Lantbrukare
Spela filmen

Lantbrukare

För att klara av att driva ett lantbruk behöver man mycket bred kompetens inom område "lantbruk" med kunskap om lantbruksdjur, växtodling och lantbruksmaskiner.

Man bör helst kunna köra både traktor, med sådd, skörda och annat redskap, grävmaskin och hjullastare om man väljer yrket lantbrukare. Man måste även kunna utföra underhåll och reparationer av fordonen eftersom de skall hålla länge.

Utbildning

Grönt Kort är en diplomering som består av både ett teoretiskt och ett praktiskt prov. Båda proven genomförs samma dag och klarar man dem får man ett diplom som bevis på kunskaper inom sitt specialområde. Kunskaperna som testas är inom produktionsområdena mjölk, gris, växtodling och yrkesodling trädgård.

Rekommenderat är inriktning Lantbruk på Naturbruksprogrammet, som är ett av de nationella gymnasiala yrkesprogram.

Framtidsutsikter

I samband med händelseutveckling i världen och klimatpåverkan så kommer produktionen av livsmedel att påverkas. Vi ser nu ett ökat behov av att vara självförsörjande när det gäller odling av olika grödor som kan användas i livsmedelsproduktion. Naturbruksbranschen gör därför bedömningen att efterfrågan på lantbrukare och kompetens inom lantbruksdrift kommer att öka i framtiden.

Personliga egenskaper

Som lantbrukare är du praktisk mångsysslare, kunnig i biologi, teknik, ekonomi och mycket annat. Du är egen företagare och lever med ditt arbete eftersom du oftast bor på gården.

Arbetsplats

Lantbrukaren äger eller arrenderar en gård, med eller utan djur och med eller utan skog. På mindre gårdar sköter lantbrukaren de flesta sysslor själv, ofta tillsammans med familjen. På större gårdar har lantbrukaren anställda lantarbetare.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  22 Lediga jobb som lantbrukare

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.