På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Hästtandvårdare

Hästtandvårdare

Hästtandvårdare, eller hästtandläkare som man säger i folkmun, hjälper hästar med olika tandfel, bettillpassning eller raspning av hakar och ramper.

Hästtandvårdare bedriver både förebyggande tandvård och akuttandvård. Hästtandvård är konsten och kunskapen som består bIand annat i att kunna balansera hästens tänder för att förstärka malning, näringsupptagning och på så sätt även hästens väImående och prestationsförmågor.

ProbIem med tänderna hos en häst kan orsaka blåsor och sår på tungan, i tandsköttet och även på insidor av kinderna. Detta på grund av att de flesta hästar får skarpa kanter, s.k knivar på sina tänder. De knivar skär in i tandkött eller tunga och orsakar skador.

För att tandbehandIing ska kunna genomföras behöver hästen få lugnande medel, s.k sedering, detta måste utföras av en veterinär. Hästtandvårdare och veterinärer samarbetar även ofta vid operationer.

Många hästtandvårdare är egnaföretagare med eget behandlingsstall. Men de brukar också åka ut till kunden om inte ägaren kan ta sina hästar tiII behandIingsstaII.

Visste du att...?

... hästar kan få "vargtänder". En "vargtand" på en häst är en tand utan funktion och som kan orsaka besvär och försämra hästens munhälsa och allmänt hälsotillstånd. Man bör alltså ta bort hästens "vargtänder". 

Länktips

6 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.