På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Smed

Smed

Smed är ett begrepp som egentligen täcker flertalet av olika yrken, t ex konstsmed, bronssmed, guldsmed, silversmed och industrismed.

Smeder i industrin eller på mindre smidesverkstäder och byggen tillverkar olika detaljer i metaller såsom i t ex rostfritt stål, svartjärn och aluminium.

En fullt kompetent smed är litet av en "tusenkonstnär" och behärskar oftast flera olika svetstekniker, olika material och har visst konstruktionskunnande samt klarar att räkna på kurvor och vinklar.

En konstsmed är formgivare och arbetar med konsthantverk. De tillverkar bland annat ljuskronor, grindar, skulpturer och inredningsdetaljer. En del konstsmeder är specialiserade på att tillverka vackra knivar eller andra eggverktyg.

Utbildning

Bra grundutbildning finns på gymnasiets Industritekniska programmet samt på Hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk.

Det kanske vanligaste sättet att bli smed är att börja som lärling och utbilda sig inom ett företag. Efterhand får man mer komplicerade uppgifter. Som smed blir det alltmer nödvändigt att ha europalicens för svetsning. Det är vanligtvis arbetsgivaren som anmäler sin personal till sådana utbildningar, som tar mellan fyra dagar till fyra veckor beroende på förkunskaper.

Kortare utbildningar finns vid folkhögskolor och i privat regi. Utbildning kan också finnas inom yrkeshögskola.

Möjlighet finns att avlägga gesäll- och mästarprov. Kraven är utbildning och yrkeserfarenhet.

Personliga egenskaper

Konstsmeder är vanligen intresserade även av att teckna och har ofta även andra konstnärliga intressen.

Arbetsplats

En smed kan arbeta på smidesverkstäder med hantverksmässig tillverkning, med montage och tillverkning på byggen och i industrin. Smeder arbetar också inom verkstads- och byggnadssmide, stålverk och plåtslagerier.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

16 Lediga jobb

Yxtillverkare Gränsfors Bruk

Arbetsgivare / Ort: Min Byrå i Jämtland AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 20 juni (3 dagar kvar)
Publicerad: 2021-05-24
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Smed

Om jobbet
Gränsfors Bruk AB har i över 100 år byggt upp en verksamhet kring tillverkning av handsmidda yxor och yxkunskap, med fokus på kvalitet och miljöansvar. Erfarenheten och skickligheten hos den enskilda medarbetaren är avgörande för kvalitén och känslan i yxorna. Varje yxa signeras med smedens initialer som ett kvalitetssigill och 20 års garanti. Företaget ligger i byn Gränsfors i norra Hälsingland, cirka 10 kilometer väster om E4, mellan Hudiksvall och Sundsvall. Smedjan ligger mitt i byn och du kan höra det rytmiska dunkandet när du närmar dig. Arbetsuppgifter Som Yxtillverkare på Gränsfors Bruk så är du en del i det hantverks som krävs för att tillverka en Gränsfors yxa. Du kommer att arbeta i något eller några av de olika tillverkningsstegen.   Yxorna smids för hand med hjälp av yxpressar. Det är ett traditionellt hantverk där varje smed sätter sina initialer på den smidda yxan som ett kvalitetsbevis. Yxorna ska sedan grovslipas och finslipas för att få den skärpa som Gränsfors bruks yxor är kända för. Slutligen monteras skaft på yxorna som sedan kvalitetsgranskas.   Förutom att arbeta med själva tillverkningen ingår även vardagliga sysslor som justering och underhåll av maskiner och verktyg. Att ständigt tänka på förbättringar och jobba med utveckling av produkterna är också viktiga arbetsuppgifter.   Kvalifikationer Att tillverka yxor kan vara fysiskt krävande samtidigt som det innebär precision, du behöver därför gilla att jobba med kroppen och vara både uthållig och kvalitetsmedveten. Vi sätter stort värde på ett grundligt genomfört arbete och ser därför att du gärna har fallenhet för hantverk. Gränsfors Bruk är också en öppen besöksindustri vilket ställer krav på en god social och kommunikativ förmåga.   - Erfarenhet av manuellt arbete med maskiner, svets eller stålbearbetning är en fördel. - Meriterande är någon typ av verkstadsutbildning, dock är detta inget krav. - Praktiskt prov kommer att genomföras som en del av rekryteringsprocessen.   Arbetstider Dagtid, det kan även förekomma skiftarbete.   Förmåner Friskvårdsbidrag, friskvårdstimme samt subventionerad massage/naprapat. Vi satsar mycket på personalens hälsa och förebyggande friskvård med anledning av arbetets fysiska krav. Kollektivavtal med IF Metall.   Rekrytering sker löpande, vänta inte med din ansökan!
Arbetsgivare
Min Byrå i Jämtland AB
Hemsida: http://www.min-byra.se
Ansökan
Ansök senast 20 juni (3 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Byggnadssmed sökes till kund i Värnamo

