Bibliotekarier samlar, strukturerar och förmedlar information, kunskap och upplevelser i olika medier. De möter olika människor som alla har behov av bibliotekariens hjälp för att hitta just den litteratur eller annat material de behöver.
För att snabbt kunna hjälpa biblioteksbesökaren har bibliotekarier tillgång till böcker, medier och databaser. Det är bibliotekarien som bestämmer vad som ska sparas och vad som ska köpas in till biblioteket. Sedan katalogiserar och systematiserar de alla uppgifter. Digital teknik gör det möjligt att blixtsnabbt ta fram material från hela världen.
Det är bibliotekarien som bestämmer vad som ska sparas och vad som ska köpas in till biblioteket. Sedan katalogiserar och systematiserar de alla uppgifter och gör dem tillgängliga för bibliotekets besökare genom andra kanaler och söktjänster av olika slag.
Internet används i allt större utsträckning för att söka fakta och dela erfarenheter, vilket har fått en enorm påverkan på informationssökning och lärande.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
För att bli bibliotekarie utbildar man sig inom högskolan och läser biblioteks- och informationsvetenskap.
Bibliotekarieutbildningen tar tre till fyra år och leder fram till kandidat- eller magisterexamen.
Utbildning i biblioteks- och informationsvetenskap finns även som distansutbildning på halvfart. Utbildningen är öppen för sökande med gymnasieutbildning och för sökande med tidigare högskoleutbildning. För att få ut en kandidat- eller magister examen måste sökande med enbart gymnasieutbildning komplettera med andra ämnen.
Informationsteknologi, ekonomi och naturvetenskap är bra ämnen att infoga i en bibliotekarieutbildning. Det är också vanligt att läsa humanistiska ämnen.
Annan bra kompetens som blir allt viktigare för en bibliotekarie, dock även i ganska stor mån beroende på en arbetsplats, är teknisk och/eller juridisk kompetens om digitalisering, databaser, marknadsföring, metadatahantering och pedagogik för att nämna några exempel.
Många bibliotekarier tar ut magisterexamen i Biblioteks- och informationsvetenskap (ettårig heltidsutbildning eller tvåårig halvtidsutbildning efter grundutbildning-kandidat). Det tar sammanlagt fyra års studier på heltid på högskolenivå för att uppnå magisterexamen och fem år - för att uppnå masterexamen.
Framtidsutsikter
Arbetsmarknaden för bibliotekarier är i balans det närmaste åren. Efterfrågan på bibliotekarier påverkas bland annat av i vilken utsträckning skolor och kommuner har bemannade bibliotek.
På fem års sikt bedömer vi att det fortsatt kommer att vara liten konkurrens om jobben och att bristen på bibliotekarier kommer att öka ytterligare. Orsaken är att det utbildas för få nya bibliotekarier, samtidigt som en stor grupp yrkesverksamma väntas gå i pension.
Personliga egenskaper
Man måste tycka om att ge service och att lösa problem. Det är också bra om man är duktig på att förklara och tala inför andra eftersom bibliotekarier till exempel ska presentera böcker för olika grupper och lära biblioteksbesökare att göra informationssökningar. En viktig uppgift är inköp av böcker och andra medier.
Arbetsplats
Bibliotekarier jobbar ofta på bibliotek, bland annat på skolbibliotek inkl.högskole-/universitetsbibliotek (och kallas då för skolbibliotekarie) men kan också vara anställda på andra arbetsplatser som t.ex juridiska byråer. En bibliotekarie kan också klättra upp på karriärstegen och bli befordrad till t.ex enhetschef för skolbibliotekarier.
Det går även att hitta exempel på lite mer ovanliga arbetsplatser och titlar som t.ex på ett sjukhus, som Medicinsk bibliotekarie. Titta på en kort film (1,5 min) om Agnes som arbetar som medicinsk bibliotekarie på ett sjukhus>>
Övrigt
Det är Kungliga biblioteket som har i uppdrag att ha nationell överblick och främja samverkan inom det allmänna biblioteksväsendet i Sverige. I uppdraget ingår bland annat ansvar för Sveriges officiella skolbiblioteksstatistik.
Det finns ett antal samarbetsprojekt som gör det möjligt för bokbussar och bokbåtar att låna ut böcker på mindre tillgängliga platser och/eller till "nya målgrupper", som vanligtvis inte brukar besöka biblioteken. Det är som biblioteksombud som bemannar bokbussen eller bokbåten.
Länktips
- litteraturbanken.se
- Bibliotekshogskolan - Bibliotekshögskolan i Borås
- hb.se/utbildning/program-och-kurser/program/bibliotekarie
- vitterhetsakad.se - Kungliga Vitterhets Historie- och Antikvitets Akademien
- norden.org - Om Nordiskt nätverk för vuxnas lärande
- Svensk Biblioteksförenings webbplats: biblioteksforeningen.se
- Kungliga bibliotekets webbplats: kb.se
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret