På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Lantbrukare
Spela filmen

Lantbrukare

För att kIara av att driva ett lantbruk behöver man mycket bred kompetens inom område "lantbruk" med kunskap om lantbruksdjur, växtodling och lantbruksmaskiner.

Som lantbrukare är du praktisk mångsysslare, kunnig i biologi, teknik, ekonomi och mycket annat. Du är egen företagare och lever med ditt arbete eftersom du oftast bor på gården. Lantbrukaren äger eller arrenderar en gård, med eller utan djur och med eller utan skog. På mindre gårdar sköter lantbrukaren de flesta sysslor själv, ofta tillsammans med familjen. På större gårdar har lantbrukaren anställda lantarbetare.

Man bör helst kunna köra både traktor (med sådd, skörda och annat redskap), grävmaskin och hjullastare om man väljer yrket lantbrukare. Man måste även kunna underhålla fordonen eftersom de skall hålla länge - så är även underhåII och reparationer av jordbruksmaskiner och redskap är även det en del av lantbrukarens arbete. I och för sig så finns det maskinstationer som både underhåller maskiner och hjälper lantbrukare med allt de kan tänkas behöva.

Grönt Kort
Grönt Kort är en diplomering som påminner om att ta körkort för personbil. Grönt kort består av både ett teoretiskt och ett praktiskt prov. Båda proven genomförs samma dag och klarar man dem får man ett diplom som bevis på kunskaper inom sitt specialområde. Kunskaperna som testas är inom produktionsområdena mjölk, gris, växtodling och yrkesodling trädgård.

Jobba utomlands
Det finns nästan alltid lantbruksjobb att få i alla länder, speciellt när det är skördetid. Svenskarna har mycket gott rykte utomlands som pålitliga och yrkesskickliga.

Att tänka på inför lantbruks-utlandsjobb:

  • Det kan vara fruktansvärt tungt för en nordbo att "kroppsarbeta" utomhus i varma länder.
  • I vissa länder tar man, dessutom, ganska lätt på säkerheten och skaderisken är däröfr stor.
  • Tungt arbete som sliter hårt på kroppen och som, dessutom, ofta är rätt dåligt betalt.
     

Eko-lantbruk
Lantbrukare som bedriver ekologiska lantbruk menar att i Sverige finns det inte idag brist på mat och andra värden än volumproduktion, ex. ekologisk hållbarhet och "naturligt sätt att producera på", borde vara viktigare; det finns också många konsumenter som stödjer den ideologin och är beredda att betala mer för att få ekologiska produkter på sina matbord.

Att tänka på
Det här yrket är, enligt statistiska uppgifter för 2017, framtagna av Arbetsmiljöverket, hör i Sverige till ett av de "farligaste yrken" med flest antal omkomna i arbetsplatsolyckor. Källa: Arbetsmiljöverket.

Utbildning

På gymnasiet finns inriktning Lantbruk på Naturbruksprogrammet som är ett av de nationella gymnasiala yrkesprogram (med minst 15 veckors APL, ArbetsPlatsförlagt Lärande, dvs "praktik"). 

Visste du att...?
Det finns en man i Australien som under 2016 åt i ett helt år endast potatis. Han påstår sig ha gått ca 50 kg (förut var han överviktig) ner i vikt och må bra.

Lilla ordboken
Bioprenör - ett ord för "Entreprenör eller Innovatör inom en eller flera områden, som: Trädgård, Djurvård, Skog och/eller Lantbruk".
Rekoring - ett fenomen som går ut på att en grupp konsumenter köper lokaltproducerade varor direkt från producenter. Källa: sprakochfolkminnen.se/sprak/nyord.
Landsbygden - ett område med lantligt bebyggelse; termen används ofta som "motpol" till staden eller urbana (tättbebyggda) områden.
LRF - forkortning som står för "Lantbrukarnas Riksförbund".

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.