På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Smed

Smed

Smed är ett begrepp som egentligen täcker flertalet av olika yrken, t ex konstsmed, bronssmed, guldsmed, silversmed och industrismed.

Smeder i industrin eller på mindre smidesverkstäder och byggen tillverkar olika detaljer i metaller såsom i t ex rostfritt stål, svartjärn och aluminium.

En fullt kompetent smed är litet av en "tusenkonstnär" och behärskar oftast flera olika svetstekniker, olika material och har visst konstruktionskunnande samt klarar att räkna på kurvor och vinklar.

En konstsmed är formgivare och arbetar med konsthantverk. De tillverkar bland annat ljuskronor, grindar, skulpturer och inredningsdetaljer. En del konstsmeder är specialiserade på att tillverka vackra knivar eller andra eggverktyg.

Utbildning

Bra grundutbildning finns på gymnasiets Industritekniska programmet samt på Hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk.

Det kanske vanligaste sättet att bli smed är att börja som lärling och utbilda sig inom ett företag. Efterhand får man mer komplicerade uppgifter. Som smed blir det alltmer nödvändigt att ha europalicens för svetsning. Det är vanligtvis arbetsgivaren som anmäler sin personal till sådana utbildningar, som tar mellan fyra dagar till fyra veckor beroende på förkunskaper.

Kortare utbildningar finns vid folkhögskolor och i privat regi. Utbildning kan också finnas inom yrkeshögskola.

Möjlighet finns att avlägga gesäll- och mästarprov. Kraven är utbildning och yrkeserfarenhet.

Personliga egenskaper

Konstsmeder är vanligen intresserade även av att teckna och har ofta även andra konstnärliga intressen.

Arbetsplats

En smed kan arbeta på smidesverkstäder med hantverksmässig tillverkning, med montage och tillverkning på byggen och i industrin. Smeder arbetar också inom verkstads- och byggnadssmide, stålverk och plåtslagerier.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

10 Lediga jobb

Byggnadssmed till HISAB

Arbetsgivare / Ort: Platsa AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-08-16
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Byggnadssmed

Om jobbet
Platsa är en helhetsleverantör kring all typ av rekrytering. Genom kunskap, engagemang, och en kvalitetssäkrad rekryteringsprocess lokaliserar vi rätt person till rätt plats. Vi är med hela vägen och ger oss inte förrän vi hittat den ni söker. En lyckad rekrytering hjälper företag att få in nya tankar, andra erfarenheter och mer energi. Det är lätt att söka efter den mest kvalificerade kandidaten, när det egentligen är både kompetens och personliga egenskaper som skapar den perfekta matchningen. Vi är givetvis auktoriserade. Är du Byggsmed och söker efter nya utmaningar? Vi på Platsa har möjligheten att rekrytera en Byggsmed till HISAB- Hisingens Industri- och Skeppservice AB. Låter det intressant? Läs mer om tjänsten och vem vi söker!    Företaget HISAB- Hisingens Industri- och Skeppsservice AB är en komplett leverantör av avancerade stål- och rörkonstruktioner. I samarbete med Göteborgs varvs- och byggindustri har HISAB under årtionden utvecklat kunskap och kompetens för att motsvara dagens högt ställda krav. Idag projekterar, konstruerar och levererar de till kunder med behov av nytillverkning, ombyggnation och reparationer av det mesta inom fartyg, industrianläggningar, raffinaderier samt broar och byggnader. Huvudkontoret och verkstad är beläget på Hisingen i Göteborg. HISAB är kvalitets- och miljöcertifierade. Som anställd på HISAB, som är en del av bolagsfamiljen TopRight, finns stora utvecklingsmöjligheter. Med rätt inställning, driv och vilja kan du växa både inom bolaget men också i koncernen.    Tjänsten Rollen som Byggsmed kommer du att både tillverka och montera olika smides- och stålkonstruktioner i projekt av varierande storlek. Arbetet sker i högt tempo och stället krav på precision. Här finns stora möjligheter att utvecklas och avancera.  Placeringsort är Hisingen och arbetstiderna mån-fre 7-16   Om dig  Vi söker dig som är trygg i rollen som byggsmed och vill fortsätta utvecklas inom yrket. Du är lösningsorienterad, effektiv och nogrann i ditt sätt att arbeta. Du trivs att jobba såväl ensam som i grupp och ser alltid till att bidra till en bra stämning.    Krav • Erfarenhet som byggsmed minst 3-4 år • Svetslicens • Flytande svenska och engelska i tal och skrift • B-körkort   Start: Enligt överenskommelse     HISAB har valt att samarbeta med Platsa AB i den här rekryteringen och därför hänvisas alla frågor till ansvarig Rekryterare, Evelina Löfberg ([email protected])   Krav: Körkort: * B (Personbil)
Arbetsgivare
Platsa AB
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

