På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Skogstekniker
Spela filmen

Skogstekniker

Skogstekniker kallades tidigare för skogvaktare. Skogstekniker arbetar med skogsproduktion, skogsteknik och skoglig planering i arbetsledande och planerande arbetsuppgifter inom skogsbruket.

Utbildning

Grundutbildning finns inom gymnasieskolan på Naturbruksprogrammet, inriktning Skog. Motsvarande utbildning för vuxna kan finnas inom Komvux. Passande utbildningar kan även finnas på folkhögskolorna eller hos privata utbildningsanordnare.

Vidare behöver man skaffa sig skogsteknikerexamen, som är en yrkesexamen på högskolenivå, grundexamen, som omfattar 120 hp, är på heltid under 2 år.

B-körkort kan ofta ställas som ett krav för att kunna få anställning.

En utbildad skogstekniker kan också fortsätta läsa vidare till Skogsmästare, där det kan finnas möjlighet att "hoppa in" direkt i Skogsmästarprogrammets tredje år.

Framtidsutsikter

Prognosen är liten konkurrens för såväl nyexaminerade som erfarna på fem års sikt. Detta beror främst på att stora pensionsavgångar förutses, framför allt bland skogsmästarna där 37 procent är 60 år eller äldre.

Arbetsplats

Exempel på arbetsgivare för skogstekniker är Skogsstyrelsen, skogsbolag, skogsägarföreningar och skogliga konsultföretag.

En utbildad skogstekniker kan jobba som drivningsledare eller virkesinköpare vid något skogsbolag, som inspektör vid en skogsägarförening eller som skogsvårdskonsulent vid skogsvårdsstyrelsen.

Visa mer
Visa mindre

2 Lediga jobb

Intraprenör till egna lag i Marknadsområde Nord

Arbetsgivare / Ort: Sveaskog Förvaltnings AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 7 March (1 dag kvar)
Publicerad: 2021-02-16
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Avverkningsledare
  • skogsbruk

Om jobbet
Sveaskog Marknadsområde Nord söker Intraprenör till våra egna maskinlag Vill du jobba med något som är viktigt på riktigt? Då finns en grön värld av möjligheter hos oss. Vi erbjuder dig skogen - en levande och förnybar råvara, spännande framtidsprodukt och vacker arbetsplats. Vårt ansvar går bortom att vara skogsbrukare. Eftersom vi brukar skogen på uppdrag av staten- så tar vi hand om skogen så att den kan fortsätta fylla en viktig funktion i framtiden. För att lyckas behöver vi jobba med drivna och kompetenta människor som är redo att ta ett ansvar - och som vill vara med oss och visa vägen till ett hållbart samhälle. Om jobbet Sveaskog har 14 egna maskinlag i Västerbotten och Norrbotten. Tillsammans med dina maskinförare ansvarar du för att utföra gallring och föryngringsavverkning av Sveaskogs egna skogar och på uppdrag av privata markägare. Som intraprenör har du personalansvar för Sveaskogs anställda maskinförare i 5 maskinlag. Maskinlagen finns utspridda inom Resultatområdet. Ledarskapet sker till viss del på distans och ställer därför krav på god kommunikationsförmåga. Din personal besöker du ofta ute i fält vilket innebär en del resande i tjänsten. Du har budgetansvar för din verksamhet och ingår i Resultatområdets ledningsgrupp tillsammans med övriga ledare. Du jobbar i nära samarbete med de avverkningsledare som hanterar virkesflödet för att gemensamt nå resultatområdets mål. Du ansvarar för att coacha och stötta våra maskinförare till att utföra ett bra arbete vad gäller produktivitet, effektivitet, kostnad och kvalitet. Du är underställd Marknadsområdets Produktionschef. Placeringsort: Stationering på något av våra lokalkontor inom norra Västerbotten/södra Norrbotten. Om din kompetens Du som söker bör ha skoglig utbildning eller motsvarande kompetens. Erfarenhet från maskinföraryrket är meriterande. Dina personliga egenskaper I rollen som intraprenör kommer mycket stor vikt att läggas vid dina personliga egenskaper. Vi söker dig som drivs av att arbeta med människor. Du är en naturlig ledare och visar vägen mot effektiva arbetssätt. Du ska vara positiv, drivande och ha blick för hur du får medarbetare med dig. Du står upp för fattade beslut och agerar i riktning med dessa. Du har lätt att skapa förtroendefulla relationer med medarbetare såväl inom som utanför Sveaskog. Du ser förbättringsområden inom ditt ansvarsområde och driver utveckling inom detta. Du arbetar under eget ansvar vilket kräver att du är strukturerad, kan prioritera och utnyttjar tiden effektivt. Vill du veta mer? För information om tjänsten kontakta Produktionschef Mattias Torger 0951-26276 eller Intraprenörerna Nils Nilsson 070-222 18 70 eller Ragnar Lundström 070-527 57 62. Fackliga kontaktpersoner är för Akademikerföreningen Tommy Karlsson, 076-118 42 82 för Ledarna Thomas Esbjörnsson, 070-550 82 35 och för Unionen Fredrik Lind 076-819 84 77 Din ansökan Välkommen att söka jobbet senast den 2021-03-07
Arbetsgivare
Sveaskog Förvaltnings AB
Ansökan
Ansök senast 7 March (1 dag kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Skogskonsulent till Skaraborg-Fyrbodals distrikt

