På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Biblioteksassistent
Spela filmen

Biblioteksassistent

Biblioteksassistent är i Sverige ett yrke som är på väg att försvinna. De flesta bibliotek ersätter de biblioteksassistenter som slutar, med bibliotekarier.
De nuvarande verksamma biblioteksassistenter arbetar tillsammans med bibliotekarier på t.ex. stadsdelsbibliotek, skolbibliotek som är förlagda på grundskolor, gymnasie- och folkhögskolor, universitets- och högskolebibliotek och på sjukhusbibliotek.

Biblioteksassistentens arbetsuppgifter är i första hand administrativa, exemplevis katalogisera och registrera böcker och annat publicerat material samt lånar ut böcker, tidskrifter, ljudböcker mm.

En biblioteksassistent som också kan kallas för bibiloteksmedarbetare, är i första hand administratör, men arbetet innehåller också daglig kontakt med bibliotekets besökare och därför krävs det även att man har en god känsla för service och att man är lyhörd för vad olika biblioteksbesökare behöver hjälp med och anpassa servicenivån utifrån det. 

Egenskaper som krävs är noggrannhet, tålamod, ordningssinne, intresse för litteratur och kultur, servicekänsla och viljan att ge god bemötande samt utvecklas och lära sig nytt.

Utbildning

Utbildning som krävs för att få jobb som biblioteksassistent är lägst gymnasiekompetens men helst ska man ha någon form av eftergymnasial utbildning (helst med administrativ inriktning). Kunskaper i beteendevetenskap, kulturvetenskap, historia, data/it och i litteraturkunskap är mycket meriterande.  

Övrigt

Det är Kungliga biblioteket som har i uppdrag att ha nationell överblick och främja samverkan inom det allmänna biblioteksväsendet i Sverige. I uppdraget ingår bland annat ansvar för Sveriges officiella skolbiblioteksstatistik. Den senaste rapporten Bibliotek 2015 och alla länkar till biblioteksstatistiken hittar du via denna länk.

Lilla ordboken

ALMA - förkortning för Världens största barn- och ungdomslitteraturpris "Astrid Lindgren Memorial Award", instiftat 2002 av den svenska Regeringen, strax efter att Astrid Lindgren avled. Prissumman är på fem miljoner svenska kronor och delas ut i maj. Källa: alma.se

Visste du att...?

... i Sverige finns det, i juni 2017, bibliotek som drivs av privata aktörer.
Källa:
www.nvp.se

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.