På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Djurhälsopersonal

Djurhälsopersonal

Varje år behandlas över en miljon djur på Sveriges veterinärkliniker, djursjukhus, djurparker, bondgårdar och stallar. Det är många olika yrken som på olika sätt deltar i hälsobehandlingar av djur.

Följande yrken inom djurens hälso- och sjukvård är behörighetsreglerade och kallas gemensamt för djurhälsopersonal:
Legitimerad veterinär
Legitimerad djursjukskötare
Godkänd legitimerad fysioterapeut/sjukgymnast
Godkänd legitimerad tandläkare
Godkänd hovslagare
Godkänd legitimerad sjuksköterska

Röntgensjuksköterska från human kan arbeta i djurvården (med röntgen), om hen skaffar sig en kompletterande utbildning (kurs i D9). Det finns också de som arbetar yrkesmässigt inom djurens hälso- och sjukvård men utan att tillhöra djurhälsopersonalen. Exempel på sådana yrken är djurvårdare, hovslagare utan godkännande, fysioterapeuter, hästtandvårdare, djurmassörer, equiterapeuter och biomedicinska analytiker.

I den veterinära författningshandboken finns den samIade lagstiftningen som de som arbetar inom djurens hälso- och sjukvård behöver känna till, läs gärna mer på jordbruksverket.se

Utbildning

SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, erbjuder följande djurutbildningar:
Agronom/husdjur - info om yrket: var god se yrke/husdjursagronom
Djursjukskötare - info om yrket: var god se yrke/djursjukskötare
Etologi och djurskydd
Hippolog - info om yrket: var god se yrke/hippolog

BYS, Biologiska Yrkeshögskolan i Skara, har utbildningen Kvalificerad djurvårdare. Det är en yrkeshögskoleexamen som djurvårdare med spetskompetens inom flertalet yrkesspecifika områden. Med examen från den utbildningen får du hög anställningsbarhet tack vare nära samarbete mellan yrkeshögskola och näringslivet.

Legitimerade sjuksköterskor (för human hälso- och sjukvård) får jobba som djurvårdare på nivå 2, tidigare kallad Djurvårdare på utökad nivå (uppgift från december 2018) utan att behöva inte ansöka om tillstånd hos Jordbruksverket. Läs mer på Jordbruksverkets fakta om djurhälsopersonal.

Grundkurs i läkemedelshantering behöver du som är anställd inom djursjukvården. I övrig djurvård räknas de anställda som djurhållare och behöver inte gå denna kurs för att få ge läkemedel (förutsatt att frågan gäller sällskapsdjur och inte produktionsdjur).

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.