På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Bokbindare

Bokbindare

Böcker, pocketböcker, broschyrer, häften, tidskrifter och andra trycksaker är produkter som bokbindare arbetar med. Bokbinderi var tidigare ett rent hantverksyrke men i dag utförs arbetet till stor del av maskiner. Traditionella handverktyg används också.

Bokbinderimaskinerna är i allmänhet automatiserade och elektroniskt programstyrda. För att trycksaken ska bli rätt inbunden börjar man med att ställa in olika parametrar. Ett exempel på en parameter är trycksakens storlek.

Att binda in en bok kan gå till på följande sätt: de tryckta arken delas i rätt storlek, falsas (viks), och ordnas i bokblock. Boken sätts ihop med limbindning eller trådhäftning och därefter skärs boken runt om innan den förses med pärm. Pärmen tillverkas i särskilda maskiner där pappen skärs till och eventuellt förses med tryck. Därefter fogas bok och pärm samman i en inhängningsmaskin.

Partibokbindarens övervakar de olika maskinerna och utför vissa moment för hand bland annat att fylla på material och plocka bort de färdiga produkterna. I arbetsuppgifterna ingår även tillsyn av maskinerna.

Utbildning

Idag finns ingen bokbindarutbildning på gymnasial nivå utan företagen utbildar själva sin personal. Hälften av den i dag verksamma personalen inom bokbinderisektorn har inte gymnasial utbildning. De tekniska styrsystemen i bokbinderierna har under senare år blivit allt mer digitaliserade, och produktionsmiljön har blivit mer komplicerad. Den framtida bokbinderioperatören kommer därför att behöva en gedigen kunskap inom digitaliserad styr- och reglerteknik. Något som troligen kommer att lösas genom intern utbildning på företagen.

Lämplig gymnasial utbildning kan finnas på Hantverksprogrammet.

Lämplig utbildning kan finnas inom Yrkeshögskolan Kontrollera antagningskraven med utbildningsanordnaren.

Som privatbokbindare kan man avlägga prov för gesällbrev och mästarbrev.

Framtidsutsikter

Tillgången på arbete för bokbindare påverkas av efterfrågan på trycksaker. Enligt bedömare i branschen kommer behovet av tryckta produkter att finnas kvar i framtiden, även om digitala medier blir allt större.

Vill man binda böcker på hantverksmässigt vis arbetar man mot en liten marknad med en begränsad kundkrets.

Arbetsplats

Bokbindare kan arbeta på fristående bokbinderier eller på företag med integrerad verksamhet, det vill säga med både tryckeri och bokbinderi, vilka vanligtvis kallas för partibokbindare eller maskinbokbindare.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

6 Lediga jobb

Vi söker ansvarig för vår förlagsverksamhet

Arbetsgivare / Ort: Energiföretagen Sverige - Swedenergy - AB / Stockholm
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 15 maj (4 dagar kvar)
Publicerad: 2021-04-23
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Förlagsredaktör

Om jobbet

Är du en driven person som brinner för att utveckla vår förlagsverksamhet. Är du intresserad av digitalisering och gillar att tänka nytt? Då kan du vara den vi söker!

Hos oss får du ett intressant jobb i en arbetsmiljö som präglas av högt förtroende för enskilda medarbetares kompetens och förmåga att driva och utveckla sina ansvarsområden i samverkan med kollegor, medlemsföretag och omvärld. Tjänsten som förlagsansvarig är placerad på enheten Kompetenscentrum, som erbjuder utbildning, förlagsprodukter och expertis för att utveckla människor och organisationer i energibranschen.

Dina arbetsuppgifter

Ditt främsta fokus kommer att ligga på vidareutveckling och digitalisering av det befintliga utbudet inom Energiföretagen Sveriges förlagsverksamhet. Du får också möjlighet att driva utvecklingen av nya produkter och tjänster, samt ansvara för försäljning och marknadsföring av förlagsprodukter.

