På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Naturvägledare

Naturvägledare

Naturvägledare sprider information om nationalparker till besökare och till allmänheten. De svarar på frågor om vandringslederna och nationalparkernas natur, kultur och geologi. De håller också i guidningar och andra aktiviteter för nationalparkernas besökare.
 

Utbildning

Många naturvägledare har en biologutbildning i bagaget, men inte alla. Några är till exempel utbildade lärare eller har en annan pedagogisk utbildning i kombination med stort intresse för natur.
Andra är utbildade naturguider/äventyrsguider genom en folkhögskoleutbildning, ex. genom naturguideutbildningen i Tornedalen eller via turismlinjen på Klarälvdalens folkhögskola eller på Dalslands fölkhögskola i Färgelande (utbildning till aventyrsguide).

Anställningsvillkor
Naturvägledare ofta blir säsongsanställda. Säsongen sträcker sig vanligtvis från april till november. Naturvägledare jobbar vanligtvis inte på heltid och arbetstiden är till stor del förlagd till helger och lov – när det som mest besökare- vilket gör att det främst personer som inte är beroende av månadslön, som t.ex. studenter som söker sig till yrket.

Övrigt
Det är inte ovanligt att komma in i jobbet via praktik, gör att man får inblick i vad arbetet innebär och kan sedan bestämma om man vill satsa på det yrket i framtiden.

Länktips

3 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.