På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Moderedaktör

Moderedaktör

För att kunna jobba som Moderedaktör måste man brinna för mode och kläder samt ha känsla för mode och styling. Det är inte så många tjänster som finns och konkurrensen om dem är mycket hård.

Oftast börjar man som modeassistent och/eller frilansar som modestylist för att sedan kunna få jobb som moderedaktör.

Modeassistent utför mycket varierande arbetsuppgifter: deltar i fotograferingen och hjälper till med allt från att svara på mail till att stryka kläder.

I jobbet som moderedaktör ingår det många varierande arbetsuppgifter, bland annat att uppdatera sig dagligen när det gäller att hålla koll på trender, bloggar och hemsidor, ha god framförhållning och noggrann planering inför kommande tidningsnummer och att ha kontinuerlig kontakt med läsare för att pejla in vad som efterfrågas.

Moderedaktör delar ut arbetsuppgifter till frilansfotografer, make up artister och schemalägger fotograferingarna samt håller kontakt med presskontor, tipsar om olika teman och trender som är heta just för stunden.

Det gäller att vara effektiv när man jobbar som moderedaktör: kunna ha många bollar i luften, vara kommunikativ, kreativ, uppmuntrande och flexibel. Det kan lätt bli ganska rörigt och det gäller att ha stenkoll på tider, schemat och vilka kläder som till hör vilka affärer samt vem som har ansvar för de olika arbetsmomenten.

Moderedaktören är en del i ett arbetsteam, bestående för övrigt av fotografen, modeassistenten, make up-artisten och modellen och det gäller att prata ihop sig och bli överens om alla detaljer innan man sätter igång med fotograferingen.

Hur ska man gå tillväga om man vill bli moderedaktör? Det finns inte ETT svar på den frågan utan många Olika svar; och det finns inga garantier men det hjälper om man har arbetslivserfarenhet inom mode på alla de olika möjliga sätt: att man t.ex skriver en modeblogg och man måste vara beredd att börja som modeassistent och ofta börjar man som praktikant och inte som anställd. 

Du som är intresserad av yrket Moderedaktör, kanske viII se information även om föIjande yrken: SkräddareSömmerska, KörsnärPälssömmerskaModedesignerTextilingenjörImage konsult.

Utbildning

Bra grundIäggande utbiIdning finns på gymnasieskolans estetiska programmet, inriktning Bild och formgivning och på hantverksprogrammet, inriktning Textildesign. Lämpliga vidareuttbildningar kan finnas inom högskola/universitet, yrkeshögskola och hos privata utbiIdningsanordnare både i Sverige och utomIands. 

Länktips
scienceparkboras.se/2018/10/22/handlingsplanen-den-nationella-plattformen-hallbart-mode-och-hallbara-textilier

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.