Arbetsgivare / Ort: Skogsstyrelsen
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 31 March (25 dagar kvar)
Publicerad: 2021-03-05
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Skogskonsulent/Skogsvårdskonsulent

Om jobbet
Beskrivning Vi söker dig som vill arbeta med både skogliga produktions- och naturvårdsfrågor på vårt distrikt som innefattar området Skaraborg, Bohuslän och Dalsland. Du behövs för att förstärka vårt arbete för att nå riksdagens uppsatta skogs- och miljöpolitiska mål. Arbetsuppgifter Dina arbetsuppgifter kommer att vara: - Rådgivning, information och skogliga konsulttjänster kring produktion- och miljöfrågor till skogsbruket, markägare eller till andra myndigheter. - Leda, medverka och arrangera träffar och möten för skogssektorns olika aktörer. - Handläggning och tillsyn av ärenden inom ramen för skogsvårdslagen och miljöbalken. - Även andra arbetsuppgifter inom vår verksamhet kan bli aktuella. Kvalifikationer Du har antingen en skoglig högskoleutbildning och god kunskap om naturvårdsfrågor, alternativt en biologisk högskoleutbildning och goda skogliga kunskaper. B-körkort är ett krav. Meriterande är erfarenhet av liknande arbetsuppgifter och vi fäster stor vikt vid dina personliga egenskaper. Som person är du serviceinriktad, flexibel, noggrann och har god samarbetsförmåga. Du behöver uppskatta och vara bekväm i att möta människor i olika situationer samt ha lätt för att uttrycka dig i tal och skrift. Du ska kunna arbeta självständigt mot uppsatta mål på ett strukturerat sätt. Intresse för projektledning, ledarskap och samordning är önskvärt. Villkor Vi erbjuder en tillsvidareanställning, där vi önskar att du kan tillträda snarast. Stationeringsort är Skövde men det praktiska arbetet förväntas kunna utföras inom hela distriktet. Skogsstyrelsen tillämpar individuell lönesättning. Kontakt För information kontakta distriktschef Conny Kjell, telefon 0500-38 12 05 eller ställföreträdande distriktschef Johan Hagström, telefon 0522-64 57 26. Välkommen med din ansökan senast den 31 mars 2021. Om Skogsstyrelsen Skogsstyrelsen är myndigheten för frågor om skog. Vi arbetar på medborgarnas uppdrag för att landets skogar ska vårdas och brukas så att skogen ger en uthålligt god avkastning samtidigt som biologisk mångfald bevaras. Skogsstyrelsen arbetar också med att lyfta fram skogens värden för rekreation, friluftsliv och kulturmiljöer samt att öka medvetenheten om skogens betydelse. Vårt arbete grundar sig i de statliga värderingarna och våra värdeord är objektivitet, respekt, fri åsiktsbildning, demokrati, legalitet samt effektivitet och service. Skogsstyrelsen anser att en mångfald bland medarbetarna bidrar till att utveckla såväl verksamhet som gemenskap på arbetsplatsen. Läs gärna mer om oss på vår hemsida www.skogsstyrelsen.se
Arbetsgivare
Skogsstyrelsen
Ansökan
Ansök senast 31 March (25 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.