Arbetsgivare / Ort: Palm & Partners Bemanning AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 23 juni (6 dagar kvar)
Publicerad: 2021-04-23
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Byggnadssmed

Om jobbet
Om oss Palm och Partners är engagerade i varje enskild individ och dennes arbete. Det är när du trivs som Du presterar som bäst. Genom att bli en del i vårt stora nätverk av kunder och konsulter erbjuds du uppdrag och en vardag väl matchat utefter dina intressen och kompetenser. Visst är det viktigt med en trygg anställning och att trivas på jobbet? Det tycker vi på Palm & Partners. Därför ser vi till att du som konsult alltid har en konsultchef som stöttar dig och är engagerad i att du utvecklas hos våra kunder. Med tre ISO-certifieringar och som auktoriserat bemanningsföretag omfattas du givetvis av kollektivavtal, försäkringar och tjänstepension samt företagshälsovård. Vi erbjuder konsulthappenings och andra ortsspecifika förmåner för dig som anställd. Arbetsbeskrivning Du kommer att arbeta med att svetsa och montera konstruktioner. Arbetet kommer ske både i verkstad och/eller ute på byggen. Utbildning Truckutbildning Traversutbildning Erfarenhet Vi ser gärna att du har erfarenhet som byggsmed/verkstadsarbetare med vana att utföra jobb efter ritning. Vi ser gärna att du har erfarenhet av svetsarbete. Personliga kvalifikationer Du ska ha ett driv och vilja leverera hög kvalite. Lön och anställningsvillkor Anställningen leder till en tillsvidareanställning om det är rätt person
Arbetsgivare
Palm & Partners Bemanning AB
Hemsida: http://www.palmpartners.se/
Ansökan
Ansök senast 23 juni (6 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Byggnadssmed sökes till kund i Värnamo

Arbetsgivare / Ort: Palm & Partners Bemanning AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 23 juni (6 dagar kvar)
Publicerad: 2021-04-29
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Byggnadssmed

Om jobbet
Om oss Palm och Partners är engagerade i varje enskild individ och dennes arbete. Det är när du trivs som Du presterar som bäst. Genom att bli en del i vårt stora nätverk av kunder och konsulter erbjuds du uppdrag och en vardag väl matchat utefter dina intressen och kompetenser. Visst är det viktigt med en trygg anställning och att trivas på jobbet? Det tycker vi på Palm & Partners. Därför ser vi till att du som konsult alltid har en konsultchef som stöttar dig och är engagerad i att du utvecklas hos våra kunder. Med tre ISO-certifieringar och som auktoriserat bemanningsföretag omfattas du givetvis av kollektivavtal, försäkringar och tjänstepension samt företagshälsovård. Vi erbjuder konsulthappenings och andra ortsspecifika förmåner för dig som anställd. Arbetsbeskrivning Du kommer att arbeta med att svetsa och montera konstruktioner. Arbetet kommer ske både i verkstad och/eller ute på byggen. Utbildning Truckutbildning Traversutbildning Erfarenhet Vi ser gärna att du har erfarenhet som byggsmed/verkstadsarbetare med vana att utföra jobb efter ritning. Vi ser gärna att du har erfarenhet av svetsarbete. Personliga kvalifikationer Du ska ha ett driv och vilja leverera hög kvalite. Lön och anställningsvillkor Anställningen leder till en tillsvidareanställning hos kund om det är rätt person
Arbetsgivare
Palm & Partners Bemanning AB
Hemsida: http://www.palmpartners.se/
Ansökan
Ansök senast 23 juni (6 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Svetsare / Montör av stål

