På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Skolbibliotekarie

Skolbibliotekarie

Ibland kan en lärare eller en annan anställd på skolan arbeta som en skolbibliotekarie, men egentligen ska de ha en akademisk utbildning i biblioteks- och informationsvetenskap.

Skolbiblioteken har flera viktiga uppgifter. Bland annat är skolbibliotekens uppgift att förse låntagare med böcker på deras modersmål. Forskning visar på att det gynnar språkutvecklingen av såväl första- som andraspråket.

En annan viktig uppgift för ett skolbibliotek är att värna den traditionella bokens överlevnad i tidsperioden för skolans digitalisering.

Skolbiblioteket är en viktig del av undervisningen, framförallt när eleverna arbetar med tema- eller grupparbeten, det finns mycket att hämta i skolbiblioteket. En av bibliotekets viktigaste uppgifter är att lära dig hitta rätt information. Bibliotekarierna kan visa hur man effektivt söker på nätet och i databaser och hittar de relevanta böckerna.

Bibliotekarier är också mycket kunniga inom källkritik, något som blir allt viktigare att kunna när tillgången på information är stor och det kan vara svårt att veta vad som går att lita på.

Skolbiblioteken brukar ha minst ett grupprum och ofta också en "tyst avdelning", där man kan sitta och läsa ostört.

Det är Kungliga biblioteket som har i uppdrag att ha nationell överblick och främja samverkan inom det allmänna biblioteksväsendet i Sverige, vilket också inkluderar skolbiblioteken. I uppdraget ingår bland annat ansvar för Sveriges officiella skolbiblioteksstatistik.

Skolbiblioteken har numera ett pedagogiskt uppdrag att agera i undervisningen tillsammans med lärarna. Uppdraget går i första hand ut på att öka elevernas måluppfyllelse. Tanken är att skolbibliotekarie och lärare ska kunna använda sina gemensamma kompetenser för att tillsammans verka för elevernas ökade måluppfyllelse.

Arbetsplats

Skolbibliotekarie är en Bibliotekarie som arbetar på ett skolbibliotek. Skolbiblioteken är ofta små med endast en bibliotekarie anställd. På så sätt kan det upplevas som ett ensamt arbete.

Visa mer
Visa mindre

51 Lediga jobb

Skolbibliotekarie till Mariehällsskolan

Arbetsgivare / Ort: Stockholms kommun
Omfattning / Varaktighet: Deltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 20 oktober (1 dag kvar)
Publicerad: 2021-10-06
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Skolbibliotekarie

Om jobbet
Stockholm växer som aldrig förr. Våra ambitioner är höga. Nu söker vi dig som vill vara med och forma morgondagens Stockholm. Arbetsplatsbeskrivning Mariehällsskolan är en F-6-skola med ca 600 elever som öppnade 2014 i stadsdelen Annedal i Bromma. På Mariehällsskolan arbetar personal som är mycket engagerade och drivna med ett genuint fokus på elevernas lärande.  Elevernas kunskapsutveckling står i centrum hos oss och du behöver därför både vara lyhörd och flexibel. Vi erbjuder en arbetsplats med erfarna och positiva kollegor, en nästintill nybyggd skola med ljusa lokaler, där eleverna har möjlighet att lära med egna digitala enheter (1:1). Vi söker dig som vet alla elever kan lära och som är nyfiken och uthållig i att utveckla verksamheten i syfte att eleverna ska nå längre i sin kunskapsutveckling. Arbetsbeskrivning Som bibliotekarie ansvarar du för att driva skolans bibliotek och utveckla dess pedagogiska verksamhet. Du bör ha ett brett register av arbetsmetoder för att främja alla elevers läs- och kunskapsutveckling. I egenskap av bibliotekarie ska du även kunna arbeta pedagogiskt med medie-och informationskunnighet och digital kompetens. Det innebär bland annat undervisning i käll-och sökkritik samt biblioteks- och internetkunnighet. I din yrkesutövning kommer du att arbeta läsfrämjande både på egen hand och i samarbete med skolans övriga pedagogiska personal. Det inkluderar exempelvis litteraturpresentationer, boksamtal och olika aktiviteter för att väcka och stärka elevernas läslust. Som bibliotekarie förväntas du vara en aktiv del i hela skolans verksamhetsutveckling i syfte att stärka elevernas språkliga och digitala kompetens. Du förväntas också stödja prioriterade grupper, detta gör du bland annat genom att arbeta aktivt för elevinflytande samt att du kan uppmärksamma de elever som är i behov av särskilt stöd och extra anpassningar. Det kan handla om att tillgodose behov av anpassade medier som talböcker och lättläst litteratur. Även arbetet gentemot andra prioriterade grupper som flerspråkiga elever är betydelsefullt och bör inbegripa tillgängliggörande av litteratur på modersmålet. Kvalifikationer Vi söker dig som har examen i Biblioteks- samt Informationsvetenskap. Du har god kunskap inom medie-och informationskunskap och kan vägleda personal och undervisa elever inom kompetensområdet. Du kan arbeta självständigt och strukturerat samt har en god samarbetsförmåga. Du har god ledarskapsförmåga då du kommer att bedriva en stor del av din pedagogiska verksamhet i olika elevgrupper.  Du engageras av ditt uppdrag och av att bidra till såväl skolans utveckling som elevers kunskapsutveckling. Du bör ha erfarenhet av att arbeta i en liknande roll.  Vid rekryteringen läggs stor vikt vid personlig lämplighet.    Stockholms stad arbetar med kompetensbaserad rekrytering som syftar till att se till varje persons kompetens och därmed motverka diskriminering.
Arbetsgivare
Stockholms kommun
Ansökan
Ansök senast 20 oktober (1 dag kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Bibliotekarie med inriktning mot undervisning

