På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Bokbindare

Bokbindare

Böcker, pocketböcker, broschyrer, häften, tidskrifter och andra trycksaker är produkter som bokbindare arbetar med. Bokbinderi var tidigare ett rent hantverksyrke men i dag utförs arbetet till stor del av maskiner. Traditionella handverktyg används också.

Bokbinderimaskinerna är i allmänhet automatiserade och elektroniskt programstyrda. För att trycksaken ska bli rätt inbunden börjar man med att ställa in olika parametrar. Ett exempel på en parameter är trycksakens storlek.

Att binda in en bok kan gå till på följande sätt: de tryckta arken delas i rätt storlek, falsas (viks), och ordnas i bokblock. Boken sätts ihop med limbindning eller trådhäftning och därefter skärs boken runt om innan den förses med pärm. Pärmen tillverkas i särskilda maskiner där pappen skärs till och eventuellt förses med tryck. Därefter fogas bok och pärm samman i en inhängningsmaskin.

Partibokbindarens övervakar de olika maskinerna och utför vissa moment för hand bland annat att fylla på material och plocka bort de färdiga produkterna. I arbetsuppgifterna ingår även tillsyn av maskinerna.

Utbildning

Idag finns ingen bokbindarutbildning på gymnasial nivå utan företagen utbildar själva sin personal. Hälften av den i dag verksamma personalen inom bokbinderisektorn har inte gymnasial utbildning. De tekniska styrsystemen i bokbinderierna har under senare år blivit allt mer digitaliserade, och produktionsmiljön har blivit mer komplicerad. Den framtida bokbinderioperatören kommer därför att behöva en gedigen kunskap inom digitaliserad styr- och reglerteknik. Något som troligen kommer att lösas genom intern utbildning på företagen.

Lämplig gymnasial utbildning kan finnas på Hantverksprogrammet.

Lämplig utbildning kan finnas inom Yrkeshögskolan Kontrollera antagningskraven med utbildningsanordnaren.

Som privatbokbindare kan man avlägga prov för gesällbrev och mästarbrev.

Framtidsutsikter

Tillgången på arbete för bokbindare påverkas av efterfrågan på trycksaker. Enligt bedömare i branschen kommer behovet av tryckta produkter att finnas kvar i framtiden, även om digitala medier blir allt större.

Vill man binda böcker på hantverksmässigt vis arbetar man mot en liten marknad med en begränsad kundkrets.

Arbetsplats

Bokbindare kan arbeta på fristående bokbinderier eller på företag med integrerad verksamhet, det vill säga med både tryckeri och bokbinderi, vilka vanligtvis kallas för partibokbindare eller maskinbokbindare.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

5 Lediga jobb

Bokbindare, visstid

Arbetsgivare / Ort: Uppsala Universitet
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 3 - 6 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 5 augusti (2 dagar kvar)
Publicerad: 2021-06-22
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Bokbindare

Om jobbet
Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 45 000 studenter, mer än 7 000 anställda och en omsättning på cirka 7 miljarder kronor. Universitetsbiblioteket är en integrerad del av Uppsala universitet. Vår uppgift är att ansvara för den vetenskapliga informationsförsörjningen inom universitetet samt stödja forskning och utbildning. Vi är ca 180 anställda och omsätter ca 270 mnkr. Läs mer om oss https://www.ub.uu.se/ Avdelningen för specialsamlingar ansvarar för förvärv, bevarande och tillgängliggörande av bibliotekets kulturarvsmaterial, d.v.s. handskrifter, musikalier, kartor, bilder, äldre tryck och övriga trycksamlingar med särskilt bevarandevärde. I avdelningens uppdrag ingår även bibliotekets samlade arbete med utställningar, evenemang, besök och visningar. Ett prioriterat område för biblioteket gemensamt är digitalisering av samlingar, i interna och externfinansierade projekt. Vi söker nu dig som vill vara med och förstärka vår bevarandefunktion med särskild inriktning mot ett projekt där Uppsala universitetsbibliotek samarbetar med Litteraturbanken, Nya vägar till det förflutna. Arbetsuppgifter: Du kommer främst att arbeta med att förbereda tryckt material (1800-tal) för bildfångst. Bland arbetsuppgifterna ingår stabilisering av bundet och obundet material. Du kommer även att arbeta med lagningsarbeten (bokband), tillverkning av kapslar m.m. Kvalifikationskrav: - Utbildning till bokbindare - God förmåga att kommunicera på svenska eller engelska Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet. Du är metodisk och noggrann. Du är ansvarstagande, uppnår resultat i arbetet och är bra på att samarbeta. Ansökningsförfarande: Ansökan ska innehålla personligt brev, CV, examensbevis samt 2-3 koncisa exempel på utfört arbete (portfolio). Pga kommande semesterperiod kommer vi att återuppta rekryteringsprocessen i slutet av augusti. Lön: Individuell lönesättning. Tillträde: 2021-12-01 eller enligt överenskommelse. Anställningsform: Tidsbegränsad anställning 6 månader. Anställningens omfattning: 100 %. Upplysningar om anställningen lämnas av: Avdelningschef Maria Berggren, [email protected], tel. 018-471 29 17. Välkommen med din ansökan senast den 5 augusti 2021, UFV-PA 2021/2649. Vi undanber oss erbjudanden om rekryterings- och annonseringshjälp. Ansökan tas emot i Uppsala universitets rekryteringssystem.
Arbetsgivare
Uppsala Universitet
Ansökan
Ansök senast 5 augusti (2 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Maskinoperatör / Medarbetare

