På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Trädgårdsmästare
Spela filmen

Trädgårdsmästare

Trädgård är ett drömarbetsområde för den som önskar jobba med att skapa kreativa och praktiska lösningar.
Trädgårdsmästare leder arbetet vid trädgårdsföretag eller parkanläggningar, antingen som anställd eller som egenföretagare. Trädgårdsföretagen kan vara inriktade på odling av köksväxter, frukt, bär, prydnadsväxter och/eller plantskoleväxter. Beroende på växtslag och säsong odlas de i växthus eller utomhus (frilandsodling).

Trädgårdsmästare organiserar och planerar arbetet, men deltar också själva och utför arbete som gräsklippning, plantering, och beskärning av träd eller ansvarar för odling av prydnadsväxter. Arbetet är fritt och kräver att man kan arbeta självständigt och planera.

Körkort kan krävas för att få anställning, i första hand B-körkort (för personbil); har man C-körkort (för lastbil) är det en stor merit.

Grönt Kort
Grönt Kort är en diplomering som påminner om att ta körkort för personbil. Grönt kort består av både ett teoretiskt och ett praktiskt prov. Båda proven genomförs samma dag och klarar man dem får man ett diplom som bevis på kunskaper inom sitt specialområde. Kunskaperna som testas är inom produktionsområdena mjölk, gris, växtodling och yrkesodling trädgård.

Du som är intresserad av detta yrket, kanske också vill se information om flera yrken, förslagsvis:

Trädgårdsrådgivare/trädgårdskonsulent

Växtskötare

Florist

Hortonom

Arborist

Temadag
15 Januari,
Tulpanens dag, som är instiftad av Blomsterfrämjandet.

Lilla ordboken
Bioprenör - ett ord för "Entreprenör eller Innovatör inom en eller flera områden, som: Trädgård, Djurvård, Skog och/eller Lantbruk".
Rekoring - ett fenomen som går ut på att en grupp konsumenter köper lokaltproducerade varor direkt från producenter. Källa: sprakochfolkminnen.se/sprak/nyord

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.