Arbetsgivare / Ort: Södertörns Högskola
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 20 oktober (1 dag kvar)
Publicerad: 2021-09-29
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Bibliotekarie

Om jobbet
Södertörns högskola är ett lärosäte i Stockholm som utbildar, forskar och samverkar för en hållbar samhällsutveckling. På högskolan finns drygt 11 000 studenter, cirka 70 program och 270 kurser. Utbildning och forskning bedrivs inom humaniora, samhällsvetenskap, teknik och naturvetenskap. Högskolan erbjuder också polisutbildning och lärarutbildning med interkulturell profil. Mycket av forskningen handlar om frågor som rör Östersjö- och Östeuropaområdet. På Södertörns högskola blandas ämnen, perspektiv, människor och erfarenheter. Här finns de nyfikna och de ifrågasättande, de som söker oväntade kombinationer, utveckling och utmaningar. Södertörns högskolebibliotek är en central del av campus och vår verksamhet möts av mycket uppskattning från studenter och personal. På biblioteket är vi 31 personer som arbetar. Verksamheten är organiserad i två enheter, Lärandestöd och Vetenskapens kommunikation.    Arbetsbeskrivning:   Du kommer att undervisa och handleda studenter i att söka, värdera och använda information på en vetenskaplig nivå.    Du ingår i teamet Pedagogisk verksamhet, vars uppdrag är att vara ett stöd till bibliotekets pedagogiska arbete. Teamets ansvarsområden är undervisning, IKT-pedagogik, medieproduktion, systemförvaltning och support av högskolans lärplattform.    Du medverkar också till utvecklingen av bibliotekets undervisning i samarbete med IKT-pedagoger.   I anställningen ingår arbete i bibliotekets informationsdisk och ärendehantering.  Arbetsuppgifterna kan i viss mån anpassas utifrån den sökandes kompetensprofil och bibliotekets behov.   Anställningen   Anställningen avser heltid och är en tillsvidareanställning  Vi tillämpar provanställning på 6 månader  Tillträde omgående eller enligt överenskommelse   Ansökan   Vi vill ha din ansökan senast 2021-10-20   Kontaktpersoner   Cecilia Stadius, enhetschef Lärandestöd, tel. 08-608 40 80   Tomas Rothstein, biträdande HR-chef, tel 08-608 41 88   Den aktuella anställningen gäller under förutsättning att anställningsbeslutet vinner laga kraft. En ansökan som inte är komplett eller inkommer till Södertörns högskola efter sista ansökningsdag kan komma att avvisas. Södertörns högskola kan komma att tillämpa CV-revision. Välkommen med din ansökan! Fackliga kontaktpersoner: SACO: [email protected] ST: [email protected] SEKO: Henry Wölling tel: 08 -524 840 80, [email protected] Södertörns högskola har gjort ett medvetet medieval för denna rekrytering och vi undanber oss därför kontakt med annonssäljare eller andra säljare av rekryteringstjänster.
Arbetsgivare
Södertörns Högskola
Hemsida: http://www.sh.se/
Ansökan
Ansök senast 20 oktober (1 dag kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Skolbibliotekarie till Gullåkraskolan

