På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Hovslagare

Hovslagare

En hovslagare måste arbeta med noggrannhet och precision. Många hästar skos för att hoven ska klara de påfrestningar som hästen utsätts för när vi kör eller rider.

Hästens hovar består bland annat av horn som växer hela tiden. Med ca sex till åtta veckors mellanrum måste hoven ”verkas”. Det innebär att hovslagaren tar bort horn och formar hoven. Det är mycket viktigt att hoven får rätt form, annars kan hästen belasta hovarna fel och få allvarliga skador. Det är också viktigt att inte ”verka” för mycket så att hoven börjar blöda. När ”verkningen” är klar ska skon provas ut efter hoven och det görs genom att varm- eller kallsmida skorna. Därefter spikas skon på med en typ av spik som kallas söm.

Föl och unghästar samt vissa andra hästar som inte är ömfotade går utan skor. En del hästar med ömtåliga hovar kan behöva specialbeslag till exempel sulor. Det förekommer också att hästar får hovbölder, då är det i regel hovslagaren som lokaliserar och avlägsnar bölden och lägger ett beslag tills hoven läkt. Hovslagaren behandlar även andra skador i hoven till exempel hovsprickor.

Förr var det bysmeden som smidde hästskor och skodde hästarna. Idag är det sällan hovslagaren själv som smider hästskorna från början till slut. Det mesta finns som helfabrikat. En allt större del av det smidesarbete som hovslagaren utför är detaljarbete och justeringar.

Klövvård kan också ingå som en del av arbetet för vissa hovslagare. Då verkar man även klövar på nötkreatur. På senare år har klövvårdare tillkommit som en ny yrkesgrupp inom ramen för en stor satsning på klövvård.

Utbildning

Hovslagare hör i Sverige till så kallade "reglerade yrken". Utbildning till hovslagare kan ligga både på gymnasial- och eftergymnasial nivå. Lärlingsutbildning till hovslagare kan även finnas inom gymnasiala Hantverksprogrammet.

yhguiden hittar du hovslagarutbildningar och utbildningsanordnare inom yrkeshögskolan.

Jordbruksverket certifierar hovslagare och har ett register över dessa. För att bli certifierad krävs godkänd examen från någon av de hovslagarutbildningar som är godkända av Jordbruksverket eller från en utbildning som Jordbruksverket bedömer som likvärdig. Dessutom krävs att du har arbetat som hovslagare under minst ett år. Arbetstiden ska under detta år ha uppgått till minst 50 procent av heltid.

Framtidsutsikter

Ridning är en stor folksport, främst bland barn och ungdomar. Det medför ett stort behov av insatser för skötsel och vård av ett ökande antal hästar. Hovslagarna är en yrkesgrupp som efterfrågas. För utbildade hovslagare är framtidsutsikterna relativt goda.

Framtidsutsikterna kan dock variera mycket beroende på var i landet man befinner sig. I närheten av de orter där utbildningarna finns kan det vara kärvare att försörja sig. Är man beredd att flytta eller resa är dock arbetsmöjligheterna bättre.

Arbetsplats

De flesta hovslagare är egenföretagare, men en del kan vara anställda på t ex ett större djursjukhus där hovslageri ingår som en del i Hästsjukvården.

Visa mer
Visa mindre

9 Lediga jobb

Yxtillverkare Gränsfors Bruk

Arbetsgivare / Ort: Min Byrå i Jämtland AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-05-24
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Smed

