På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Hovslagare

Hovslagare

En hovslagare måste arbeta med noggrannhet och precision. Många hästar skos för att hoven ska klara de påfrestningar som hästen utsätts för när vi kör eller rider.

Hästens hovar består bland annat av horn som växer hela tiden. Med ca sex till åtta veckors mellanrum måste hoven ”verkas”. Det innebär att hovslagaren tar bort horn och formar hoven. Det är mycket viktigt att hoven får rätt form, annars kan hästen belasta hovarna fel och få allvarliga skador. Det är också viktigt att inte ”verka” för mycket så att hoven börjar blöda. När ”verkningen” är klar ska skon provas ut efter hoven och det görs genom att varm- eller kallsmida skorna. Därefter spikas skon på med en typ av spik som kallas söm.

Föl och unghästar samt vissa andra hästar som inte är ömfotade går utan skor. En del hästar med ömtåliga hovar kan behöva specialbeslag till exempel sulor. Det förekommer också att hästar får hovbölder, då är det i regel hovslagaren som lokaliserar och avlägsnar bölden och lägger ett beslag tills hoven läkt. Hovslagaren behandlar även andra skador i hoven till exempel hovsprickor.

Förr var det bysmeden som smidde hästskor och skodde hästarna. Idag är det sällan hovslagaren själv som smider hästskorna från början till slut. Det mesta finns som helfabrikat. En allt större del av det smidesarbete som hovslagaren utför är detaljarbete och justeringar.

Klövvård kan också ingå som en del av arbetet för vissa hovslagare. Då verkar man även klövar på nötkreatur. På senare år har klövvårdare tillkommit som en ny yrkesgrupp inom ramen för en stor satsning på klövvård.

Utbildning

Hovslagare hör i Sverige till så kallade "reglerade yrken". Utbildning till hovslagare kan ligga både på gymnasial- och eftergymnasial nivå. Lärlingsutbildning till hovslagare kan även finnas inom gymnasiala Hantverksprogrammet.

yhguiden hittar du hovslagarutbildningar och utbildningsanordnare inom yrkeshögskolan.

Jordbruksverket certifierar hovslagare och har ett register över dessa. För att bli certifierad krävs godkänd examen från någon av de hovslagarutbildningar som är godkända av Jordbruksverket eller från en utbildning som Jordbruksverket bedömer som likvärdig. Dessutom krävs att du har arbetat som hovslagare under minst ett år. Arbetstiden ska under detta år ha uppgått till minst 50 procent av heltid.

Framtidsutsikter

Ridning är en stor folksport, främst bland barn och ungdomar. Det medför ett stort behov av insatser för skötsel och vård av ett ökande antal hästar. Hovslagarna är en yrkesgrupp som efterfrågas. För utbildade hovslagare är framtidsutsikterna relativt goda.

Framtidsutsikterna kan dock variera mycket beroende på var i landet man befinner sig. I närheten av de orter där utbildningarna finns kan det vara kärvare att försörja sig. Är man beredd att flytta eller resa är dock arbetsmöjligheterna bättre.

Arbetsplats

De flesta hovslagare är egenföretagare, men en del kan vara anställda på t ex ett större djursjukhus där hovslageri ingår som en del i Hästsjukvården.

Visa mer
Visa mindre

1 Lediga jobb

Smed

Arbetsgivare / Ort: Ropus Engineering & Development AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 31 January (7 dagar kvar)
Publicerad: 2020-12-11
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Smed

Om jobbet
OM TJÄNSTEN Vi söker nu för en stor aktör inom fordonsindustrin en erfaren smed som har kunskaper om krockskadade fordon, som har yrkesstolthet och stort kunnande inom att arbeta med stål, både svart och rostfritt. Som person är du noggrann, flexibel, pålitlig och gillar att arbeta i ett högt tempo både i team och självständigt. KVALIFIKATIONER Krav: Erfarenhet av riktning av balk och boogies med låga toleranser Ritningsläsning Certifierad Svetsning MIG/MAG Kapning, borrning, visst grovplåtslageri, slipning Hög materialkännedom Erfarenhet av bortmontage och återställning av kablage, pneumatik m.m. Heta Arbeten OM ARBETSGIVAREN Ropus Nordic startade sin verksamhet 2012. Målsättningen var att erbjuda kundföretag erfarna svetsare. Ropus har under åren växt med egna medel och vunnit marknadspositioner genom nischade uppdrag inom tillverkande industri tillsammans med företagets lojala medarbetare. Starkt bidragande orsak är de ständiga kompetenshöjande åtgärderna i form av licenser och utbildningar som krävs för uppdragets utförande. Ropus ägare har under hela 2000-talet drivit företag baserat på sann entreprenörsanda. Nuvarande verksamhet har man tillåtit växa i lagom takt för att inte tappa "Ropus-konceptet", vilket innebär högst personliga och mjuka relationer mellan medarbetare. - "Tillsammans är vi starka" Under 2017 breddar man sin inriktning och lägger fokus på att erbjuda kompetens inom transport-, infrastruktur- samt energisektorn. Vår vision Vår Vision är inte att bli störst utan att få flest nöjda kunder. Våra kunder återkommer till oss med nya uppdrag och ger oss i ledningsgruppen och våra medarbetare högsta betyg. För att ge trygghet åt våra medarbetare och åt våra kunder har vi självklart fullgoda försäkringar och kollektivavtal med Almega, d.v.s Unionen och samtliga LO-förbund. HUR DU ANSÖKER Du ansöker via vår hemsida på www.ropus.se. Vi ser fram mot din ansökan och vi gör ett kontinuerligt urval. Vi kontaktar endast dem som är aktuella för tjänsten men vi spar ditt CV för framtida tjänster. Vid frågor om tjänsten, kontakta Jonas Näsvall på: Tel: 079-314 90 89 E-post: [email protected]
Arbetsgivare
Ropus Engineering & Development AB
Ansökan
Ansök senast 31 January (7 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.