Arbetsgivare / Ort: Staffanstorps kommun
Omfattning / Varaktighet: Deltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 21 oktober (2 dagar kvar)
Publicerad: 2021-10-04
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Skolbibliotekarie

Om jobbet
I Staffanstorp finns många kreativa tankar och idéer om hur vi vill utveckla vår kommun i framtiden – och viljan och förmågan att förverkliga detta! Staffanstorp är en ung och expansiv kommun med ca 26 000 invånare, ett utmärkt näringslivsklimat och attraktiva boendemiljöer. Våra ca 1200 anställda arbetar för att skapa en högkvalitativ service, trygghet och livskvalitet för våra invånare. I Staffanstorps kommun tänker vi utanför ramarna och långsiktigt. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Utbildningsförvaltningen arbetar i 1 till 19-årspespektiv och omfattar förskola, skola och fritidshem. Vi arbetar systematiskt och inkluderande i våra processer med ett tydligt barn- och elevfokus, vilket är en av orsakerna till våra goda resultat i både förskola och skola. Är du en person som vill vara med och påverka framtidens generation tillsammans med oss? GULLÅKRASKOLAN Välkommen till Gullåkraskolan! Gullåkraskolan är en F-6 skola i Staffanstorps norra skolområde. Skolan består av tre paralleller, 520 härliga elever och 80 engagerade pedagoger. I januari 2022 flyttar vi in vår verksamhet i en helt nybyggd skolbyggnad, ett stenkast från vårt nuvarande geografiska läge. Den nya skolan är toppmodern och det har lagts stor vikt vid att skapa rum med goda pedagogiska förutsättningar. På Gullåkraskolan arbetar vi efter mottot att varje dag är viktig och ingenting är försent. Vi ser möjligheter i utmaningar och arbetar tillsammans i team. Vi håller fokus på ledning och stimulans i vårt dagliga arbete. Det är viktigt för oss att varje elev erbjuds goda möjligheter att nå så långt hen bara kan efter den egna förmågan och att trygghet och trivsel genomsyrar skoldagen. Vi som arbetar på skolan har höga förväntningar på våra elever och på oss själva. Vi tror att ledning och stimulans är de stora nycklarna för att eleverna ska nå framgång. ARBETSUPPGIFTER Vi behöver dig som brinner för läsning och läsinlärning, som vet hur man hittar rätt bok till rätt elev för att skapa en läsande kultur på vår skola. Skolbiblioteket är helt nytt och det finns sagorum och möjligheter till skolverksamhet med eleverna på skolan. Som skolbibliotekarie på Gullåkraskolan bidrar du med dina kunskaper kring böcker, läsning och källkritik på ett sätt som främjar elevernas läsning och kunskaper. Du skapar nyfikenhet och intresse för böcker och läsning. Tillsammans med skolans pedagoger och ledning startar och driver du projekt som stimulerar elevernas läsutveckling. I ett samarbete med skolans pedagoger har du läsgrupper och driver skolans biblioteksråd. I Staffanstorps kommun samarbetar skolbibliotekarierna med varandra och de träffas regelbundet för att prata kring eventuella tema, inspirera varandra osv. De driver en egen sida på Facebook där kommuninvånarna kan följa vad som sker på våra skolbibliotek. I ditt uppdrag ingår förvärv-, gallring-, medieplanering-, och klassificeringsarbete. Du ska även arbeta för att stärka elevernas språkliga förmåga, ta fram och driva läsfrämjande projekt, hantera digital och traditionell läsförståelse. Tillsammans med ledning och förstelärare skapar vi uppdrag för hur du arbetar, med elevernas lärande gällande MIK, källkritik och digital kompetens. KVALIFIKATIONER Vi söker dig som vill vara med och bygga upp vårt nya skolbibliotek, som brinner för läsning och som tycker om att arbeta med barn i åldern 6-13 år. Det är en fördel om du tidigare har erfarenhet av arbete i skolbibliotek. Vi ser gärna att du har en högskoleexamen som bibliotekarie (180hp) eller alternativt en kandidatexamen (180hp) varav 90 hp i huvudämnet biblioteks -och informationskunskap. ÖVRIGT Vänligen bifoga ditt CV och personliga brev. Därutöver får du gärna bifoga en kopia på till exempel examensbevis, legitimation, rekommendationsbrev från tidigare arbetsgivare, eller liknande. En löpande urvalsprocess kan komma att användas och vi kan komma att anställa innan ansökningstiden löpt ut. Så vänta inte med att skicka in din ansökan. Vill du veta mer om hur det är att arbeta i Staffanstorps kommun gå till: www.staffanstorp.se/arbete-och-naringsliv/kommunen-som-arbetsplats/ Staffanstorps kommun tillämpar rökfri arbetstid. Inför rekryteringsarbetet har Staffanstorps kommun noggrant tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför bestämt kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande. Du som bor och jobbar i Staffanstorps kommun har möjlighet att även arbeta som deltidsbrandman. Hör av dig till oss på Räddningstjänsten via kommunens växel om du är intresserad av detta.
Arbetsgivare
Staffanstorps kommun
Ansökan
Ansök senast 21 oktober (2 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Bibliotekarie med inriktning barn och unga

