På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Språkkonsult

Språkkonsult

Språkkonsulter är experter på språk, bland annat är de skickliga i att anpassa texter till olika läsare och till olika situationer; många språkkonsulter arbetar med klarspråk på myndigheterna på avancerad nivå.

Ess - är Föreningen "Examinerade språkkonsulter i svenska".
Var god se information om Ess på sprakkonsult.se

Språkkonsulten kan bland annat:

  • hålla utbildningar i att skriva och redigera olika sorters texter
  • språkgranska och redigera olika sorters texter
  • ta fram rekommendationer och skrivriktlinjer.
    Metoderna som språkkonsulter kan arbeta med syns bland annat i Språkrådets webbchecklista "klarspråkstestet".

Många språkkonsulter är egna företagare som anlitas av exempelvis reklambyråer, IT-företag, andra förlag och organisationer, myndigheter, översättningsbyråer, skolor (t.ex lärosäten som högskolor/universitet). De kan anlitas för att föreläsa och/eller ge råd/stöd. En språkkonsult på en skola eller förskola ger stöd i frågor som handlar om barnens språkutveckling.

En hel del språkkonsulter är anställda på företag, myndigheter och organisationer. Språkrådet rekommenderar att svenska myndigheter anlitar utbildade språkkonsulter för att ge de anställda stöd i klarspråksarbetet.

Språkkonsulter kan också verka som skribenter (skriva artiklar och böcker inom språkhistoria eller om andra ämnen som på olika sätt har med språk att göra). 

Utbildning

Rekommenderad utbildningsbakgrund för en språkkonsult är att man har en examen som språkkonsult i svenska från universiteten i Stockholm, Lund, Göteborg eller Umeå, men det finns också exempel på att utbildade lärare (företrädesvis just språklärare), förskolelärare, lingvister (språkvetare), tolkar eller översättare eller personer med någon annan utbildningsbakgrund, är verksamma som språkkonsulter.

Övriga kvalifikationer
Det är viktigt att "brinna för" frågor som har med språket att göra, ha gedigna kunskaper i ämnet samt vara duktig på att marknadsföra sin verksamhet (för att attragera betalande kunder och se till att företaget går runt ekonomiskt). 

Arbetsmarknad

Arbetsmarknaden för språkkonsulter är ganska bred. Många språkkonsulter arbetar inom myndigheter, organisationer och företag med språkgranskning och/eller med framställning av informationsmaterial, internutbildningar och med allmänt rådgivande verksamhet i språkfrågor.
Många är också frilansande eller egna företagare med uppdrag från reklambyråer, förlag och lärosäten (som ofta är universitet eller högskolor).

Utsikter på arbetsmarknaden är bättre för språkkonsulter som vid sidan av språkkonsultutbildningen har ytterligare någon specialisering, exempelvis inom ekonomi eller översättning (t.ex är auktoriserad översättare).

Visste du att...?
Världens mest talade spåk är kinesiska/mandarin, som talas av ca 940 miljoner människor.

Lilla ordboken

CAE - en förkortning för "Cambridge English: Advanced". Diplomet i CAE är avsett för dig som behöver kunskaper i engelska för arbete och studier. CAE-diplomet accepteras av många brittiska och amerikanska universitet som bevis på tillräckliga kunskaper i engelska.

fkdm - förkortning som står för uttrycket "för kännedom".

Villhöver - någonting som man egentligen inte behöver men vill ha så väldigt mycket och kanske övertalar sig själv att man behöver det fast man egentligen bara Vill ha det.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.