På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Korrekturläsare

Korrekturläsare

Korrekturläsare rättar till stavfel, särskrivningar och syftningsfel i de nedskrivna texter, t.ex i tidningsartiklar, kataloger, broschyrer och böcker. 

Korrekturläsare kan även syssla med korrekturläsning av företagens hemsidor och nyhetsbrev, av annonstexter och juridiska avtal. Men jobbet omfattar mer än att bara hitta grammatiska och språkliga fel, utan det gäller att även se till att det är ett bra flyt i texten. Självklart ska en korrekturläsare vara duktig på det grammatiska men hen måste också ha en "känsla för språket".

Fasta tjänster (heltidsanställning tillsvidare med månadslön) som korrekturläsare på förlag, reklambyrån och tidningsredaktioner är väldigt sällsynta. De som vill jobba med korrekturläsning får därför förbereda sig på att bli egna företagare. Konkurrensen om korrekturläsningsjobben är mycket hård. Därför kan det vara bra att skaffa sig någon form av "spetskompetens", t.ex bli en duktig bloggare för att kunna även driva bloggar åt sina kunder. En annan form av "spetskompetens" är om man har kunnande som webbutvecklare och kan därför erbjuda sina kunder förbättra deras hemsidor inte bara vad det gäller hemsidornas "språkliga innehåll".

Vilken utbildning krävs det för att kunna jobba som korrekturläsare? 

Då det ej finns några strikta formella krav inom det yrket, står det arbetsgivarna/kunderna ganska fritt att anställa/anlita i stort sett vem de vill för att utföra korrekturläsningsjobbet. Dock finns det några generella råd man kan ge till den, som vill satsa på att bli en korrekturläsare. En bra grund för den som vill jobba som korrekturläsare är språkstudier. Vidare är det bra att ha så djupa kunskaper som möjligt i medie- och kommunikationsvetenskap och/eller journalistik.

Det kan också finnas möjlighet att läsa kurser hos privata utbildningsanordnare (där man själv betalar studerandeavgifter) med inriktning mot korrekturläsning och textredigering.

Lilla ordboken
fkdm = förkortning som står för uttrycket "för kännedom".

Länktips
grammatikdagen.se - grammatikdagen infaller tredje fredagen i mars
sprakochfolkminnen.se/sprak/nyord - nyordlista (de orden som tillkom till svenska språket under 2017)
historiskastudier.gu.se - info om projektet Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

sprakochfolkminnen.se/sprak/vad-ar-sprakvard
sprakochfolkminnen.se - info om språkrådgivning på Institutet för språk och folkminnens hemsida.

9 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.