Trädgårdsingenjör
Spela filmen

Trädgårdsingenjör

Trädgårdsingenjörer arbetar med växter och trädgårdsprodukter. Trädgård är ett drömområde för dig som vill skapa kreativa och praktiska lösningar.

En trädgårdsingenjör med inriktning odling har breda kunskaper om växter och trädgårdsodling. Därför kan man arbeta inom många olika områden som har med odling att göra. Arbetet kan handla om allt från odling av olika växter och planering av trädgårdar till marknadsföring och försäljning.

Trädgårdsingenjör med inriktning design se yrkespresentation Trädgårdsdesigner.

Utbildning

Trädgårdsingenjörsexamen omfattar 180 hp och är heltidsstudier på högskolenivå under sex terminer, utbildningen ges endast vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.

I utbildningen till trädgårdsingenjör kan man välja olika inriktningar som syftar till arbete inom olika delar av trädgårds- och odlingsbranschen.

Bra grundläggande utbildning finns på gymnasiets Naturbruksprogrammet, inriktning Trädgård.

B-körkort kan krävas för att få anställning, har man C-körkort är det en stor merit.

Framtidsutsikter

Vi kan förvänta oss stora pensionsavgångar i branschen och ökade kompetensbehov på grund av nya krav på planering, uppföljning, kvalitet och kostnadseffektivitet. Om regeringens långsiktiga livsmedelsstrategi omsätts i praktiska åtgärder kan också efterfrågan på kompetensen öka. I nuläget och på fem års sikt förväntar sig fackförbundet Naturvetarna balans för såväl nyexaminerade som yrkeserfarna.

Arbetsplats

Utbildade trädgårdsingenjörer arbetar ofta som trädgårdsmästare, kvalitetskontrollanter eller med försäljning av växter eller park-och trädgårdsrelaterade produkter. Även eget företagande är vanligt.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.