Arbetsgivare / Ort: Jet Print Storbilder AB / UDDEVALLA
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 20 augusti (17 dagar kvar)
Publicerad: 2021-07-06
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet

Som maskinoperatör har du ansvaret för digiatlprintrar mellan 160 - 500 cm bredd.

I det flexibla team vi är, behöver du också vara behjälplig med godsmottagning / godsutlämning samt vara en hjälpande hand med efterbearbetning såsom tillskärning både digitalt och manuellt, öljettering, packning etc.

Vi söker dig, man eller kvinna som är flexibel, är fysiskt stark, har bra färgseende och klarar av högt arbetstempo.

Du skall vara noggrann samt ha dokumenterad datavana i grafiska program.

Tunga lyft samt truckkörning ingår i vardagen.

Körkort klass B är ett krav

6-månaders provanställning

Tillträde Augusti / September 2021

Arbetsgivare
Jet Print Storbilder AB
BJÖRBÄCKSVÄGEN 1
45155 UDDEVALLA
Hemsida: www.jetprint.se
Ansökan
Ansök senast 20 augusti (17 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Skyltmakare, tryckare.

Arbetsgivare / Ort: Mapec AB / Nordmaling
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 27 augusti (24 dagar kvar)
Publicerad: 2021-06-28
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet

Mapec AB tillverkar och säljer skyltar samt märkningar till tekniska installationer, våra kunder är elektriker och andra installatörer inom vvs, larm, kyla, data, tele med flera.

I Nordmaling är vi 6 anställda med jämn fördelning mellan könen. Vi startade 2004 och är norra sveriges största leverantör inom området märkning. Varje dag tillverkar vi skyltar i både plast och metall, i tvåfärg och fyrfärg, alltid med fokus på bästa service, snabba leveranser och hög kvalitet.

Vi söker nu dig som vill jobba med oss i tryckeriet där dina arbetsuppgifter främst kommer att vara skylttillverkning, storformatsutskrifter, papperstryck och en viss del layout. Vi sätter stort värde på din sociala kompetens då daglig kundkontakt ingår i dina arbetsuppgifter.

Vi tror att du som söker är en noggrann och flexibel lagspelare, lättlärd med hög arbetsmoral. Du har ett starkt driv samt en vilja att ständigt lära dig nya saker.

Har du utbildning i grafisk formgivning, tidigare arbetat med programvaror som Illustrator, Indesign, Photoshop och CorelDraw så kommer detta att vara meriterande.

Anställningen är tillsvidare på heltid med 6 månaders provanställning. Arbetet är förlagt på dagtid och start kan ske per omgående. Urval och intervjuer sker löpande, skicka därför in din ansökan så snart som möjligt dock senast 31/8 Kollektivavtal finns.

Arbetsgivare
Mapec AB
Kungsvägen 92
91432 Nordmaling
Ansökan
Ansök senast 27 augusti (24 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Produktionsansvarig tryckare till Typografiska

Arbetsgivare / Ort: Tillväxt Botkyrka AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 6 oktober (2 månader 3 dagar kvar)
Publicerad: 2021-04-19
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Digitaltryckare

