På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Florist
Spela filmen

Florist

Florist är ett yrke med många olika delar (kreativitet, färg och form, försäljning, jobba med människor) och med diverse valmöjligheter: man kan arbeta i butik, men även kan jobba med event och stora fester, t.ex bröllop samt på hotell och på kursgårdar.
Svenska florister är ansedda som hantverksskickliga och eftertraktade även utomlands.
Floristens arbete har inslag av både försäljning, administration och konstnärligt arbete. En florist kan arbeta i en blomsteraffär, i en handelsträdgård eller ett så kallat garden center, en slags kombination av blomsterhandel och handelsträdgård. Yrket har inslag både av försäljning, administration och konstnärligt arbete. Florister säljer i första hand blommor och växter av olika slag.

Florister skapar också vackra buketter eller arrangemang av snittblommor, det vill säga lösa blommor, som är den viktigaste varan för en blomsteraffär De gör även begravningsbinderier såsom kransar eller kistdekorationer samt brudbuketter, tärnbuketter och kyrkdekorationer till bröllop. Arbetet kräver att man har sinne för färg och komposition. Olika slags blommor och grönt ska sättas ihop till en vacker och tilltalande helhet.

De säljer också krukväxter och plantor. Florister behöver kunna mycket om olika arter för att veta hur de ska skötas så att de håller sig fräscha och fina. De gör arrangemang av krukväxter, planterar plantor och vattnar växterna. Ibland måste blommorna också gödslas och beskäras. I floristens arbete ingår alla de typer av uppgifter som förekommer i en affär. Man ska till exempel ta emot och packa upp växter och andra varor. Att skylta snyggt, ta betalt, köpa in varor och städa är andra arbetsuppgifter.

Personliga egenskaper
Yrket är känsligt för mode och trender och passar därför mycket bra för den som tycker om design, formgivning och kreativt praktiskt skapande. Gröna fingrar och blick för färg och form är mycket viktiga egenskaper för en florist.

Andra yrkestitlar som används är bl.a blomsterdekoratör och blomsterbindare.

Utbildning

På gymnasieskolans Hantverksprogrammet finns den nationella inriktningen Florist. Motsvarande utbildning kan finnas inom Komvux, vuxenutbildningen, och även på fristående (privata) skolor för vuxna där man själv betalar för utbildningen. Utbildningen till florist på privata skolor för vuxna kan vara av olika längd och vi råder att även ta reda på priset och om man har rätt till Studiemedel från CSN - innan man ansöker till en sådan utbildning.

Som florist kan man efter utbildning och praktik avlägga gesällprov. Efter ytterligare flera års yrkesutövning kan man avlägga mästarprov.

Det förekommer också att personer anställs i blomsteraffärer och lärs upp i butiken, dvs det kan inte uteslutas att man kan börja arbeta som florist-lärling och på sikt bli florist genom "att gå i lära" hos en verksam florist.

Temadag
15 Januari,
Tulpanens dag, som är instiftad av Blomsterfrämjandet.

Lilla ordboken
Bioprenör - ett ord för "Entreprenör eller Innovatör inom en eller flera områden, som: Trädgård, Djurvård, Skog och/eller Lantbruk".
Rekoring - ett fenomen som går ut på att en grupp konsumenter köper lokaltproducerade varor direkt från producenter. Källa: sprakochfolkminnen.se/sprak/nyord.

Framtidsutsikter

Framtidsutsikterna för florister är kopplade till hur det går för blomsterhandeln i helhet. Precis som all handel påverkas blomsterhandeln av hushållens ekonomi.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.