Om jobbet
Gränsfors Bruk AB har i över 100 år byggt upp en verksamhet kring tillverkning av handsmidda yxor och yxkunskap, med fokus på kvalitet och miljöansvar. Erfarenheten och skickligheten hos den enskilda medarbetaren är avgörande för kvalitén och känslan i yxorna. Varje yxa signeras med smedens initialer som ett kvalitetssigill och 20 års garanti. Företaget ligger i byn Gränsfors i norra Hälsingland, cirka 10 kilometer väster om E4, mellan Hudiksvall och Sundsvall. Smedjan ligger mitt i byn och du kan höra det rytmiska dunkandet när du närmar dig. Arbetsuppgifter Som Yxtillverkare på Gränsfors Bruk så är du en del i det hantverks som krävs för att tillverka en Gränsfors yxa. Du kommer att arbeta i något eller några av de olika tillverkningsstegen.   Yxorna smids för hand med hjälp av yxpressar. Det är ett traditionellt hantverk där varje smed sätter sina initialer på den smidda yxan som ett kvalitetsbevis. Yxorna ska sedan grovslipas och finslipas för att få den skärpa som Gränsfors bruks yxor är kända för. Slutligen monteras skaft på yxorna som sedan kvalitetsgranskas.   Förutom att arbeta med själva tillverkningen ingår även vardagliga sysslor som justering och underhåll av maskiner och verktyg. Att ständigt tänka på förbättringar och jobba med utveckling av produkterna är också viktiga arbetsuppgifter.   Kvalifikationer Att tillverka yxor kan vara fysiskt krävande samtidigt som det innebär precision, du behöver därför gilla att jobba med kroppen och vara både uthållig och kvalitetsmedveten. Vi sätter stort värde på ett grundligt genomfört arbete och ser därför att du gärna har fallenhet för hantverk. Gränsfors Bruk är också en öppen besöksindustri vilket ställer krav på en god social och kommunikativ förmåga.   - Erfarenhet av manuellt arbete med maskiner, svets eller stålbearbetning är en fördel. - Meriterande är någon typ av verkstadsutbildning, dock är detta inget krav. - Praktiskt prov kommer att genomföras som en del av rekryteringsprocessen.   Arbetstider Dagtid, det kan även förekomma skiftarbete.   Förmåner Friskvårdsbidrag, friskvårdstimme samt subventionerad massage/naprapat. Vi satsar mycket på personalens hälsa och förebyggande friskvård med anledning av arbetets fysiska krav. Kollektivavtal med IF Metall.   Rekrytering sker löpande, vänta inte med din ansökan!
Arbetsgivare
Min Byrå i Jämtland AB
Hemsida: http://www.min-byra.se
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

Jobba med hästar

Arbetsgivare / Ort: Vårdkompetens i Värmland AB / Torsby
Omfattning / Varaktighet: Deltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 25 juni (5 dagar kvar)
Publicerad: 2021-05-26
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Djurskötare
 • häst

Språk
Meriterande
 • Svenska

Om jobbet

Vi söker en ansvarsfull person som kan rida och träna häst. Har du kunskaper inom trav och att köra häst, är det en stor merit. Du skall ha körkort.

Deltidsjobb med flexibel tid i samråd.

Öppen för alla Vi fokuserar på din kompetens, inte dina övriga förutsättningar. Vi är öppna för att anpassa rollen eller arbetsplatsen efter dina behov.

Arbetsgivare
Vårdkompetens i Värmland AB
68593 Torsby
Ansökan
Ansök senast 25 juni (5 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Utbildad smed med erfarenhet av monteringar och olika svetsmetoder

Arbetsgivare / Ort: Regal Staket & Smide HB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 30 juni (10 dagar kvar)
Publicerad: 2021-01-26
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Smed

Färdigheter
Krav
 • Smide
 • Yrkesbevis
 • hjullastare
 • anläggning
 • Svetsteknik
 • Gassvetsning
 • MIG-svetsning
 • MAG-svetsning
 • TIG-svetsning
 • 1-års montör
Meriterande
 • Förarbevis för skylift
 • Traktorkort
 • Grävmaskin
 • Montering
 • mekanik
 • Betongarbete

Språk
Krav
 • Serbiska
Meriterande
 • Engelska
 • Svenska
 • Tyska

Om jobbet
Är du en trevlig och serviceminded person som inte är rädd för att ta i och jobba med olika typer av monteringar av smidesprodukter såsom grindar, staket, räcken, sträckmetall och dylikt?
Du ska även ha en gedigen kunskap i alla olika typer av smidesarbeten såsom kallsmide och varmsmide i större eller mindre produktioner.
Kan olika typer av svetsningstekniker och svetsa olika metaller.

Inte rädd att jobba på höga höjder och har lift kort.
Du ska ha jobbat med monteringar av smidesprodukter och även veta hur en smidesstolpe gjuts och hur stora hål som måste grävas innan.
Produkterna köps in från Serbien och daglig kontakt sker med ansvariga i fabriken för beställningar och måttangivelser, därav kravet att kunna Serbiska eller tidigare kallat Jugoslaviska.

