På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Skogsforskare
Spela filmen

Skogsforskare

Gillar du naturvetenskapliga ämnen och samtidigt är förtjust i att vistas mycket i skogen? Vill du utveckla ny kunskap för att hjälpa våra skogar må bättre? I så fall kan yrket skogsforskare vara helt rätt yrke för dig!

En forskare fördjupar sig mycket i ett avgränsat ämne. Man försöker att gå till botten med hur saker och ting hänger ihop, hur olika företeelser och fenomen påverkar varandra och sedan försöker man att få fram lösningar på befintliga och förväntade framtida problem.

En typisk arbetsdag som skogsforskare kan börja med att vara ute i fält och avläsa försöksodlingar, analysera resultatet och avslutas med handledning av de studerande.

Utbildning

På gymnasial nivå rekommenderas det att läsa på Naturvetenskapsprogrammet, inriktning Naturvetenskap, man kan också läsa på Naturbruksprogrammet, inriktning Skog, men då behöver man troligtvis komplettera med några kurser på Komvux.

Sedan söker man studier på högskolenivå. Efter avslutat grundutbildning, exempelvis Kandidatexamen från ett universitet eller från en högskola kan man ansöka om att påbörja en forskarutbildning, exempelvis vid SLU.

Visste du att...?

... 2016 förlorade vår planet ovanligt mycket skog, mycket pga stora skogsbränder som härjade i Brasilien. Skogsytan som brann ner i Brasilien är större än hela Nya Zeeland.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.