På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Hästtandvårdare

Hästtandvårdare

Hästtandvårdare hjälper hästar med olika tandfel och med bettillpassning. Som hästtandvårdare arbetar du både förebyggande tandvård och akuttandvård. Hästtandvård innebär bIand annat att kunna balansera hästens tänder för att förstärka malning, näringsupptagning och på så sätt även hästens väImående och prestationsförmågor.

För att tandbehandIing ska kunna genomföras behöver hästen få lugnande medel, s.k sedering, vilket måste utföras av en veterinär. Hästtandvårdare och veterinärer samarbetar även ofta vid operationer.

Många hästtandvårdare har eget företag och eget behandlingsstall, men de brukar också åka ut till kunden om inte ägaren kan ta sina hästar tiII behandIingsstaII.

Utbildning

På gymnasiet rekommenderas i första hand utbildning från inriktningen Djur på Naturbruksprogrammet. Påbyggnadsutbildning - till djurvårdare - kan finnas inom yrkeshögskolan. På högskolenivå kan man läsa på SLU, till djursjukvårdare.

Visste du att...?

... hästar kan få "vargtänder". En "vargtand" på en häst är en tand utan funktion och som kan orsaka besvär och försämra hästens munhälsa och allmänt hälsotillstånd. Man bör alltså ta bort hästens "vargtänder". 

Länktips

Visa mer
Visa mindre

10 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.