Museitjänsteman

Museitjänsteman

Det finns många olika yrken inom museisektorn. Gemensamt för dem är att du arbetar med att synliggöra, bevara och forska kring vårt natur- och kulturarv.

Som utställningsproducent arbetar du med text, bild och rummets gestaltning för att visa fram föremål i olika sammanhang, och skapa en tankeväckande miljö för museets föremål. Tydlig ljussättning och skicklig exponering av föremålen är viktigt att kunna.

Att bygga en utställning är ofta ett stort projekt som involverar många olika yrkesgrupper, till exempel hantverkare, formgivare och forskare. Utställningsproducenter är oftast projektanställda under en viss tidsperiod när en ny utställning skapas.

Utbildning

Bra grundutbildning finns på gymnasiets Humanistiska programmet, Samhällsvetenskapsprogrammet eller Naturvetenskapsprogrammet. Passande utbildning kan finnas inom yrkeshögskolan.

Framtidsutsikter

Det finns inget som tyder på att färre kommer att vilja jobba i sektorn, eller att det kommer finnas fler jobb. En fortsatt hård konkurrens förutspås av Statistiska Centralbyrån.

Inom Musei- och kulturmiljöyrken ryms en mängd olika yrken, med delvis skiftande förutsättningar.

Visste du att...?

... utanför Fire museum of Texas (USA) finns världens största fungerande brandpost.

Visa mer
Visa mindre

27 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.