Om jobbet
Typografiska har varit verksamt inom den grafiska branschen i över 30 år. Vår målsättning är att med personlig service kunna möta kundens behov, med högkvalitativa produkter levererade i rätt tid. Vi är ett litet familjärt bolag, där alla arbetar i tätt samarbete. Vi har design, tryck och efterbehandling ”in- house” och kan därför tillgodose våra kunders behov även vid korta ledtider. I vårt tryckeri i Tumba har vi en toppmodern och miljövänlig maskinpark där vi producerar trycksaker digitalt. Vi har stor variation och kundanpassade produkter, allt från enkla visitkort till avancerade broschyrer. Även vår storformatsavdelning är toppmodern där vi kan producera allt ifrån dekaler och affischer till roll-ups och fönsterdekor. Läs mer om oss på vår hemsida: www.typografiska.se (http://www.typografiska.se/) Som Produktionsansvarig tryckare kommer du bland annat: - Ställa in, kalibrera och anpassa tryckpressarna - Kontrollera och kvalitetssäkra trycken - Övervaka och underhålla tryckpressarna - Ställa, sköta och underhålla efterbehandlingen - bl.a skärning, falsning och bindning - Lösa eventuella problem som uppstår i produktionskedjan Personen vi söker: Du är kunnig inom tryck och har sinne för att skapa produkter av bästa kvalitet. Du har ett strukturerat arbetssätt och har förmåga att arbeta i högt tempo då vi ibland har många beställningar som ska levereras inom en viss tidsram. Du arbetar därför snabbt och effektivt utan att tappa känslan för detaljerna. Du är ansvarstagande och självgående och tar stolthet i att leverera i tid. Vi är ett litet arbetslag där det är viktigt med kommunikation för att få bra flöde i tillverkningsprocessen. Krav: - Minst 3 års relevant arbetslivserfarenhet inom tryckbranschen - Flytande svenska i tal och skrift - God kunskap i engelska i tal och skrift Meriterande: - Utbildning inom tryck - God maskinvana Övrigt: Start: Omgående Arbetstider: 8 - 17 Placering: Tumba Anställningsform: Heltid tillsvidare, 6 mån provanställning Ansökan: Skicka din ansökan här! (https://jobb.tillvaxtbotkyrka.com/jobs/preview/bd52133c-0ff3-4ab5-baa5-d34cbffa38b1) Urvalet sker löpande och dina svar på ansökningsfrågorna ligger till grund för bedömning av din ansökan.
Arbetsgivare
Tillväxt Botkyrka AB
Hemsida: http://www.tillvaxtbotkyrka.se
Ansökan
Ansök senast 6 oktober (2 månader 3 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Produktionsansvarig tryckare till Typografiska

Arbetsgivare / Ort: Tillväxt Botkyrka AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 6 oktober (2 månader 3 dagar kvar)
Publicerad: 2021-04-30
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Digitaltryckare

Om jobbet
Typografiska har varit verksamt inom den grafiska branschen i över 30 år. Vår målsättning är att med personlig service kunna möta kundens behov, med högkvalitativa produkter levererade i rätt tid. Vi är ett litet familjärt bolag, där alla arbetar i tätt samarbete. Vi har design, tryck och efterbehandling ”in- house” och kan därför tillgodose våra kunders behov även vid korta ledtider. I vårt tryckeri i Tumba har vi en toppmodern och miljövänlig maskinpark där vi producerar trycksaker digitalt. Vi har stor variation och kundanpassade produkter, allt från enkla visitkort till avancerade broschyrer. Även vår storformatsavdelning är toppmodern där vi kan producera allt ifrån dekaler och affischer till roll-ups och fönsterdekor. Läs mer om oss på vår hemsida: www.typografiska.se (http://www.typografiska.se/) Som Produktionsansvarig tryckare kommer du bland annat: - Ställa in, kalibrera och anpassa tryckpressarna - Kontrollera och kvalitetssäkra trycken - Övervaka och underhålla tryckpressarna - Ställa, sköta och underhålla efterbehandlingen - bl.a skärning, falsning och bindning - Lösa eventuella problem som uppstår i produktionskedjan Personen vi söker: Du är kunnig inom tryck och har sinne för att skapa produkter av bästa kvalitet. Du har ett strukturerat arbetssätt och har förmåga att arbeta i högt tempo då vi ibland har många beställningar som ska levereras inom en viss tidsram. Du arbetar därför snabbt och effektivt utan att tappa känslan för detaljerna. Du är ansvarstagande och självgående och tar stolthet i att leverera i tid. Vi är ett litet arbetslag där det är viktigt med kommunikation för att få bra flöde i tillverkningsprocessen. Krav: - Minst 3 års relevant arbetslivserfarenhet inom tryckbranschen - Flytande svenska i tal och skrift - God kunskap i engelska i tal och skrift Meriterande: - Utbildning inom tryck - God maskinvana Övrigt: Start: Omgående Arbetstider: 8 - 17 Placering: Tumba Anställningsform: Heltid tillsvidare, 6 mån provanställning Ansökan: Skicka din ansökan här! (https://jobb.tillvaxtbotkyrka.com/jobs/preview/bd52133c-0ff3-4ab5-baa5-d34cbffa38b1) Urvalet sker löpande och dina svar på ansökningsfrågorna ligger till grund för bedömning av din ansökan.
Arbetsgivare
Tillväxt Botkyrka AB
Hemsida: http://www.tillvaxtbotkyrka.se
Ansökan
Ansök senast 6 oktober (2 månader 3 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.