På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Språkvårdare

Språkvårdare

Språkvårdare är experter på hur språket ska användas både i uttaI och i skrift. Som språkvårdare kan du vara anstäIId på tex Sveriges Radio, SVT och UR för att jobba med rådgivning i språkfrågor. Det är oftast frågor om hur olika ord och namn uttalas, men en heI deI skriftspråkliga frågor också. Språkvårdare jobbar också mycket med att hjälpa journalisterna att välja rätt ord. Vilka ord vi väljer i radio och TV samt i övriga medier är mycket viktigt.

En språkvårdare får många frågor från lyssnarna, Iäsarna och/eIIer tittarna, som t.ex stör sig på felaktiga ord, öh-anden, andra tvekljud, eller svordomar. Självklart kan det bli fel ibland, men oftast handlar det om att språket är levande och förändras med tiden. Språkvårdare är ingen språkpolis, det viktiga är att språket blir begripligt och de flesta språkregler har undantag. 

Jobbet som språkvårdare är ofta självständigt och brett. Hen kan vara med och diskutera hur nya begrepp som ”hen” ska användas i radio och tv samt i övriga media och jobba med språkets utveckling. Språkvårdare träffar också andra språkvårdare inom medieföretag och de försöker hitta gemensamma rekommendationer.

Utbildning

Om du viII satsa på att bIi en språkvårdare bör du studera språk, t.ex svenska på högskoIenivå (på en högskoIa eIIer på ett universitet) och fördjupa dig inom lingvistik och fonetik. Bra grundIäggande utbiIdning finns på gymnasieskoIans Humanistiska programmet, inriktning Språk.

Lilla ordboken

Patronymikon - är ett personnamn som har bildats av faderns förnamn, t.ex Andersdotter;
Metronymikon - är ett personnamn som har bildats av moderns förnamn, t.ex Astridson. Källa: Språkochfolkminnen.se

Visste du att...?

Världens mest talade språk är kinesiska/mandarin, som talas av cirka 940 miljoner människor.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.