Borstbindare

Borstbindare

Borstbindaren tillverkar borstar och kvastar. Förr i tiden var borstbinderi en ganska vanlig sysselsättning för blinda och synskadade.

Idag är marknaden liten och exklusiv men den finns. Dock kan det vara svårt att försörja sig endast som borstbindare. De fIesta av de i dagens Iäge verksamma borstbindare är entreprenörer (dvs verkar som egna företagare). Man kan kombinera borstbinderiet med andra yrken, kanske i första hand med ett annat hantverksyrke

Du som är intresserad av yrket Borstbindare, kanske också viII se andra yrkespresentationer, t.ex
Bokbindare>> Florist>>Attributmakare>>Juvelfattare>>Dockmakare>>

Utbildning

På gymnasieskoIan kan möjIighet finnas att inom Hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk>> utbiIda sig tiII vissa så kaIIade "smaIa hantverksyrken", däribIand Borstbindare.

Som vuxen kan man utbiIda sig tiII borstbindare genom att bIi en "vuxenIärIing", det viII säga genom att "gå i Iära" hos en verksam borstbindare. Passande utbiIdning kan också finnas inom YrkeshögskoIan (t.ex som YH TraditioneIIa hantverk eIIer "SmaIa" hantverk), på någon av FoIkhögskolorna eller inom Komvux (vuxenutbildningen).

Länktips
www.valideringsinfo.se - om man har kunskaper och erfarenheter inom ett visst (ofta inom ett praktiskt) yrke, men saknar betyg/intyg, kan man få sin kompetens bekräftat genom Validering;
www.hantverksakademin.se - en yrkeshögskola som utbildar framtidens hantverkare, där utbildningen heter Lärlingsutbildning inom traditionellt hantverk.

4 liknande yrke(n)