Designer

Designer

Designer - är ett "paraplybegrepp" och ett samlingsnamn för ett stort antal olika yrken. Design används för utveckling av diverse varor, tjänster och processer. Den används också för att få ut olika budskap och skapa olika miljöer.

En designer arbetar utifrån en kombinerat affärsmässig och konstnärlig grund med form, funktion och/eller ett varumärke. Man gör det oftast genom att skissa på och utforma ett koncept som påvisar hur en produkt eller tjänst kommer se ut, låta eller fungera. 

Utbildning

Det finns passande för designers utbildningar inom olika skolformer och på olika nivåer.

De akademiska utbildningarna är 3 års heltidsstudier,180 hp, och kan leda till kandidatexamen. De flesta grundutbildningar på högskolenivå ger möjligheten att fortsätta ytterligare 2 år (120 hp) till en masterutbildning.

När det gäller gymnasieprogram så är det viktigt att man får ett godkänd avgångsbetyg och har grundläggande behörighet för att studera vidare till högskolor därefter.

På gymnasiet kan man läsa t ex på Estetiska programmet, det programmet innehåller mycket design. Andra typer av design finns t ex på Industritekniska programmet, Tekniska programmet eller Fordons- och transportprogrammet.

Motsvarande utbildningar kan finnas inom yrkeshögskolan, folkhögskolan, KKU eller komvux.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  38 Lediga jobb som designer

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.