På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Kognitiv zoolog

Kognitiv zoolog

En kognitiv zoolog är en zoolog med specialisering inom djurkognition (tankeförmågan och dess utveckling hos djur). Hen jämför kognitiva (dvs tanke-) mekanismer hos olika djurarter i syfte att förstå hur den kognitiva evolutionen går till.

Framsteg i forskningen på det området leder förhoppningsvis till ökad förståelse för kognition som biologiskt fenomen.

Kognitiv zoologi strävar efter att förstå de olika arternas kognitiva mönster i sig själva, men också påvisa samband mellan djurens och människans kognitiva evolution.

Ett annat huvudsakligt intresse för en kognitiv zoolog kan bestå i att försöka förstå hur komplex kognition kan upprepade gånger uppstå i naturen.

Vid Lunds universitet studeras djurs kognition vid avdelningen för kognitionsvetenskap (LUCS). Läs mer på lucs.lu.se

Utbildning

För att kunna arbeta som kognitiv zoolog, måste man först utbilda sig inom zoologi på högskola eller universitet i minst 3 år på heltid.

Det finns i Sverige två olika vägar att gå för att utbilda sig till en zoolog:
1. söka kandidatprogrammet i biologi eller
2. söka fristående kurser i biologi eller i zoologi och sedan läsa flera kurser för att sätta ihop dem till en kandidatexamen.

Bra förberedande grundläggande utbildning finns på gymnasieskolans Naturvetenskapsprogrammet, på inriktningen Naturvetenskap. Om man i stället väljer att läsa på ett annat program på gymnasiet än på NA, behöver man med störst sannolikhet komplettera med vissa kurser (framförallt med gymnasiala kurser i biologi, fysik, kemi och matematik) för att bli behörig läsa biologi/zoologi på högskolenivå. 
Om man på gymnasiet vill läsa på ett yrkesprogram, men sedan vill satsa på en yrkeskarriär inom biologi/zoologi, rekommenderas det i så fall i första hand Naturbruksprogrammet, inriktning Djur (i första hand) eller inriktning Lantbruk(i andra hand).

Visste du att...?
En struts öga är större än dens hjärna.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.