Arbetsgivare / Ort: Ängelholms kommun
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 22 oktober (3 dagar kvar)
Publicerad: 2021-10-02
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Bibliotekarie

Om jobbet
Ängelholm är landets första agila kommun! Här tänker vi nytt och vi har därför byggt en unik utvecklings- och serviceorganisation helt fokuserad på invånarservice och samarbete. Förutom att vi har huvuduppdrag istället för förvaltningar, är det unika med Ängelholms kommun vårt signalsystem och våra agila arenor. Vi jobbar med vardagsinnovationer och får saker att hända. Samarbete är en självklar arbetsform för oss och med vårt agila arbetssätt har vi förutsättningarna och förmågan att anpassa oss i ett samhälle som ständigt förändras. Vi lever vår värdegrund: Öppenhet, Omtanke och Handlingskraft. Ängelholm är dessutom en av Sveriges vackraste platser med kilometerlånga stränder, djupa skogar och öppna landskap och har bästa läget med utomordentliga kommunikationer till resten av Skåne, Sverige och kontinenten. Vill du veta mer om hur det är att jobba hos oss? Läs mer på jobb.engelholm.se I huvuduppdrag Samhälle arbetar vi långsiktigt och agilt med att forma en hållbar framtid för alla som vill leva och utvecklas i Ängelholms kommun. Vi står för en hög servicegrad och arbetar med stadsmiljö, detaljplaner, bygglov, miljö, vatten och avlopp, kultur, fritid och idrott, samt utförarorganisationerna Intraprenad, Måltidsservice och Lokalvårdservice. Vi är 480 medarbetare och omsätter 600 miljoner i drift, samt 150 miljoner i investeringar. Ängelholms bibliotek består av Stadsbibliotek som strax öppnar i nyrenoverade lokaler, 8 närbibliotek och en bokbuss. Tre av närbiblioteken fungerar också som integrerade skolbibliotek. Vi är ungefär 26 medarbetare som tillsammans bemannar biblioteken. I nuläget arbetar vi i tre team, Vuxen, Support och Barn. Du kommer tillsammans med 9 kollegor ingå i Barnteamet. ARBETSUPPGIFTER Vi söker dig som är en självgående person men som också uppskattar samarbete med olika aktörer, både internt och externt. I din yrkesroll är du flexibel och har en förmåga att skapa goda relationer till både kollegor och besökare. Du har ett stort intresse av verksamhet som riktar sig till barn och unga, goda kunskaper i barn och ungdomslitteratur och känner stort engagemang att arbeta med läsfrämjande metoder. Du har en god pedagogisk förmåga och deltar aktivt i det ständigt pågående utvecklingsarbetet inom bibliotekets barn och ungdomsverksamhet. I tjänsten ingår sedvanliga bibliotekarieuppgifter, såsom pass i informationsdisk och mediehantering samt kvälls- och helgtjänstgöring. KVALIFIKATIONER Utbildningsmässigt ser vi att du har examen i Biblioteks och informationsvetenskap eller annat område som vi bedömer likvärdigt. Erfarenhet av liknande arbetsuppgifter är meriterande, då du skapat förståelse för vad som krävs för att vara framgångsrik i den här typen av roll. Det som är viktigast för oss är din personlighet och de egenskaper du besitter. Att du lever och verkar efter våra värdeord Öppenhet, Omtanke och Handlingskraft är naturligtvis en självklarhet. Det är även viktigt för oss att du som person är serviceinriktad, ansvarstagande, stresstålig och relationsskapande. Ängelholms kommun arbetar agilt vilket innebär att vi värdesätter din flexibilitet, nyfikenhet och initiativförmåga också. Du har självklart ett trevligt och professionellt bemötande i dina kontakter såväl inom som utanför organisationen. Du kommunicerar obehindrat på svenska i tal och skrift och behärskar du ytterligare språk ser vi det som positivt. Du känner dig trygg med att använda datorn som ett av dina främsta arbetsredskap och har god kunskap i digital teknik. ÖVRIGT Ängelholms kommun ska vara en organisation där medarbetarna trivs, utvecklas och vill stanna kvar. Vi strävar efter att erbjuda heltid för ökad jämställdhet och attraktiva arbeten. För att kvalitetssäkra rekryteringsprocessen och kunna kommunicera snabbt och enkelt med dig som sökande, ber vi dig ansöka via länk i annonsen. Vi har inför denna rekrytering tagit ställning till vilka rekryteringskanaler vi önskar använda. Därför undanber vi oss att bli kontaktade för ytterligare erbjudanden om kompetensförmedling, annonserings- och rekryteringshjälp.
Arbetsgivare
Ängelholms kommun
Ansökan
Ansök senast 22 oktober (3 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Universitetsbiblioteket söker studentmedarbetare timarvoderat

