Parkarbetare

Parkarbetare

Parkarbetare anlägger och sköter parker och andra grönytor, till exempel idrottsanläggningar, lekplatser, badplatser och kyrkogårdar.

Anläggningsarbetare inom park utför bland annat underhåll av lekplatser samt markröjning. Även trädgårdsanläggare med yrkesbevis kan jobba som parkarbetare.

I arbetet som parkarbetare kan ingå att bygga trappor och murar, att lägga plattor eller att montera lekutrustning. När grönytor ska anläggas lägger man på jord och bearbetar den för att sedan plantera träd, buskar och andra växter samt att så gräs. Snöröjning, sandning, gaturenhållning, spolning av isbanor, underhåll och reparation av lekredskap och staket kan ingå i arbetsuppgifterna under vintersäsongen.

Vanliga arbetsuppgifter för golfbanearbetare är anläggning, skötsel och underhåll av golfbanor. Man röjer buskar och sly, dränerar, justerar bunkrar, sköter gräsklippning och gödselspridning och kör fram sand till gångar och bunkrar.

Utbildning

Bra grundutbildning finns på gymnasieskolans Naturbruksprogram eller Bygg- och anläggningsprogrammet, inriktning Mark och anläggning.

  Utbildningen kan också finnas inom komvux eller inom yrkeshögskolan.

  För enklare säsongsarbete krävs i regel ingen utbildning eller erfarenhet. B- och C-körkort kan dock krävas för att få anställning och är en stor merit.

  Arbetsplats

  Du arbetar med privata trädgårdar, parker, bostadsgårdar, kyrkogårdar, golfbanor och idrottsplatser. I arbetet kan ingå att schakta bort sten och annat material, dränera marken samt bereda den inför plantering av träd och växter.

  Visa mer
  Visa mindre

   Få hjälp att hitta rätt utbildning

   Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


   Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

   205 Lediga jobb som parkarbetare

   VISA FLER LEDIGA JOBB


   MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

   Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
   Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
   OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.