Inredningsdesigner

Inredningsdesigner

Utbildning

Inredningsdesigners har väldigt olika utbildningsbakgrunder och arbetslivserfarenhet. Det finns exempel på att inte ha någon formell utbildning utan att man har skaffat sig kunskaper på egen hand, genom självstudier. Dock är det mycket svårt att livnära sig inom branschen om man saknar relevant formell utbildning.

Bra grundläggande utbildning finns på gymnasieskolans Estetiska programmet, inriktningen Bild och formgivning.

Det kan också vara fördelaktigt att ha läst på Hantverksprogrammet, inriktning Textil design, Finsnickeri eller Övriga hantverk, men även andra gymnasiala utbildning kan också passa bra, t ex Bygg- och anläggningsprogrammet, inriktning Måleri.

På eftergymnasial nivå kan man läsa på t ex Konstfack, på folkhögskolor eller på privata skolor i Sverige och utomlands. Relevanta utbildningar kan även finnas inom Yrkeshögskolan.

Personliga egenskaper

För att lyckas i yrkesrollen måste man ha välutvecklad känsla för färg och form. Vidare krävs också god förmåga att kommunicera, bland annat att förmedla sina konstnärliga visioner till kunder och "vinna över" dem på sin sida för att kunna få uppdraget och få möjlighet att genomföra sin vision.

Grundläggande kunskaper i ekonomi är många gånger nödvändiga eftersom inredningsdesigners genomför sina projekt inom vissa ekonomiska ramar.

Kreativitet, bra kommunikatör, prestigelös, kompromissvillig, noggrann, ansvarstagande och tillmötesgående. 

Arbetsplats

En inredningsdesigner arbetar antingen som egenföretagare, i team på en design- eller reklambyrå, med att utveckla visuella identiteter för företag eller för privata kunder.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  5 Lediga jobb som inredningsdesigner

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.