Arbetsgivare / Ort: Linköpings Universitet
Omfattning / Varaktighet: Deltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 22 oktober (3 dagar kvar)
Publicerad: 2021-09-23
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet
Kunniga och engagerade medarbetare med goda förutsättningar är en av de absolut viktigaste framgångsfaktorerna för Linköpings universitet. Lärare och forskare är vår kärnkompetens, men ett framgångsrikt universitet behöver erfarna och motiverade medarbetare inom många områden. Alla roller är viktiga. Vi har ett stort rekryteringsbehov bland annat tack vare en forskningsverksamhet i expansion. Du behövs här. Välkommen att söka jobb hos oss! Universitetsbiblioteket (LiUB) är Linköpings universitets viktigaste gemensamma informationsresurs, i första hand för vetenskaplig forskning och högre studier. Personalgruppen består av cirka 85 anställda vid fyra bibliotek, som är belägna vid fyra Campus. Vi har en stark ställning som ett bibliotek i framkant, med kompetenta och engagerade medarbetare på en trivsam och utvecklande arbetsplats. Universitetsbiblioteket befinner sig för närvarande i ett generationsskifte som tillsammans med andra förändringar i vår bemanning gör att vi just nu har ett rekryteringsbehov. Vi erbjuder dig som söker till oss en anställning med goda utvecklingsmöjligheter i dynamiska campusmiljöer! Läs mer:https://liu.se/organisation/liu/ub Dina arbetsuppgifter Som studentmedhjälpare kommer du att arbeta med service och enklare vägledning till bibliotekets användare, framplockning och uppsättning av böcker samt kopiering. Vilket eller vilka bibliotek som tjänstgöringen fördelas till beslutas i samråd med dig som studentmedhjälpare. Arbetet utförs i vissa delar tillsammans med andra och i vissa delar självständigt. De som arbetar som studentmedhjälpare arbetar i olika omfattning i bibliotekens verksamhet och är en viktig resurs inom universitetsbibliotekets bemanning Arbetspassen är förlagda under terminstid antingen till dagtid, kväll och/eller helg, omfattningen varierar utifrån verksamhetens löpande behov. Dina kvalifikationer För att kunna söka till att bli studentmedhjälpare skall du vara student vid Linköpings universitet och/eller studerande vid utbildning inom Biblioteks- och informationsvetenskap vid annat lärosäte. God förmåga att kommunicera i tal och skrift på svenska och engelska samt god IT-kompetens utgör krav för anställningen. Arbetsuppgifterna kräver att du som person är flexibel, noggrann, har egen drivkraft och ett serviceinriktat förhållningssätt. Stor vikt kommer att läggas på personliga egenskaper och lämplighet för arbetsinnehållet. Anställningens omfattning Enligt överenskommelse. Tillträde Snarast Lön Ersättning utgår från fastställt timarvode för studentmedhjälpare. Fackliga kontaktpersoner För kontakt med fackliga kontaktpersoner se nedan. Ansökan Välkommen att skicka in din ansökan med CV och personligt brev senast 2021-10-22. Du söker denna anställning genom att klicka på knappen "Ansök" här nedan. Ansökan som inkommer efter sista ansökningsdag kommer inte att beaktas.     Linköpings universitet ska fortsätta att utvecklas som en attraktiv och kreativ arbetsplats som präglas av lika villkor och arbetar därför aktivt för jämställdhet och mångfald. Välkommen med din ansökan! Linköpings universitet har upphandlade avtal och undanber oss direktkontakt från bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.
Arbetsgivare
Linköpings Universitet
Hemsida: https://www.liu.se/
Ansökan
Ansök senast 22 oktober (3 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.