Har du dessa kvalitéer och vill jobba på ett företag där varje kund måste bli 100% nöjd efter vårt arbete!?
Då är du rätt man/kvinna för arbetet.
Arbetsgivare
Regal Staket & Smide HB
Hemsida: www.regalstaket.se
Ansökan
Ansök senast 30 juni (10 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Grovsmed

Arbetsgivare / Ort: Wikan Personal AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 30 juni (10 dagar kvar)
Publicerad: 2021-05-27
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Smed

Om jobbet
Nu söker vi en grovsmed till vår kund i Alingsås kommun. Dina arbetsuppgifter Är du en person med erfarenhet av betongindustrin, kan du olika svetstekniker, har visst konstruktionskunnande, ritningsläsning då kan detta vara jobbet för dig! Arbetet innebär montage/tillverkning och reparation i fabrik. Din bakgrund/Dina egenskaper Du är noggrann, självständig, har ett stort driv och samtidigt en sann lagspelare. * Meriterande: kunskap inom verkstad-/mekanikerjobb, grundläggande kunskaper inom svetsning och ritningsläsning . * Dina personliga egenskaper är viktiga. Tjänsten är en hyrrekrytering första sex månaderna via Wikan Personal som kan övergå i anställning direkt hos kunden. Ansök så snart som möjligt då rekrytering kan ske under ansökningsperioden. Vi tar endast emot din ansökan via vår hemsida. Information och kontakt Uppdragen är på heltid och det finns goda chanser till ett långsiktigt arbete för rätt person. Har du frågor om tjänsten kontakta Pia Wahlgren 0520-527731. Ansök snarast då urval sker löpande! Om Wikan Personal Wikan Personal är din personliga och lokala arbetsgivare i bemanningsbranschen. Vårt breda kontaktnät hjälper dig som har rätt inställning och kompetens, till arbete. Vi verkar i flera olika branscher, vilket öppnar många dörrar för dig i jakten på nästa jobb. Vi lägger fokus på vår personal, deras välmående och utveckling. Vi kan personal. Wikan Personal är ett auktoriserat och etablerat bemannings- och rekryteringsföretag. Med lokal förankring vill vi hjälpa företag och organisationer med kompetent och välmotiverad personal. Wikan har kontor på 15 orter i Sverige, omsätter ca 330 Msek och har omkring 700 anställda. Läs mer på www.wikan.se
Arbetsgivare
Wikan Personal AB
Hemsida: http://www.wikan.se
Ansökan
Ansök senast 30 juni (10 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Turridning Ledare

Arbetsgivare / Ort: Magner Enterprises AB / Hästveda
Omfattning / Varaktighet:
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 30 juni (10 dagar kvar)
Publicerad: 2021-04-30
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet

Turridnings ledare sökes

Sparrarps islandshästar ligger i närheten av Hästveda i Hässleholms kommun.

Vi söker dig som kan arbeta hos oss under hela sommarsäsongen

Du som söker behöver ha mycket god kunskap och erfarenhet inom ridning och hantering av hästar.

Du har ett bra hästöga. ( du är duktig och observant på att läsa hästen samt se hur hästen mår)

Du kan ta hand-häst vid behov av det

Du kan se framför dig att du kan hantera flera hästar samtidigt med deras ryttare på olika kunskapsnivåer

Du kan arbeta självständigt med ett tydligt säkerhetstänk

Du är flexibel, självgående, ansvarsfull, har god organisationsförmåga, ett positivt förhållningssätt och förstår vikten av att skapa goda relationer

Du bor nära så du kan jobba med kort framförhållning

Du väger helst inte mer än 75 kg pga att vi har viktbegränsning för att rida våra hästar

Du har god fysik så att du kan gå och leda häst vid behov

Vi är ett litet företag som uppskattar pålitlighet lojalitet och ärlighet

En mycket stor fördel om du har erfarenhet av islandshästar (ett plus är också kunskap om Natural horsemanship)

Behovsanställning vilket innebär att du arbetar vid behov ( Efter överenskommelse)

Obs att bokningar ofta sker med kort varsel så du måste kunna vara flexiblel vad gäller arbetstider.

( Vi tror att det kan bli mer än 50% tjänst över sommaren)

Arbetsuppgifter: Leda turridning (vid behov även allmänna stallsyslor och skötsel)

Körkort och bil är ett krav ( finns ingen lokaltrafik till gården)

Ansökan göres endast via mail till [email protected]

Maila en kort presentation där du beskriver dig själv och vilka erfarenheter du har som gör att du passar för jobbet. (Bifoga gärna referenser från tidigare jobb.)

Om du har frågor ring : 070-6390141

Välkommen med din ansökan!

Arbetsgivare
Magner Enterprises AB
Sparrarp 2440
28276 Hästveda
Hemsida: https://sparrarpislandshastar.com/
Ansökan
Ansök senast 30 juni (10 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.