På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Skogsplanterare

Skogsplanterare

Skogsplanterare utför en sort tillfälligt (säsongsbetonat) skogsarbete. Hen ombesorger frösådd och/eller plantering av små skogsplantor, ex. granar (som ska bli julgranar). Man kan kombinera detta yrke med andra yrken, ex. med att vid andra tider på året vara plantskolearbetare vid en plantskola som sköter uppdrivning av skogsplantor, trädgårdsarbetare, parkarbetare eller växtskötare.

För att klara av jobbet som skogsplanterare måste man vara i god fysisk form. Det är ett ganska tungt fysisktkrävande arbete som är påfrestande för leder och rygg med många snabba monotona rörelser. Som skogsplanterare förväntas man plantera tusentals plantor under en och samma arbetsdag.

Utbildning

Ingen speciell utbildning krävs. B-körkort, för personbil, kan dock ställas som ett krav för att kunna få anställning.
Man kan bli upplärd på arbetsplatsen av en mer erfaren inom yrket person. Utbildning inom skogsbruk är dock mycket meriterande.

Var god se även andra yrkespresentationer, ex. Skogsvårdsarbetare.

Visste du att...?
Under året 2016 förlorade vår planet ovanligt mycket skog, mycket pga stora skogsbränder som härjade i Brasilien. Ytan som täcktes av den förlorade under 2016 skogen är större än hela Nya Zeeland.

Lilla ordboken
Ackordslön - en rörlig ersättning som bestäms av hur mycket arbete den anställde har utfört, exempelvis så kan "ackord" baseras på det antal "enheter" som producerades under en månad.

Länktips
sakerskog.se - info om skogsförsäkring
jordbruksverket.se - hit kan du vända dig med en projektidé inom utveckling av landsbygden
hushallningssallskapet.se - Hushållningssällskapet driver naturbruksgymnasier, försöksgårdar, forskningsprogram, projekt för bättre mat & erbjuder rådgivning för lantbrukets & landsbygdens utveckling
fragasyv.se/info/naturbruksutbildningar-vastra-gotaland - info om vilka naturbruksutbildningar på gymnasial och yrkeshögskolenivå som finns i Västra Götaland.

3 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.