Arbetsgivare / Ort: Bromma Stål AB / Spånga
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 25 juni (8 dagar kvar)
Publicerad: 2021-05-26
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Meriterande
 • Byggnadssmed

Färdigheter
Meriterande
 • TIG-svetsning
 • Plåtbearbetning
 • Truckvana
 • Travers/Lyftanordningar
 • MIG-svetsning
 • MAG-svetsning
 • MMB
 • Metallbågsvetsning (pinne)

Språk
Krav
 • Svenska
Meriterande
 • Engelska

Om jobbet

Vi är ett stålservicecenter som arbetar med lagerhållning, tillverkning och montage av stålprodukter. Vi har som ambition att vara den bästa spelaren på vår marknad.

Vi är idag 35 anställda och du kanske är nr 36. Vi omsätter 68 miljoner. Så Är du en glad och positiv lagspelare som både kan jobba enskilt och i team? Då är du på rätt väg. Vi söker just nu fler smeder.

Vi erbjuder friskvårdsbidrag för din hälsas skull och möjlighet till utveckling.

Vi söker dig som är beredd att jobba hårt och som tycker det är kul när man ställs inför problem som måste lösas.

Vi tror även att du gillar när det händer mycket snabbt och där varje arbetsdag kan vara varierande. För att klara av det så är det också viktigt att man är strukturerad och arbetar med kvalitet

Om du däremot vill ha enkla uppgifter som löper över lång tid så är vi inte den arbetsplats ni söker.

Som smed hos Bromma Stål ger vi dig stort ansvar, men vi förväntar oss att du levererar den bästa kvalitén likväl. Vi jobbar med många mindre uppdrag och alltid utifrån kunds beställning. Det ger dig en variation i din arbetsdag med olika ordrar hela tiden.

En viktig egenskap är att man är kvalitetsmedveten så att de bästa produkterna tillverkas med hälp av ditt kunnande.

Som smed/montör har man ett eget ansvar vilket gör det viktigt att man kan läsa och förstå ritningar.

Rollen innebär att man primärt är placerad ute för montage, vilket gör att det är viktigt att man kan kommunicera på svenska och samarbeta med både sina kollegor men även med våra kunder.

B-körkort är ett krav.

Arbetsgivare
Bromma Stål AB
16343 Spånga
Hemsida: http://www.brommastal.se
Ansökan
Ansök senast 25 juni (8 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Utbildad smed med erfarenhet av monteringar och olika svetsmetoder

Arbetsgivare / Ort: Regal Staket & Smide HB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 30 juni (13 dagar kvar)
Publicerad: 2021-01-26
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Smed

Färdigheter
Krav
 • Smide
 • Yrkesbevis
 • hjullastare
 • anläggning
 • Svetsteknik
 • Gassvetsning
 • MIG-svetsning
 • MAG-svetsning
 • TIG-svetsning
 • 1-års montör
Meriterande
 • Förarbevis för skylift
 • Traktorkort
 • Grävmaskin
 • Montering
 • mekanik
 • Betongarbete

Språk
Krav
 • Serbiska
Meriterande
 • Engelska
 • Svenska
 • Tyska

Om jobbet
Är du en trevlig och serviceminded person som inte är rädd för att ta i och jobba med olika typer av monteringar av smidesprodukter såsom grindar, staket, räcken, sträckmetall och dylikt?
Du ska även ha en gedigen kunskap i alla olika typer av smidesarbeten såsom kallsmide och varmsmide i större eller mindre produktioner.
Kan olika typer av svetsningstekniker och svetsa olika metaller.

Inte rädd att jobba på höga höjder och har lift kort.
Du ska ha jobbat med monteringar av smidesprodukter och även veta hur en smidesstolpe gjuts och hur stora hål som måste grävas innan.
Produkterna köps in från Serbien och daglig kontakt sker med ansvariga i fabriken för beställningar och måttangivelser, därav kravet att kunna Serbiska eller tidigare kallat Jugoslaviska.

Har du dessa kvalitéer och vill jobba på ett företag där varje kund måste bli 100% nöjd efter vårt arbete!?
Då är du rätt man/kvinna för arbetet.
Arbetsgivare
Regal Staket & Smide HB
Hemsida: www.regalstaket.se
Ansökan
Ansök senast 30 juni (13 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.