Smed / Svetsare sökes

Arbetsgivare / Ort: Aros Byggsmide AB / VÄSTERÅS
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 17 september (1 dag kvar)
Publicerad: 2021-08-18
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet

Vi söker nu en byggnadssmed vars huvudsakliga arbetsuppgifter blir att tillverka stålkonstruktioner på vår verkstad i Västerås.

Du ska ha några års erfarenhet, vara noggrann och självständig när det gäller tillverkning, svetsning och ritningsläsning. Du är van att hantera vanligt förekommande verkstadsmaskiner så som sax, bockmaskin, kantpress och kapmaskin.

Vi är certifierade enligt EN1090 vilket innebär att våra stålkonstruktioner ska svetsas enligt VSP:er samt dokumenteras.

Meriterande:

 • Erfarenhet inom byggnadssmide minst 5 år
 • Giltiga Svetscertifikat
 • Ritningsläsning
 • MIG-svetsning
 • MAG-svetsning
 • TIG-svetsning
 • Certifikat, heta arbeten
 • Förarbevis skylift
 • Utbildningsbevis, säkra lyft


Arbetsgivare
Aros Byggsmide AB
TRANSFORMATORGATAN 10
72137 VÄSTERÅS
Ansökan
Ansök senast 17 september (1 dag kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Grovsmed till fabrik

Arbetsgivare / Ort: Wikan Personal AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 24 september (8 dagar kvar)
Publicerad: 2021-09-08
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Smed

Om jobbet
Nu söker vi en grovsmed till vår kund i Alingsås kommun. Dina arbetsuppgifter Är du en person med erfarenhet av Ritningsläsning och kan betongindustrin? kan du olika svetstekniker, har visst konstruktionskunnande? då kan detta vara jobbet för dig! Arbetet innebär montage/tillverkning och reparation i fabrik. Din bakgrund/Dina egenskaper Du är noggrann, självständig, har ett stort driv och samtidigt en sann lagspelare. * Meriterande: kunskap inom verkstad-/mekanikerjobb, grundläggande kunskaper inom svetsning och ritningsläsning . * Dina personliga egenskaper är viktiga. Tjänsten är en hyrrekrytering första sex månaderna via Wikan Personal som kan övergå i anställning direkt hos kunden. Ansök så snart som möjligt då rekrytering kan ske under ansökningsperioden. Vi tar endast emot din ansökan via vår hemsida. Information och kontakt Uppdragen är på heltid och det finns goda chanser till ett långsiktigt arbete för rätt person. Har du frågor om tjänsten kontakta Pia Wahlgren 0520-527731. Ansök snarast då urval sker löpande! Om Wikan Personal Wikan Personal är din personliga och lokala arbetsgivare i bemanningsbranschen. Vårt breda kontaktnät hjälper dig som har rätt inställning och kompetens, till arbete. Vi verkar i flera olika branscher, vilket öppnar många dörrar för dig i jakten på nästa jobb. Vi lägger fokus på vår personal, deras välmående och utveckling. Vi kan personal. Wikan Personal är ett auktoriserat och etablerat bemannings- och rekryteringsföretag. Med lokal förankring vill vi hjälpa företag och organisationer med kompetent och välmotiverad personal. Wikan har kontor på 15 orter i Sverige, omsätter ca 330 Msek och har omkring 700 anställda. Läs mer på www.wikan.se
Arbetsgivare
Wikan Personal AB
Hemsida: http://www.wikan.se
Ansökan
Ansök senast 24 september (8 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Smed/montör