Du ansvarar för:

 • att ha ett helhetsgrepp om den årliga planeringen av produktionen av förlagsprodukter och i tät dialog med experter säkerställa att den efterlevs.
 • budget och budgetuppföljning, samt säkerställer att förlagsverksamheten genomförs på ett ekonomiskt lönsamt sätt. Tillsammans med berörda personer driver du utvecklingen för att i större omfattning digitalisera och effektivisera såväl produktion som distribution av produkter och tjänster samt utveckla nya koncept.
 • framtagning av beslutsunderlag för det befintliga utbudet gällande vidareutveckling, avveckling, prishöjning, konkurrensbevakning, liksom för att ta fram idéer för nya produkter och tjänster (marknadspotential, intäktsströmmar).
 • att tillsammans med marknadsförare ansvara för den grafiska formgivningen och marknadsföring av kommande produkter & tjänster samt utveckling av webben och webbshop.Det ingår också att korrekturläsa nya/reviderade publikationer och ansvara för den dagliga supporten.

Din profil

Du har en relevant utbildning och minst 2 års erfarenhet av liknande arbete med eget budgetansvar. Du har mycket goda kunskaper och flera års erfarenhet inom: grafisk produktion, affärsutveckling samt relevanta lagar/regler kring upphovsrätt. För att lyckas med jobbet bör du ha kunskaper i relevanta program: Office-paketet, Adobe Creative Cloud, Epi-server (eller liknande CMS), CRM-system och ekonomisystem.

Som person är du initiativrik, självständig och drivs av att uppnå resultat och ha det affärsmässiga sinnet på näthinnan. Du är strukturerad, noggrann och analytisk i ditt arbetssätt och har förmåga att överblicka helheten och kunna prioritera med fokus på verksamheten. Vi ser också att du arbetar engagerat för våra medlemmar, har inställning att ”kunden är i fokus” och därför behöver du vara lyhörd och serviceinriktad.

Du är också prestigelös, kreativ och vill bidra till att Energiföretagen Sveriges förlagsprodukter skapar värde för våra medlemmar och branschen. Vi är ett team som samverkar och för oss är det viktigt att du är en lagspelare och gillar att samarbeta med andra.

Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid, med tillträde omgående. Du kommer att arbeta i våra trevliga lokaler mitt i centrala Stockholm, även om vi i dagsläget delvis jobbar hemifrån på grund av pandemin. Vi erbjuder bra anställningsvillkor och personalförmåner såsom träning på arbetstid och friskvårdsbidrag.

Ansökan och frågor

Din ansökan vill vi ha via e-post till [email protected] senast den 2021-05-15. Frågor om tjänsten besvaras av enhetschef Kompetenscentrum [email protected]

Fackliga företrädare är för Unionen Christer Gruber, 08 677 26 61 och för SACO Louise Marcelius, 08-677 27 06.

Energiföretagen Sverige vill utveckla ett i alla delar hållbart energisystem där vi tillsammans möter utmaningar som klimathot och urbanisering, och drar nytta av en ökad digitalisering. Vår vision är att skapa ett samhälle med hållbar energi för alla, alltid.


Arbetsgivare
Energiföretagen Sverige - Swedenergy - AB
Olof Palmes Gata 31
10153 Stockholm
Ansökan
Ansök senast 15 maj (4 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Maskinoperatör till digitalt tryckeri

Arbetsgivare / Ort: Nordic E Trade AB / Skarpnäck
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 31 maj (20 dagar kvar)
Publicerad: 2021-03-11
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Meriterande
 • Digitaltryckare

Om jobbet

Tjänstens innehåll

Som digitaltryckare hos oss kommer du att, tillsammans med dina operatörskollegor, ansvara för tapettryck från orderingång till leverans. I arbetsuppgifterna ingår bland annat att övervaka, ställa in och anpassa tryckpress. Du kommer att handskas med de maskiner vi använder i tryckprocessen och du förväntas kunna ansvara för att produkterna uppfyller kvalitetskraven.

Efterbearbetning som skärning, packning och leveranskontroll ingår i arbetsuppgifterna, liksom löpande underhåll och service av maskinerna samt inventering.

