Gillar du naturvetenskapliga ämnen och samtidigt är förtjust i att vistas mycket i skogen? Vill du utveckla ny kunskap för att hjälpa våra skogar må bättre? I så fall kan yrket skogsforskare vara helt rätt yrke för dig!
En forskare fördjupar sig mycket i ett avgränsat ämne. Man försöker att gå till botten med hur saker och ting hänger ihop, hur olika företeelser och fenomen påverkar varandra och sedan försöker man att få fram lösningar på befintliga och förväntade framtida problem.
En typisk arbetsdag som skogsforskare kan börja med att vara ute i fält och avläsa försöksodlingar, analysera resultatet och avslutas med handledning av de studerande.

Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
På gymnasial nivå rekommenderas det att läsa på Naturvetenskapsprogrammet, inriktning Naturvetenskap, man kan också läsa på Naturbruksprogrammet, inriktning Skog, men då behöver man troligtvis komplettera med några kurser på Komvux.
Sedan söker man studier på högskolenivå. Efter avslutat grundutbildning, exempelvis Kandidatexamen från ett universitet eller från en högskola kan man ansöka om att påbörja en forskarutbildning, exempelvis vid SLU.
Framtidsutsikter
Prognosen är liten konkurrens för såväl nyexaminerade som erfarna på fem års sikt. Detta beror främst på att stora pensionsavgångar förutses, framför allt bland skogsmästarna där 37 procent är 60 år eller äldre.
Visste du att...?
... 2016 förlorade vår planet ovanligt mycket skog, mycket pga stora skogsbränder som härjade i Brasilien. Skogsytan som brann ner i Brasilien är större än hela Nya Zeeland.
Länktips
- Skogssällskapet
- slu.se - Forskarutbildning vid SLU
- skogforsk.se

Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret