På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Naturvägledare

Naturvägledare

Naturvägledare sprider information om nationalparker till besökare och till allmänheten. De svarar på frågor om vandringslederna och nationalparkernas natur, kultur och geologi. De håller också i guidningar och andra aktiviteter för nationalparkernas besökare.

Centrum för naturvägledning (CNV) vid SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet - se slu.se/centrumbildningar-och-projekt/centrum-for-naturvagledning.

Interpret Europe
European Association for Heritage Interpretation (Interpret Europe) är en internationell medlemsorganisation, som året 2010 blev registrerad som välgörenhetsorganisation i Tyskland. Medlemmarna i Intrepret Europe, som till cirka 90% kommer från Europa, är, förutom privatpersoner, föreningar, institutioner och företag.
Denna, prisbelönta av EU, organisation har bl.a utvecklat kriterier för utbildning av natur- och kulturvägledare och certifierar guider enligt internationell standard i syfte att väcka intresse för och vilja att bevara natur och kulturområden i Europa.

Utbildning

Många naturvägledare har en biologutbildning i bagaget, men inte alla. Några är till exempel utbildade lärare eller har en annan pedagogisk utbildning i kombination med stort intresse för natur.
Andra är utbildade naturguider/äventyrsguider genom en folkhögskoleutbildning, ex. genom naturguideutbildningen i Tornedalen eller via turismlinjen på Klarälvdalens folkhögskola eller på Dalslands fölkhögskola i Färgelande (utbildning till aventyrsguide).
Info om kursen som ges av Centrum för Naturvägledning vid SLU - slu.se/centrumbildningar.

Anställningsvillkor
Naturvägledare ofta blir säsongsanställda. Säsongen sträcker sig vanligtvis från april till november. Naturvägledare jobbar vanligtvis inte på heltid och arbetstiden är till stor del förlagd till helger och lov – när det som mest besökare- vilket gör att det främst personer som inte är beroende av månadslön, som t.ex. studenter som söker sig till yrket.

Övrigt
Det är inte ovanligt att komma in i jobbet via praktik, gör att man får inblick i vad arbetet innebär och kan sedan bestämma om man vill satsa på det yrket i framtiden.

Certifieringen för naturvägledare ger ökad kvalité och status åt yrket.

Närliggande yrken
De sakkunniga tycker att man bör skilja på naturvägledare, informationsguider och aktivitetsledare, som bör betraktas som olika yrken (som har olika "syften") men de yrkena har ändå ganska mycket gemensamt.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.