Moderedaktör

Moderedaktör

I jobbet som moderedaktör ingår det många varierande arbetsuppgifter, bland annat att uppdatera sig dagligen när det gäller att hålla koll på trender, bloggar och hemsidor, ha god framförhållning och noggrann planering inför kommande tidningsnummer och att ha kontinuerlig kontakt med läsare för att pejla in vad som efterfrågas.

Moderedaktör delar ut arbetsuppgifter till frilansfotografer, make-up artister och schemalägger fotograferingarna samt håller kontakt med presskontor, tipsar om olika teman och trender som är heta just för stunden.

Det kan lätt bli ganska rörigt och det gäller att ha stenkoll på tider, schemat och vilka kläder som till hör vilka affärer samt vem som har ansvar för de olika arbetsmomenten.

Moderedaktören är en del i ett arbetsteam, bestående för övrigt av fotografen, modeassistenten, make-up artisten och modellen och det gäller att prata ihop sig och bli överens om alla detaljer innan man sätter igång med fotograferingen.

Hur ska man då gå tillväga om man vill bli moderedaktör? Det finns inte ett svar på den frågan utan många olika svar, men det hjälper om man har arbetslivserfarenhet inom mode på alla de olika möjliga sätt, t ex att man skriver en modeblogg och man måste vara beredd att börja som modeassistent och ofta börjar man som praktikant och inte som anställd. 

Utbildning

Bra grundläggande utbildning finns på gymnasieskolans Estetiska programmet, inriktning Bild och formgivning och på Hantverksprogrammet, inriktning Textildesign.

Lämpliga vidareutbildningar kan finnas inom högskola/universitet, yrkeshögskola och hos privata utbildningsanordnare både i Sverige och utomlands. 

Framtidsutsikter

Det är inte så många tjänster som finns och konkurrensen om dem är mycket hård.

Personliga egenskaper

För att kunna jobba som Moderedaktör måste man brinna för mode och kläder samt ha känsla för mode och styling.

Det gäller att vara effektiv när man jobbar som moderedaktör, att kunna ha många bollar i luften, vara kommunikativ, kreativ, uppmuntrande och flexibel.

Arbetsplats

Oftast börjar man som modeassistent och/eller frilansar som modestylist för att sedan kunna få jobb som moderedaktör. Man deltar då i fotograferingen och hjälper till med allt från att svara på mail till att stryka kläder.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  47 Lediga jobb som moderedaktör

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.