På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Vinodlare / vinproducent

Vinodlare / vinproducent

Vinodlare/vinproducent kan också ofta kallas för "vinbonde".

Klimatet i norra Sverige är inte optimalt för att satsa på odling av vindruvor (det är därför i södra Sverige som de flesta svenska vingårdar finns). De flesta svenska vingårdar ligger i Skåne men det finns även i Linköping och i Flen, dvs i mellersta Sverige. Vin kan produceras även av andra växter än vindruvor, därför finns det möjlighet att bli vinodlare/vinproducent även i norra Sverige.

Yrkesgruppen är i Sverige liten och de vinodlare som finns är egna företagare och oftast också kombinerar vinodling/vinproduktion med andra yrken (ofta inom naturbruk: som t.ex Biodlare/biskötare).

Svenska vinodlare producerar vin av vindruvor men kan också producera vin av rabarber, fläder, äpplen, bär (t.ex svarta, röda och vita vinbär) och även från maskrosor (maskrosvin). Produktion av maskrosvinet var olaglig i Sverige mellan åren 1978 och 1994 men genom en lagförändring år 1994 nu återigen är laglig.

Utbildning

Bra grundutbildning finns på gymnasiets Naturbruksprogrammet, inriktning Trädgård Vidareutbildning kan finnas inom gymnasial vuxenutbildning, inom Yrkeshögskolan och hos privata utbildningsanordnare. 
Man kan också skaffa sig nödvändiga kunskaper genom att bli lärling hos en vekrsam vinodlare/vinproducent.
Föreningen Svenska Vinodlare arrangerar också egna utbildningar i vinodling och vinframställning för medlemmar och för andra intresserade och arbetar aktivt vidare för att sprida kunskap om vinodling och vinframställning.

Övrigt

Föreningen Svenska Vinodlare representerar ca 50 gårdar som sysslar med vindruvsodling och vinproduktion i Sverige.

Temadag
22 Januari -
Vinets dag.

Visste du att...?
År 1977 var det för första gånger mer vin än starksprit (brännvin) som såldes i Sverige. Idag (uppgift från juni 2017) dricker svenskarna ca 30 liter vin per år och person.

Se gärna även andra yrkespresentationer, t.ex info om yrken Bartender, Barchef, Hovmästare, SommeIier och Dryckesexpert.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.