Arbetsgivare / Ort: Liljas Smide AB / Borensberg
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 25 september (9 dagar kvar)
Publicerad: 2021-09-07
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Byggnadssmed

Om jobbet

vi söker dig som: är väldigt allkunnig och självgående. våra arbeten kan omfatta allt från svetsning bockning till plåtläggning på byggnader. även mycket repsvetsning åt lantbrukare. vi jobbar mycket åt försvaret så ostraffad är ett krav för att komma in på många ställen.


• är smed/svetsare/montör

• vill ha en arbetsplats med varierade arbetsuppgifter med små och stora utmaningar .

• vill ta eget ansvar och som samarbetar bra i vår grupp

• har god serviceinriktning

• har yrkeserfarenhet

• har god vana av svetsning i olika former


Anställningen är på 100 % och är en tillsvidareanställning som börjar med provanställning 3 månader. Du kommer att jobba både i verkstaden och ute hos kund. Vi har ett gott samarbete med bland andra Fortifikationsverket – de och Försvarsmakten är våra största kunder vilket innebär att en registerkontroll kommer att göras på vår nya medarbetare.

Blir man inte godkänd i denna registerkontroll kan vi tyvärr inte anställa. Svenskt medborgarskap är av samma anledning ett krav. B-körkort är ett krav, BE-körkort en merit.

Vi jobbar med rekryteringsprocessen hela tiden så vänta inte med din ansökan.


Presentation av Liljas Smide AB:


För att få en bättre bild av vilka vi är och vad vi gör – gå in på http://liljassmide.se/ och ta en titt. Vi som jobbar på Liljas är Micke, Morgan Roger. & Dennis. På kontoret finns även "vakthundarna" Leya & Leif ... (Du bör ej vara allergiskt mot hundar således)

Är du intresserad?

Vi tar emot ansökningar via mail [email protected] (märk med ansökan i ämnesraden)

CV och ett personligt brev är bra men vi är mest intresserade av vem du är, hur du fungerar och vad du kan i praktiken.

Hoppas vi ses snart!

VD Michael Lerjesjö

Arbetsgivare
Liljas Smide AB
Tjällmovägen 5
59174 Borensberg
Ansökan
Ansök senast 25 september (9 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Guldsmed till detaljhandeln sökes!

Arbetsgivare / Ort: AB Söder & Co Consulting
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 28 september (12 dagar kvar)
Publicerad: 2021-09-14
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Guldsmed

Om jobbet
Dina arbetsuppgifter Nu söker vi dig som vill arbeta som guldsmed hos vår en av våra kunder i Borås! Arbetet innefattar både nyproduktion, omformning samt reparation, och för rätt person finns goda chanser till att på sikt få anställning hos vår kund. Inledningsvis kommer du att arbeta via oss på Söder & Co. Arbetet är förlagt på dagtid. Din profil Vi tror att du som söker har tidigare erfarenhet av yrket och nu är redo att ta nästa steg i din karriär! Som person är du noggrann och kvalitetsmedveten och har god förmåga att förstå kundens behov och önskemål. Du är glad, social och trivs med den dagliga kundkontakt som arbetet innefattar. Tillträde enligt överenskommelse. Om oss Söder & Co är ett auktoriserat rekryterings- och bemanningsföretag. Vi har lång erfarenhet från branschen och vet hur viktigt det är med stark lokal förankring. Då vi är ett fullserviceföretag inom bemanningsbranschen hjälper vi våra kunder med kompetensförsörjning och flexibilitet i alla delar av bolaget. Våra samarbeten bygger på relationer grundade på långsiktighet, engagemang, enkelhet och förtroende. Hos oss gör människor skillnad.
Arbetsgivare
AB Söder & Co Consulting
Hemsida: http://www.soderco.se/
Ansökan
Ansök senast 28 september (12 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.