Personen vi söker

Du är kunnig inom tryck och har sinne för att skapa produkter av bästa kvalitet. Du har ett strukturerat arbetssätt och har förmåga att arbeta i högt tempo då vi ibland har många beställningar som ska levereras inom en viss tidsram. Du arbetar därför snabbt och effektivt utan att tappa känslan för detaljerna. Du kommer jobba i ett litet arbetslag där det är viktigt med kommunikation för att få bra flöde i tillverkningsprocessen. Du är prestigelös i ditt arbete och gentemot dina kollegor.

Tidigare erfarenheter

Du har tryckeriutbildning eller erfarenhet som motsvarar. Meriterande är tidigare erfarenhet från digitaltryck.

 • Tjänsten är heltid, tillsvidare med tillsättning efter överenskommelse
 • Lön enligt avtal
 • Urval sker löpande


Arbetsplatsen

Photowall är ett företag inom digitalt tryckeri med en marknad som når stora delar av världen. Med teknisk bakgrund och stort intresse för design bestämde sig bröderna Niklas och Charlie Johansson 2006 för att testa sin idé att utveckla konceptet personlig väggkonst: trycka tapeter digitalt. Idag är Photowall ett väletablerat företag som trycker både tapeter, canvastavlor samt posters med egen modern fabrik och kontor i Skarpnäck, Stockholm.


#jobbjustnu #digitaltryck #tryckare #grafiskindustri

Arbetsgivare
Nordic E Trade AB
Fraktflygargatan 18
12830 Skarpnäck
Ansökan
Ansök senast 31 maj (20 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Digitaltryckare, vikariat

Arbetsgivare / Ort: Billes Tryckeri AB / Mölndal
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 9 juni (29 dagar kvar)
Publicerad: 2021-05-10
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Meriterande
 • Digitaltryckare

Om jobbet

Vi söker en Digitaltryckare till våra HP Indigomaskiner. Tjänsten är ett vikariat på ett år med början i juni. Det är viktigt att du som söker har erfarenhet av tryckning, helst digitaltryckning, gärna i HP Indigo maskiner. Tjänsten innebär skiftarbete. Har du kvalifikationer för att söka denna tjänsten så kontaktar du Stephanie Ekberg på Billes.

Arbetsgivare
Billes Tryckeri AB
Östergårdsgatan 6
43153 Mölndal
Hemsida: www.billes.se
Ansökan
Ansök senast 9 juni (29 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Maskinoperatör till digitalt tryckeri

Arbetsgivare / Ort: Nordic E Trade AB / Skarpnäck
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 30 juni (1 månad 19 dagar kvar)
Publicerad: 2021-04-21
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Meriterande
 • Digitaltryckare

Färdigheter
Meriterande
 • Digital tryckning
 • 4-färgstryck (blandade grundfärger)

Om jobbet

Tjänstens innehåll

Som digitaltryckare hos oss kommer du att, tillsammans med dina operatörskollegor, ansvara för tryckprodukter från orderingång till leverans. I arbetsuppgifterna ingår bland annat att övervaka, ställa in och anpassa tryckpress. Du kommer att handskas med de maskiner vi använder i tryckprocessen och du förväntas kunna ansvara för att produkterna uppfyller kvalitetskraven.

Efterbearbetning som skärning, packning och leveranskontroll ingår i arbetsuppgifterna, liksom löpande underhåll och service av maskinerna samt inventering.

Personen vi söker

Du är erfaren och kunnig inom digitaltryck, har en god känsla för färg samt sinne för att skapa produkter av bästa kvalitet. Du har ett strukturerat arbetssätt och har förmåga att arbeta i högt tempo då vi ibland har många beställningar som ska levereras inom en viss tidsram. Du arbetar därför snabbt och effektivt utan att tappa känslan för detaljerna. Du kommer jobba i ett litet arbetslag där det är viktigt med kommunikation och samarbete för att få bra flöde i tillverkningsprocessen. Du är prestigelös gentemot dina kollegor och noggrann i ditt arbete.

