Bokbindare

Bokbindare

Böcker, pocketböcker, broschyrer, häften, tidskrifter och andra trycksaker är produkter som bokbindare arbetar med. Bokbinderi var tidigare ett rent hantverksyrke men i dag utförs arbetet till stor del av maskiner. Traditionella handverktyg används också.

Bokbinderimaskinerna är i allmänhet automatiserade och elektroniskt programstyrda. För att trycksaken ska bli rätt inbunden börjar man med att ställa in olika parametrar. Ett exempel på en parameter är trycksakens storlek.

Att binda in en bok kan gå till på följande sätt: de tryckta arken delas i rätt storlek, falsas (viks), och ordnas i bokblock. Boken sätts ihop med limbindning eller trådhäftning och därefter skärs boken runt om innan den förses med pärm. Pärmen tillverkas i särskilda maskiner där pappen skärs till och eventuellt förses med tryck. Därefter fogas bok och pärm samman i en inhängningsmaskin.

Partibokbindarens övervakar de olika maskinerna och utför vissa moment för hand bland annat att fylla på material och plocka bort de färdiga produkterna. I arbetsuppgifterna ingår även tillsyn av maskinerna.

Utbildning

Idag finns ingen bokbindarutbildning på gymnasial nivå utan företagen utbildar själva sin personal. Hälften av den i dag verksamma personalen inom bokbinderisektorn har inte gymnasial utbildning. De tekniska styrsystemen i bokbinderierna har under senare år blivit allt mer digitaliserade, och produktionsmiljön har blivit mer komplicerad. Den framtida bokbinderioperatören kommer därför att behöva en gedigen kunskap inom digitaliserad styr- och reglerteknik. Något som troligen kommer att lösas genom intern utbildning på företagen.

Lämplig gymnasial utbildning kan finnas på Hantverksprogrammet.

Lämplig utbildning kan finnas inom Yrkeshögskolan Kontrollera antagningskraven med utbildningsanordnaren.

Som privatbokbindare kan man avlägga prov för gesällbrev och mästarbrev.

Framtidsutsikter

Tillgången på arbete för bokbindare påverkas av efterfrågan på trycksaker. Enligt bedömare i branschen kommer behovet av tryckta produkter att finnas kvar i framtiden, även om digitala medier blir allt större.

Vill man binda böcker på hantverksmässigt vis arbetar man mot en liten marknad med en begränsad kundkrets.

Arbetsplats

Bokbindare kan arbeta på fristående bokbinderier eller på företag med integrerad verksamhet, det vill säga med både tryckeri och bokbinderi, vilka vanligtvis kallas för partibokbindare eller maskinbokbindare.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  3 Lediga jobb som bokbindare

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.