Jobba Grönt - Trädgård

Jobba Grönt - Trädgård

Trädgårdsbranschen växer stadigt i Sverige med ökat intresse både från företag och privatpersoner. Det finns en betydande mängd arbetstillfällen inom branschen och ett brett utbud av högkvalitativa utbildningar.

Det gröna näringslivet ger inte bara anställning utan även möjligheten till ett liv på landsbygden. Att bo och leva på landet innebär många fördelar, såsom hög livskvalitet och närhet till naturen och lugnet, vilket många värdesätter.

Många yrken inom trädgårdsbranschen är säsongsbaserade. Ett effektivt sätt att få erfarenhet inom branschen är att arbeta under en säsong med produktionen av trädgårdsväxter. För många av dessa jobb krävs kunskap inom växtodling och botanik.


Här hittar du alla lediga gröna jobb inom trädgård, djur, natur, livsmedel, skog, golf, lantbruk, miljö och mark >>


Arbete inom trädgård passar dig som:

  • Är noggrann
  • Kan jobba både självständigt och i grupp
  • Har en god grundfysik och är frisk och stark
  • Trivs med olika arbetstider efter säsong


Det finns många intressanta yrken att välja bland:

  • Det finns manuella jobb där man arbetar med händerna. Till exempel att plantera och rensa ogräs.
  • Jobben finns både stadsnära och på landsbygden.
  • Det finns kreativa yrken där du kan planera och designa en trädgård.
  • Här finns också kontorsjobb som administration, ekonomi eller rådgivning.
  • Här kan du se alla yrken inom trädgård


Utbildning
Det finns olika möjligheter att komma in på arbetsmarknaden inom trädgårdsbranschen. Du kan välja att studera på naturbruksgymnasium, genomgå vuxenutbildning eller ta del av Arbetsförmedlingens kurser och utbildningar med inriktning på trädgårdsskötsel. Dessutom kan du fortsätta din utbildning vid universitet eller högskolor, antingen direkt efter grundutbildning eller efter att ha fått några års praktisk erfarenhet.

Det gröna näringslivet
I en värld där varningsklockorna ljuder allt högre, utgör det gröna näringslivet en källa till hopp och arbetsmöjligheter. Det är enkelt att hitta anställning inom detta område. Det gröna näringslivet möter den växande efterfrågan på hållbara och miljövänliga tjänster och produkter. Samtidigt ersätts gamla, fossila och resurskrävande metoder med innovativa produkter och samarbeten. Genom detta skapas jobb och tillväxt över hela landet och ett hållbart samhälle börjar ta form.

Sverige har enastående möjligheter att hållbart producera mat, energi, byggmaterial och förnybara råvaror för att möta klimat- och miljöutmaningar. Det som behövs är att fler inser att det finns möjligheter till utbildning och anställning inom de gröna näringarna. Genom att locka unga till att utbilda sig och arbeta inom dessa sektorer kan de bidra till att lösa flera av samhällets utmaningar.

Det positiva är att det finns jobb i hela Sverige inom många olika yrken, på alla nivåer av utbildning, och det finns många vägar som leder till dessa jobb.

Visa mer
Visa mindre