Tidigare erfarenheter

Du har tryckeriutbildning eller erfarenhet inom tryckeri som motsvarar. Meriterande är tidigare erfarenhet från digitaltryck.

 • Tjänsten är heltid, tillsvidare med tillsättning efter överenskommelse
 • Lön enligt avtal
 • Urval sker löpande

Arbetsplatsen

Photowall är ett företag inom digitalt tryckeri med en marknad som når stora delar av världen. Med teknisk bakgrund och stort intresse för design bestämde sig bröderna Niklas och Charlie Johansson 2006 för att testa sin idé att utveckla konceptet personlig väggkonst: trycka tapeter digitalt. Idag är Photowall ett väletablerat företag som trycker både tapeter, canvastavlor samt posters med egen modern fabrik och kontor i Skarpnäck, Stockholm.


#jobbjustnu #digitaltryck #tryckare #grafiskindustri

Arbetsgivare
Nordic E Trade AB
Fraktflygargatan 18
12830 Skarpnäck
Hemsida: www.photowall.se
Ansökan
Ansök senast 30 juni (1 månad 19 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Produktionsansvarig tryckare till Typografiska

Arbetsgivare / Ort: Tillväxt Botkyrka AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 6 oktober (4 månader 25 dagar kvar)
Publicerad: 2021-04-19
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Digitaltryckare

Om jobbet
Typografiska har varit verksamt inom den grafiska branschen i över 30 år. Vår målsättning är att med personlig service kunna möta kundens behov, med högkvalitativa produkter levererade i rätt tid. Vi är ett litet familjärt bolag, där alla arbetar i tätt samarbete. Vi har design, tryck och efterbehandling ”in- house” och kan därför tillgodose våra kunders behov även vid korta ledtider. I vårt tryckeri i Tumba har vi en toppmodern och miljövänlig maskinpark där vi producerar trycksaker digitalt. Vi har stor variation och kundanpassade produkter, allt från enkla visitkort till avancerade broschyrer. Även vår storformatsavdelning är toppmodern där vi kan producera allt ifrån dekaler och affischer till roll-ups och fönsterdekor. Läs mer om oss på vår hemsida: www.typografiska.se (http://www.typografiska.se/) Som Produktionsansvarig tryckare kommer du bland annat: - Ställa in, kalibrera och anpassa tryckpressarna - Kontrollera och kvalitetssäkra trycken - Övervaka och underhålla tryckpressarna - Ställa, sköta och underhålla efterbehandlingen - bl.a skärning, falsning och bindning - Lösa eventuella problem som uppstår i produktionskedjan Personen vi söker: Du är kunnig inom tryck och har sinne för att skapa produkter av bästa kvalitet. Du har ett strukturerat arbetssätt och har förmåga att arbeta i högt tempo då vi ibland har många beställningar som ska levereras inom en viss tidsram. Du arbetar därför snabbt och effektivt utan att tappa känslan för detaljerna. Du är ansvarstagande och självgående och tar stolthet i att leverera i tid. Vi är ett litet arbetslag där det är viktigt med kommunikation för att få bra flöde i tillverkningsprocessen. Krav: - Minst 3 års relevant arbetslivserfarenhet inom tryckbranschen - Flytande svenska i tal och skrift - God kunskap i engelska i tal och skrift Meriterande: - Utbildning inom tryck - God maskinvana Övrigt: Start: Omgående Arbetstider: 8 - 17 Placering: Tumba Anställningsform: Heltid tillsvidare, 6 mån provanställning Ansökan: Skicka din ansökan här! (https://jobb.tillvaxtbotkyrka.com/jobs/preview/bd52133c-0ff3-4ab5-baa5-d34cbffa38b1) Urvalet sker löpande och dina svar på ansökningsfrågorna ligger till grund för bedömning av din ansökan.
Arbetsgivare
Tillväxt Botkyrka AB
Hemsida: http://www.tillvaxtbotkyrka.se
Ansökan
Ansök senast 6 oktober (4 månader 25 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.