På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Smed

Smed

Smed är ett begrepp som egentligen täcker flertalet av olika yrken: t.ex konstsmed, bronssmed, guldsmed, silversmed och industrismed.

En smed kan arbeta med rent konsthantverk. Men mycket vanligare är att de arbetar på smidesverkstäder med hantverksmässig tillverkning, med montage/tillverkning på byggen och i industrin och då kan smederna även kallas för stålbyggare.

Smeder i industrin eller på mindre smidesverkstäder och byggen tillverkar olika detaljer i metaller såsom i t.ex rostfritt stål, svartjärn och aluminium.

Smeder arbetar också inom verkstads- och byggnadssmide, stålverk och plåtslagerier.

En fullt kompetent smed är litet av en "tusenkonstnär" och behärskar oftast flera olika svetstekniker, olika material och har visst konstruktionskunnande samt klarar att räkna på kurvor och vinklar.

En konstsmed är formgivare och arbetar med konsthantverk. De tillverkar bland annat ljuskronor, grindar, skulpturer och/eller inredningsdetaljer. En del konstsmeder är specialiserade på att tillverka vackra knivar eller andra eggverktyg. Konstmeder är vanligen intresserade även av att teckna och har ofta även andra konstnärliga intressen.

Visste du att...?
Förr i tiden var det mycket vanligt att en och samma person var både hovslagare och smed.

Utbildning

Smed/stålbyggare:
För arbete med smide inom industrin finns utbildning inom det Industritekniska programmet på gymnasiet. Utbildning i smide kan också finnas som en yrkesutgång under inriktningen Övriga hantverk på Hantverksprogrammet på gymnasiet.

Det kanske vanligaste sättet att bli smed/stålbyggare är att börja som lärling och utbilda sig inom ett företag. Efterhand får man mer komplicerade uppgifter. Som smed blir det alltmer nödvändigt att ha europalicens för svetsning. Det är vanligtvis arbetsgivaren som anmäler sin personal till sådana utbildningar som tar från fyra dagar till fyra veckor beroende på förkunskaper. Som smed/stålbyggare ska man ha genomgått en endagsutbildning i Heta arbeten.

Smed/konstsmide:
Kortare utbildningar finns vid folkhögskolor och i privat regi. Utbildning kan också finnas inom yrkeshögskola. Kontrollera antagningskraven med utbildningsanordnaren.

Möjlighet finns att avlägga gesäll- och mästarprov. Kraven är utbildning och yrkeserfarenhet.

Var god se även andra yrkespresentationer, som kan bli av intresse för dig ex. Industridesigner, Konsthantverkare, Konstnär, Byggnadsarbetare, Metallrestarautör, Trä- och metallslöjdlärare och Hovslagare.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.