På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Gördelmakare

Gördelmakare

Gördelmakare är en hantverkare som färdigställer bälten, remmar och seldon av (vanligtvis) läder genom att komplettera dem med spännen eller annat "beslag" som ofta är av koppar, kopparlegering (gulmetall eller brons) eller mässing. I arbete kan även förgyllande av spännen och annat beslag ingå.

Gördelmakare kan också ibland kallas för bältare, för gördlare (eller görtlare) eller för gelbgjutare men det kan finnas vissa saker (detaljer) som skiljer de "underyrkeskategorierna" åt: gördelmakaren har ursprungligen ofta använt sig av plåtar som råmaterial, medan gelbgjutaren har gjutit sina föremål. Och gelbgjutaren kan också tillverka även andra föremål än spännen och beslag, t.ex knappar och ljusstakar.

Yrket/yrken är i Sverige mycket litet: det finns få verksamma gördelmakare och det kan vara svårt att försörja sig endast som gördelmakare, utan man kan behöva kombinera med att samtidigt arbeta inom ännu ett eller flera andra yrken.

Utbildning

Relevant utbildning kan finnas som en yrkesutgång på inriktningen Övriga hantverk på Hantverksprogrammet på gymnasiet. Motsvarande utbildning för vuxna kan finnas på Komvux. Färdigutbildning ges vanligtvis på arbetsplatsen. Passande påbyggnadsutbildning kan finnas inom yrkeshögskolan.

Länktips

 

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.