På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Equiterapeut

Equiterapeut

Equiterapeuter behandlar hästar med störningar från rörelseapparaten. Equiterapeut är en djurfysioterapeut som speciaIiserat sig på just hästar.

Equiterapeuter arbetar med rehabilitering av hästar, dels efter veterinärbehandling, men även med friska hästar i förebyggande syfte. Equiterapeuterna informerar också hästägare och hästtränare om förebyggande åtgärder som minskar skaderisken såsom träningsupplägg, träningsdos, friskvård och liknande.

Patientunderlaget är friska, men oftast veterinärundersökta, hästar som har störningar från rörelseapparaten eller friska hästar som kollas upp inför kommande tävIingar eIIer inför intensiva träningsperioder.

Equiterapeuternas verksamhetsområde Iigger inom den manuella medicinen, där behandlingen syftar till att återställa funktionen i rörelseapparaten med hjäIp av mjukdelsbehandlingar och manipulationstekniker, i kombination med konventionella behandlingsmetoder inom fysikalisk medicin såsom massage, stretching, akupunktur och/eIIer elektromedicin.

Equiterapeutens behandlingsformer är desamma som de humanutbildade fysioterapeuternas, med den skillnaden att de är anpassade för häst där Equiterapeuten även kan ge specifika övningar eller funktionellt anpassade träningsprogram för att stärka hästens fysik med minskat slitage.

Du som är intresserad av detta yrke kanske också vill ta del av informationen om något annat "hästyrke" - kika gärna här.

Utbildning

För att bli en Equiterapeut, som är Djurfysioterapeut, specialiserad på hästar, behöver du först arbeta som vanlig fysioterapeut för människor i minst två år. Därefter kan man påbörja en utbildning i veterinärmedicin vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Det låter kanske lite märkligt, men så ser vägen till yrket ut - i alla fall i Sverige.

Visste du att...?

... hästar kan få "vargtänder". En "vargtand" på en häst är en tand utan funktion och som kan orsaka besvär och försämra hästens munhälsa och allmänt hälsotillstånd. Man bör alltså ta bort hästens "vargtänder". 

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.