Equiterapeut

Equiterapeut

Equiterapeuter behandlar hästar med störningar från rörelseapparaten. Equiterapeut är en djurfysioterapeut som specialiserat sig på just hästar eller har yrkeshögskoleexamen från en 3-årig utbildning som heter just "Eauiterapeut".

Equiterapeuter arbetar med rehabilitering av hästar, dels efter veterinärbehandling, men även med friska hästar i förebyggande syfte. Equiterapeuterna informerar också hästägare och hästtränare om förebyggande åtgärder som minskar skaderisken såsom träningsupplägg, träningsdos, friskvård och liknande.

Patientunderlaget är friska, men oftast veterinärundersökta, hästar som har störningar från rörelseapparaten eller friska hästar som kollas upp inför kommande tävlingar eller inför intensiva träningsperioder.

Equiterapeuternas verksamhetsområde ligger inom den manuella medicinen, där behandlingen syftar till att återställa funktionen i rörelseapparaten med hjälp av mjukdelsbehandlingar och manipulationstekniker, i kombination med konventionella behandlingsmetoder inom fysikalisk medicin såsom massage, stretching, akupunktur och/eller elektromedicin.

Equiterapeutens behandlingsformer är desamma som de humanutbildade fysioterapeuternas, med den skillnaden att de är anpassade för häst där Equiterapeuten även kan ge specifika övningar eller funktionellt anpassade träningsprogram för att stärka hästens fysik med minskat slitage.

Du som är intresserad av detta yrke kanske också vill ta del av informationen om något annat "hästyrke" - kika gärna här.

Utbildning

För att bli en Equiterapeut, som är Djurfysioterapeut, specialiserad på hästar, behöver du först arbeta som vanlig fysioterapeut för människor i minst två år. Därefter kan man påbörja en utbildning i veterinärmedicin. Men det finns även en annan utbildningsväg att gå - via den 3-åriga yrkeshögskoleutbildningen Equiterapeut.

Visste du att...?

... hästar kan få "vargtänder". En "vargtand" på en häst är en tand utan funktion och som kan orsaka besvär och försämra hästens munhälsa och allmänt hälsotillstånd. Man bör alltså ta bort hästens "vargtänder". 

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  1 Lediga jobb som equiterapeut

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.