På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Skogsmästare
Spela filmen

Skogsmästare

Skogsmästaren som ofta också kan kallas för skogvaktare arbetar med planering, utredning, utbildning, rådgivning, och råvaruanskaffning inom bland annat skogsägarförening, storskogsbruk, sågverk och skogsstyrelsen. Många skogsmästare har ledande befattningar och arbetar till exempel som distriktschef.

Arbetet är rörligt och sker utomhus i alla väder. Man arbetar med plantering av skogen, det är viktigt att när en skogen har huggits ned och avverkats måste en ny skog växa upp. Man har även ansvar för röjning av skogen, när skogen har växt under några år glesar man ut beståndet genom att röja bort till exempel lövträd som har växt upp bland tallar och även gallring vilket innebär att trädbestånden glesas ut ytterligare för att växa till bättre innan skogen slutavverkas, även virket som gallras bort tas ut ur skogen och säljs. 

Det blir allt vanligare att skogsmästare / skogvaktare arbetar med IT-baserade stödsystem.

Utbildning

Skogsmästarprogrammet ges på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet. Det är yrkesinriktat och treårigt (180 hp). Under de två första åren blandas teori med praktiska övningar i fält. Det tredje året används för profilering. Kurser kan då läsas utomlands eller på olika SLU-orter.

Förberedande grundutbildning finns i gymnasieskolan på Naturbruksprogrammet, inriktning skog.

Kortare kurser finns inom SYN-kursprogrammet (Skogsbrukets yrkesnämnd).

En utbildning i Natur- och kulturmiljövård (tidigare Grönt körkort) kan vara meriterande vid anställning.

För att få anställning som skogsmästare eller skogvaktare krävs det oftast även eftergymnasial utbildning, exempelvis skoglig högskoleutbildning eller yrkeshögskoleutbildning, ofta även i kombination med god erfarenhet från modernt certifierat skogsbruk.

B-körkort kan ofta ställas som ett krav för att kunna få anställning.

Yrkesfilm

Möt Erika, skogsekonom, med utbildning från skogsmästarprogrammet och som arbetar med förmedling av skogs- och jordbruksfastigheter.

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.