Naturvägledare

Naturvägledare

Naturvägledare underlättar för människor att uppleva och utveckla sin känsla för och kunskap om naturen och kulturlandskapet. De kan till exempel vara naturumpersonal, museipedagoger, närnaturguider, naturskolelärare och ekoturismarrangörer.

Naturvägledning kan också innebära kommunikation med besökare genom obemannad naturvägledning som skyltar, mobilappar eller audioguider. En naturvägledare kan alltså dela med sig av sin kunskap som guide på plats, men även kommunicera med besökare via obemannad naturvägledning.

De sakkunniga tycker att man bör skilja på naturvägledare, informationsguider och aktivitetsledare, som bör betraktas som olika yrken och som har olika syften, men de yrkena har ändå ganska mycket gemensamt.

Utbildning

Många naturvägledare har en biologutbildning i bagaget, men inte alla. Några har en pedagogisk utbildning i kombination med stort intresse för natur.

Andra är utbildade genom folkhögskoleutbildning inom turism och guidning eller genom yrkeshögskolan.

En bra grund får du på gymnasiets Naturbruksprogram eller Naturvetenskapsprogram

Framtidsutsikter

Det är inte ovanligt att komma in i jobbet via praktik, gör att man får inblick i vad arbetet innebär och kan sedan bestämma om man vill satsa på det yrket i framtiden.

Arbetsplats

Naturvägledare jobbar ofta som heltidsanställda, men vanligt är också säsongs-anställning. Säsongen sträcker sig vanligtvis från april till november. Det förekommer att naturvägledare arbetar på helger och lov – när det som mest besökare - vilket öppnar för möjlighet till extrajobb för t ex. studenter.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  29 Lediga jobb som naturvägledare

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.