På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Förlagsredaktör

Förlagsredaktör

Förlagsredaktören ansvarar för att en författares verk kommer ut på marknaden. Förlagsredaktören är med i hela processen, från manusidé tills boken finns i bokhandeln och som ljudbok. Efter det att ett manus har godkänts för utgivning är det förlagsredaktörens uppgift att gå igenom och redigera texten i nära samarbete med författaren. Förlagsredaktören kontrollerar även att fakta stämmer och ser över det rent språkliga så att texten blir korrekt.

Till arbetet hör också att ha kontakt med ljudboksproducenter, beställa omslag av en grafisk formgivare och köpa in material från fotografer eller tecknare om boken ska illustreras. På bokförlag som ger ut facklitteratur har förlagsredaktören ofta specialkunskaper inom ett eller flera ämnesområden. Det kan vara ekonomi, data, historia, resor, mat, design eller något annat område.

Förlagsredaktören arbetar ofta ensam men har samtidigt nära kontakt med författare, formgivare illustratörer och korrekturläsare. På ett smidigt sätt ska förlagsredaktören kunna hantera författarens vilja och samtidigt föreslå förändringar. För att kunna samordna de olika delarna i produktionen är ordningssinne en viktig egenskap i arbetet.

Utbildning

Förlagsredaktörer med inriktning facklitteratur bör ha specialkunskaper inom särskilda ämnesområden. Akademisk examen med litteraturvetenskap och/eller svenska som huvudämne är ofta en bra grund för arbete med skönlitteratur. Påbyggnadskurser i förlagskunskap på två terminer finns vid Lunds universitet.

Övrigt

Boken "Mästaren och Margarita" av Mikhail Bulgakov, skriven mellan 1928 och 1940, anses vara världens första Fantasy-bok.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

1 Lediga jobb

Historiska Media söker förlagsredaktör

Arbetsgivare / Ort: Svenska Historiska Media Förlag AB / Lund
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 31 October (11 dagar kvar)
Publicerad: 2020-10-08
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet

Historiska Media har ökat sin sakprosautgivning och söker en redaktör som i första hand kan arbeta med förlagets olika serier. Som redaktör för serierna ansvarar du för den redaktionella processen och att materialet är anpassat för såväl digital som fysisk utgivning.


Nu söker vi dig som har ett stort historieintresse och en bred redaktionell erfarenhet. Du bör ha god språkkänsla samtidigt som du vet hur man berättar en bra historia. Egenskaper som vi värderar är struktur och noggrannhet men också lyhördhet och nyfikenhet. Du tycker om att ta ansvar och driva projekt framåt, i nära samarbete med författare och kollegor. Du bör också tycka att det är spännande att arbeta med nya medier samtidigt som du uppskattar traditionell bokutgivning.


Historiska Media är ett oberoende förlag som ger ut både sakprosa och skönlitteratur. I år firar förlaget 25 år och har lång erfarenhet och djup kunskap om historia och bokutgivning.


Vi är ett sammansvetsat arbetslag på åtta personer som sitter i vackra lokaler i centrala Lund. Förlaget befinner sig mitt i en snabb utveckling och du kommer att vara med om flera spännande satsningar. Vi drivs av att utveckla berättelser med historia i fokus, har ett starkt samhällsengagemang och brinner för boken, i alla tänkbara tekniska format.


Tjänsten är en tillsvidareanställning på 100 procent, med tillträde i januari 2021.


Har du frågor om tjänsten är du välkommen att höra av dig till redaktionschef Lena Amurén, antingen på telefon 0733-240881 eller via mejl [email protected] Du kan också kontakta förlagschef Erik Osvalds på telefon 0708-142687 eller via mejl [email protected]


Sista ansökningsdag är 30 oktober 2020.

Arbetsgivare
Svenska Historiska Media Förlag AB
Bantorget 3
22229 Lund
Ansökan
Ansök senast 31 October (11 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.