På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Bärplockare

Bärplockare

Är du morgonpigg och vill arbeta ute i fält med bärplockning? I så fall kan yrket bärplockare vara helt rätt yrke för dig!

Bärplockare kallas i Sverige ofta för "Jordgubbsplockare" (pga det ofta handlar om att plocka just jordgubbarna) men det är även andra sorters bär som kan plockas i Sverige, bl a lingon, hjortron och blåbär.

Arbetsuppgifterna för en bärplockare är bland annat:

  • att plocka bären (oftast handlar det om jordgubbar och hallon),
  • kvalitetsgranska bären,
  • ta upplockade bär (på ett säkert sätt, dvs utan att skada/mosa dem) till plockstationen.


Arbetsperiod
Högsäsong för bärplockning med mest personalbehov ligger i Sverige från början av juni till mitten av augusti men kan både ligga tidigare eller senare, eller vara längre/kortare - allt beroende på när bären mognar, vilket i stor grad beror på vädret. 

Bärplockare - är i första hand säsongsjobb (som finns under sommarhalvåret) men om man vill, kan man i vissa fall arbeta, med andra arbetsuppgifter, även utanför plocksäsonger. Från slutet av april till november ska det planteras, utföras frostskydd och annat förekommande gårdsarbete - efter behov.

Att tänka på
God fysik är ett krav för att kunna arbeta som bärplockare efter som det förekommer en hel del kroppstungt arbete och arbetet utförs ofta ute i fält där terrängen kan vara ojämn och därför också ganska "krävande".
Ett "problem" kan vara att ta sig till och från bärodlingar - då de kan ligga långt utanför tätbebyggda områden och bussen går kanske mycket sällan och inte hela vägen till odlingen. Det är därför mycket fördelaktigt om man har körkort och tillgång till bil. Ett alternativ kan vara att åka moped eller samåka med någon arbetskompis som kör bil. Det är i alla fall sådana saker som transport till/från arbetsplatsen, som är bra att tänka på - när man söker jobb som bärplockare.

Kompetenser

Ingen speciell utbildning krävs men god initiativförmåga och erfarenhet av att arbeta självständigt är meriterande. Kort introduktionsutbildning brukar ges till de "nya" plockare av chefen och/eller av en mer erfaren bärplockare - i samband med arbetets början.

Lilla ordboken
Ackordslön - en rörlig ersättning som bestäms av hur mycket arbete den anställde har utfört, exempelvis så kan "ackord" baseras på det antal "enheter" som producerades under en månad.

Länktips

  • jordbruksverket.se - hit kan du vända dig med en projektidé inom utveckling av landsbygden
  • hushallningssallskapet.se - Hushållningssällskapet driver naturbruksgymnasier, försöksgårdar, forskningsprogram, projekt för bättre mat & erbjuder rådgivning för lantbrukets & landsbygdens utveckling.

5 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.