På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Djurhälsopersonal

Djurhälsopersonal

Varje år behandlas över en miljon djur på Sveriges veterinärkliniker, djursjukhus, djurparker och på bondgårdar och stallar. Det är många olika yrken som på olika sätt deltar i hälsobehandlingar av djur.

Följande yrken inom djurens hälso- och sjukvård (se listan nedan) är i Sverige behörighetsreglerade och kallas gemensamt för djurhälsopersonal:

De som tillhör djurhälsopersonalen ska meddela Jordbruksverket när du byter namn, adress eller arbetsplats.

Djurröntgen
Röntgensjuksköterska från human kan arbeta i djurvården (med röntgen), om hen skaffar sig en kompletterande utbildning (kurs i D9).

Övrig personal

Det finns också de som arbetar yrkesmässigt inom djurens hälso- och sjukvård men utan att tillhöra djurhälsopersonalen. Exempel på sådana yrken är djurvårdare, hovslagare utan godkännande, fysioterapeuter, hästtandvårdare, djurmassörer, equiterapeuter och biomedicinska analytiker.

I den veterinära författningshandboken finns den samIade lagstiftningen som de som arbetar inom djurens hälso- och sjukvård behöver känna till. För mer information var god se jordbruksverket.se

Utbildning på SLU
SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, erbjuder följande djurutbildningar:

Agronom/husdjur - info om yrket: var god se yrke/husdjursagronom
Djursjukskötare - info om yrket: var god se yrke/djursjukskötare
Etologi och djurskydd
Hippolog - info om yrket: var god se yrke/hippolog
Sport- och sällskapsdjur
Veterinär - info om yrket: var god se yrke/veterinär

Visste du att...?

... man ska borsta tänderna på hunder och katter för att undvika tandsten och tandlossning.

Övrigt

Poliser kan också arbeta med Djurrätts- och djurhälsofrågor då de bl.a omhändertar vanvårdade djur eller djur som har utsatts för djurplågeri.

BYS, Biologiska Yrkeshögskolan i Skara, har utbildningen Kvalificerad djurvårdare. Detta innebär att man får en yrkeshögskoleexamen som djurvårdare och därmed har spetskompetens inom flertalet yrkesspecifika områden. Med examen från den utbildningen har man hög anställningsbarhet tack vare bl.a nära samarbete mellan yrkeshögskola och näringslivet.

Sjuksköterska får arbeta som Djurvårdare på nivå 2
Legitimerade sjuksköterskor (för human hälso- och sjukvård) får jobba som djurvårdare på nivå 2, tidigare kallad Djurvårdare på utökad nivå (uppgift från december 2018) och detta utan att behöva inte ansöka om tillstånd hos Jordbruksverket. Var god läs mer på jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/djurhalsopersonal/arbeteinomdjurenshalsoochsjukvard/djurvardare.

D9
Grundkurs i läkemedelshantering (GKLH - som fram t o m 2017 kallades för "D9", i alla fall i folkmun eftersom den behörigheten då reglerades i D9-föreskriften).
Det är i första hand om man är anställd inom djursjukvården som man behöver GKLH.
I övrig djurvård räknas de anställda som djurhållare och behöver då inte gå denna kurs för att få ge läkemedel (förutsatt att frågan gäller sällskapsdjur och inte produktionsdjur).

Länktips

13 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.