Yrkeshögskolan.

Arbetsplats

Spännvidden är mycket stor under paraplyet kulturproduktion. Man kan t ex arbeta som TV-producent, Hemslöjdskonsulent, Kulturförmedlare eller som Konsulent inom dans, teater eller konst.

Yrkesporträtt

Möt Emelie som studerade socialantropologi, företagsekonomi samt konstvetenskap och arbetar med kulturfrågor på SVT.

Visste du att...?

... en av de mest berömda museiföremål heter "The Draughtsman-Writer" och var skapad av den schweiziske urmakaren Henri Maillardet ca 1805. Det är "a spring-activated automaton", en mekanisk robot, som ser ut som en pojke och kan rita fyra olika teckningar och skriva några dikter på franska och på engelska. Maillardets skapelse finns numera på museet i Philadelphia.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

13 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.