På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Skolbibliotekarie

Skolbibliotekarie

Ibland kan en lärare eller en annan anställd på skolan arbeta som en skolbibliotekarie, men egentligen ska de ha en akademisk utbildning i biblioteks- och informationsvetenskap.

Skolbiblioteken har flera viktiga uppgifter. Bland annat är skolbibliotekens uppgift att förse låntagare med böcker på deras modersmål. Forskning visar på att det gynnar språkutvecklingen av såväl första- som andraspråket.

En annan viktig uppgift för ett skolbibliotek är att värna den traditionella bokens överlevnad i tidsperioden för skolans digitalisering.

Skolbiblioteket är en viktig del av undervisningen, framförallt när eleverna arbetar med tema- eller grupparbeten, det finns mycket att hämta i skolbiblioteket. En av bibliotekets viktigaste uppgifter är att lära dig hitta rätt information. Bibliotekarierna kan visa hur man effektivt söker på nätet och i databaser och hittar de relevanta böckerna.

Bibliotekarier är också mycket kunniga inom källkritik, något som blir allt viktigare att kunna när tillgången på information är stor och det kan vara svårt att veta vad som går att lita på.

Skolbiblioteken brukar ha minst ett grupprum och ofta också en "tyst avdelning", där man kan sitta och läsa ostört.

Det är Kungliga biblioteket som har i uppdrag att ha nationell överblick och främja samverkan inom det allmänna biblioteksväsendet i Sverige, vilket också inkluderar skolbiblioteken. I uppdraget ingår bland annat ansvar för Sveriges officiella skolbiblioteksstatistik.

Skolbiblioteken har numera ett pedagogiskt uppdrag att agera i undervisningen tillsammans med lärarna. Uppdraget går i första hand ut på att öka elevernas måluppfyllelse. Tanken är att skolbibliotekarie och lärare ska kunna använda sina gemensamma kompetenser för att tillsammans verka för elevernas ökade måluppfyllelse.

Arbetsplats

Skolbibliotekarie är en Bibliotekarie som arbetar på ett skolbibliotek. Skolbiblioteken är ofta små med endast en bibliotekarie anställd. På så sätt kan det upplevas som ett ensamt arbete.

Visa mer
Visa mindre

Lediga jobb

Bibliotekarie till skola i Fisksätra

Arbetsgivare / Ort: Miljonbemanning AB
Omfattning / Varaktighet: Deltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 26 November (3 månader 19 dagar kvar)
Publicerad: 2020-06-09
Källa: Arbetsförmedlingen
LÄS MER
Om jobbet
ARBETSPLATSEN Framgångsskolan i Nacka är en grundskola, F-9. Skolan har idag cirka 200 elever. Framgångsskolan erbjuder dig en arbetsplats med god stämning där det är högt i tak och en gemenskap där vi alla brinner för eleverna. Vi drivs av utveckling, har höga förväntningar, ser kraften i varje individ och når längre tillsammans. Känner du att du skulle vilja bli en i vårt gäng? Du kommer att arbeta som bibliotekarie Du blir en viktig resurs i att möta, vägleda och hjälpa bibliotekets användare. Du kommer att delta i och utveckla bibliotekets informationsförmedling och läsfrämjande arbete. Tillsammans med kollegor kommer du arbeta aktivt med bibliotekets program och aktiviteter för barnen och arbeta läsfrämjande på olika sätt. Du kommer att ha ett huvudansvar för medier, vilket innebär strategiskt planering, områdeskartläggning, exponering och marknadsföring av medier i och utanför biblioteket och i sociala medier. Barn och ungdomar är viktiga besökare på biblioteket, och du förutsätts vilja arbete med att alla känner sig välkomna. Du är ett stöd och hjälp till bibliotekets användare för tjänster och teknik som är tillgänglig via biblioteket. Kvalifikationer Kandidatexamen i biblioteks- och informationsvetenskap eller annan utbildning som arbetsgivaren bedömer vara likvärdig. Utöver detta ska du: - Ha ett intresse för läsfrämjande, informations- och litteraturförmedling och ha god litteraturkännedom - Ha kunskap om metoder inom läsfrämjande, informations- och litteraturförmedling - Ha kunskap om och på ett pedagogiskt sätt förmedla och främja medie- och informationskunnighet - Besitta grundläggande IT-kompetens och ha förmåga att utgöra stöd och hjälp till biblioteksanvändare för bibliotekets digitala teknik och tjänster - Vara kreativ och har en stark känsla för gott bemötande - Ha en utpräglad förmåga att ta initiativ och samarbeta - Vara nyfiken och omvärldsorienterad med vilja att utveckla och lära nytt Meriterande: - Du har god pedagogisk förmåga och kan uttrycka dig väl i tal och skrift och tala inför grupper - Erfarenhet och god förmåga att hantera stressiga situationer Villkor Tjänsten är en tillsvidaretjänst på deltid. Går att kombinera med en tjänst som logoped om du har sådan erfarenhet och därmed gå upp till heltidstjänst. Välkommen in med din ansökan!
Arbetsgivare
Miljonbemanning AB
Hemsida: http://www.miljonbemanning.se/
Ansökan
Ansök senast 26 November (3 månader 19 dagar kvar)

Ansök här
Visa mer


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.